Στο διάταγμα που υπέγραψε ο Zelensky αναφέρεται πως είναι αδύνατη οποιαδήποτε προοπτική διαπραγματεύσεων της Ουκρανίας με τον Putin, κίνηση που έρχεται να επισημοποιήσει τα όσα υποστήριξε την περασμένη Παρασκευή 30/9, σχετικά με την ένταξη των τεσσάρων επαρχιών (Donetsk, Luhansk, Kherson, Zaporizhia) στη Ρωσία.
«Αυτός (σ.σ. ο Putin) δεν ξέρει τι είναι αξιοπρέπεια και ειλικρίνεια.
Ωστόσο, εμείς είμαστε έτοιμοι για διάλογο με τη Ρωσία, αλλά με έναν άλλο πρόεδρο» είχε αναφέρει την περασμένη Παρασκευή ο Zelensky.
Το διάταγμα που εκπονήθηκε από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας στις 30 Σεπτεμβρίου, αναφέρει ότι «η Ουκρανία αποφάσισε να δηλώσει την αδυναμία διεξαγωγής διαπραγματεύσεων με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Vladimir Putin».
Peskov (Ρωσία): Θα σας περιμένουμε
Την θέση πως η Ρωσία θα περιμένει την Ουκρανία να αλλάξει τη θέση της όσον αφορά τις συνομιλίες και να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων διατύπωσε ο Dmitry Peskov, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, αναφερόμενος στο διάταγμα Zelensky.
«Η Ρωσία θα περιμένει έως ότου ο νυν ή ο επόμενος πρόεδρος της Ουκρανίας αλλάξει τη στάση της χώρας όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα, επειδή οι προσπάθειες για συνομιλίες και επίτευξη συμφωνιών απαιτούν τη συμμετοχή του Κιέβου.
Πρέπει να υπάρχουν δύο μέρη για να γίνουν συνομιλίες» ανέφερε ο Peskov.
Όπως είπε, η Ρωσία ήταν από την αρχή – πριν αρχίσει ο πόλεμος – υπέρ της χρήσης διπλωματικών μέσων και διαπραγματεύσεων για να επιτευχθούν οι στόχοι που έχει θέσει η Μόσχα.
Επιπλέον, ο Ουκρανός πρόεδρος έθεσε σε ισχύ και το αίτημα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας, με το οποίο ζητείται η ταχεία ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.
Το διάταγμα ζητά να εγκριθεί το κείμενο της έκκλησης που απηύθυνε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου και του πρωθυπουργού προς τον Οργανισμό της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
Υπενθυμίζεται πως το σχετικό διάταγμα είχε υπογράψει ο Zelensky την περασμένη Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου.
Πάντως, στο αίτημα αυτό δεν φαίνεται - τουλάχιστον από τις πρώτες αντιδράσεις - να ανταποκρίνεται η Δύση, καθώς εκτιμάται πως ούτε το ένα τρίτο των 30 κρατών - μελών της Συμμαχίας δεν συμφωνεί με αυτήν την προοπτική.
Πληροφορίες αναφέρουν πως μόλις 9 στα 30 κράτη της Συμμαχίας ενώ ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg είχε αναφέρει ότι ναι μεν η Συμμαχία υποστηρίζει το δικαίωμα της Ουκρανίας να επιλέγει τους δικούς της τρόπους και μέσα για τις εγγυήσεις ασφαλείας, αλλά η απόφαση για ένταξη πρέπει τελικά να εγκριθεί και από τα 30 μέλη της συμμαχίας, κάτι που αυτή τη στιγμή θεωρείται απίθανο.
Ήταν άλλωστε χαρακτηριστική και η ανακοίνωση από το Λευκό Οίκο πως «δεν είναι η κατάλληλη στιγμή» για την ένταξη της Ουκρανίας στη συμμαχία.
Χαστούκι και από Γερμανία
Την θέση πως το ΝΑΤΟ δεν είναι υποχρεωμένο να παρέχει αμυντική βοήθεια στην Ουκρανία από τη στιγμή που δεν είναι μέλος της Συμμαχίας διατύπωσε ο Rüdiger König, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Γερμανίας στο ΝΑΤΟ, αναφέροντας πως κανείς δεν θέλει μια ενεργό εμπλοκή του στην ουκρανική κρίση καθώς αυτό θα σήμαινε την έναρξη ενός μεγάλου πολέμου, στον οποίο θα εμπλακούν 30 κράτη.
«Η Ουκρανία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ.
Επομένως, δεν υπάρχουν συλλογικές υποχρεώσεις που θα σήμαιναν ότι όλοι μαζί θα βοηθήσουμε την Ουκρανία να αμυνθεί.
Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε το ΝΑΤΟ να συμμετάσχει ενεργά σε αυτόν τον πόλεμο» υπογράμμισε μιλώντας στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel ο Rüdiger König, επισημαίνοντας πως σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό ότι μια ευρωπαϊκή χώρα δέχεται εισβολή.
Όπως λέει, η Ευρώπη και η Δύση βοηθούν με το να υποστηρίζουν πως η Ρωσία παραβίασε το Διεθνές Δίκαιο με την εισβολή της, με το να στέλνουν όπλα και χρήματα στην Ουκρανία, όχι ως ΝΑΤΟ, αλλά ως μεμονωμένα κράτη ενώ και η ΕΕ έχει επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Καμία διαπραγμάτευση
Όπως λέει ο Γερμανός διπλωμάτης, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα σημάδι για διαπραγματεύσεις.
«Η Ουκρανία δικαίως ζητά από τη Ρωσία να αποσυρθεί και να επιστρέψει τα εδάφη που έχει καταλάβει.
Πρόκειται για περιοχές στα ανατολικά της χώρας αλλά και για την Κριμαία, που έθεσε υπό τον έλεγχο της η Ρωσία το 2014.
Από την άλλη, η Ρωσία δεν θέλει να επιστρέψει αυτά τα εδάφη.
Ο Vladimir Putin θέλει να μπει ένα τέλος στη σημερινή κυβέρνηση της Ουκρανίας και να αναλάβει κάποιος που να ελέγχεται από αυτόν.
Αυτές οι διαφορετικές θέσεις δεν είναι συμβατές» επισήμανε ο Rüdiger König.
Ενίσχυση αμυντικής ικανότητας
Στο ίδιο διάταγμα περιλαμβένται και η εντολή Zelensky στην κυβέρνηση για την ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της Ουκρανίας, αυξάνοντας την παροχή στρατιωτικής βοήθειας και τεχνογνωσίας ενώ παράλληλα ζητά από το ουκρανικό κοινοβούλιο να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατό στην έγκριση των σχετικών νομοσχεδίων που προβλέπουν την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών