Στο ταμπλό, η μετοχή της Credit Suisse υποχωρεί 9,3%, καθώς απειλείται με κατάρρευση
Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρεί 0,8% στις 12.012 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει πτώση 0,8% στις 6.836 μονάδες, καθώς η κυβέρνηση της Liz Truss αναγκάστηκε να πάρει πίσω το αμφιλεγόμενο σχέδιο για τις ιστορικές φοροαπαλλαγές.
Η στερλίνα ανακάμπτει στα 1,1208 δολ.
Στις 5.680 μονάδες με απώλειες 1,4% διαπραγματεύεται ο CAC 40 στο Παρίσι.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημειώνει πτώση 0,8% στις 20.474 μονάδες.
O ΙBEX 35 στη Μαδρίτη καταγράφει απώλειες 0,5% στις 7.332 μονάδες.
Tα futures των δεικτών της Wall Street ενισχύονται 0,3%.
Στη Μόσχα ο δείκτης Moex σε ρούβλια ενισχύεται 1,2% στις 1.980 μονάδες.
Πτωτικά κινείται η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, με το ολλανδικό TTF Νοεμβρίου στα 177 ευρώ, με πτώση 6%.
Στο κόκκινο διαπραγματεύτηκαν τα ασιατικά χρηματιστήρια, με τον δείκτη Hang Seng να υποχωρεί 0,88% στις 17.070 μονάδες.
Κλειστές παρέμειναν οι αγορές σε Κίνα και Νότια Κορέα.
Στο ταμπλό, η μετοχή της Credit Suisse υποχωρεί 9,3%, καθώς απειλείται με κατάρρευση.
Η ελβετική τράπεζα θα ανακοινώσει ένα νέο στρατηγικό σχέδιο στις 27 Οκτωβρίου.
To πλάνο θα πρέπει να περιλαμβάνει την εκποίηση των δραστηριοτήτων επενδυτικής τραπεζικής, το μαύρο πρόβατο δηλαδή του ομίλου.
Ευρωζώνη: Ο τελικός PMI στις 48,4 μονάδες - Εκρηκτικός συνδυασμός ύφεσης και πληθωρισμού
Στο 48,4 μονάδες οριστικοποιήθηκε ο δείκτης PMI μεταποίησης της Ευρωζώνης τον Σεπτέμβριο, από 49,6 τον Αύγουστο, στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 27 μηνών.
Ο PMI μεταποίησης της Γαλλίας οριστικοποιήθηκε στο 47,7, σε χαμηλό 28 μηνών.
Η Γερμανία οριστικοποιήθηκε στο 47,8, σε χαμηλό 27 μηνών.
Η Ελλάδα (49,7), η Ολλανδία (49,0), η Ισπανία (49,0), η Αυστρία (48,8) και η Ιταλία (48,3) βρέθηκαν όλες σε συρρίκνωση, ενώ η Ιρλανδία (51,5) σε επέκταση.
Ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος επιχειρήσεων της S&P Global Market Intelligence, δήλωσε:
«Ο άσχημος συνδυασμός ενός μεταποιητικού τομέα σε ύφεση και αυξανόμενων πληθωριστικών πιέσεων θα εντείνει περαιτέρω τις ανησυχίες για τις προοπτικές της οικονομίας της ευρωζώνης..
Αν εξαιρέσουμε τα αρχικά lockdown λόγω πανδημίας, οι κατασκευαστές της ευρωζώνης δεν έχουν δει κατάρρευση της ζήτησης και της παραγωγής σε αυτή την κλίμακα από το αποκορύφωμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης στις αρχές του 2009».
Ράλι στο πετρέλαιο
Ράλι καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου, μετά από πληροφορίες ότι ο OPEC+ θα μειώσει την παραγωγή κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης αυτή την εβδομάδα, καθώς αντιμετωπίζει την υποχώρηση των τιμών.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του πετρελαίου Brent που διαπραγματεύονται στο Λονδίνο αυξήθηκαν κατά 4,25% στα 88,78 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του West Texas Intermediate σημείωσαν άλμα 4,5% στα 83,03 δολάρια το βαρέλι.
Και τα δύο συμβόλαια ανέκαμψαν επίσης από τις μεγάλες απώλειες του Σεπτεμβρίου και του τρίτου τριμήνου.
Πληροφορίες ανέφεραν τη Δευτέρα ότι ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και οι σύμμαχοί του (ΟΠΕΚ+) εξετάζει το ενδεχόμενο να μειώσει την παραγωγή του κατά πάνω από 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως (bpd) την Τετάρτη, προκειμένου να στηρίξει τις τιμές του αργού.
Η περικοπή θα έρθει εν μέσω ενδείξεων από τα μέλη του ΟΠΕΚ ότι οι πρόσφατες μειώσεις των τιμών του αργού ήταν αβάσιμες και ότι οι μειώσεις της παραγωγής για τη σταθεροποίηση των τιμών είναι επιβεβλημένες.
Το καρτέλ πρόκειται να συνεδριάσει στη Βιέννη την Τετάρτη, στην πρώτη δια ζώσης συνάντησή του από τον Μάρτιο του 2020.Οι τιμές του πετρελαίου κατέρρευσαν κατά 11,2% τον Σεπτέμβριο, τον χειρότερο μήνα εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, καθώς τα hawkish μηνύματα από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) και άλλες κεντρικές τράπεζες δημιούργησαν ανησυχίες ότι η οικονομική ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί δραστικά εν όψει της αύξησης των επιτοκίων.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών