Το μέλλον είναι δυσοίωνο καθώς βρισκόμαστε στην αρχή μιας ύφεσης που κανείς δεν ξέρει πόσο θα διαρκέσει και με πόση ένταση
Μετά τις ανούσιες αναλαμπές, η αγορά έκλεισε στο χαμηλό της ημέρας στις δημοπρασίες, ενώ στην έναρξη της συνεδρίασης σημειώθηκαν τα υψηλά της ημέρας πλησίον του +1%.
Οι επενδυτές δεν πρέπει να παρασύρονται καθώς στο βασικό σενάριο η αγορά θα επιστρέψει στις 750 μονάδες ενώ με την επιδείνωση της κατάστασης θα δει τις 700 με 680 μονάδες οπότε οποιαδήποτε άνοδος είναι μια καλή ευκαιρία για να πουλήσουν ή να επανατιμολογήσουν τους κινδύνους.
Στο επίκεντρο η ενεργειακή κρίση, με το μέλλον να είναι δυσοίωνο καθώς βρισκόμαστε στην αρχή μιας ύφεσης που κανείς δεν ξέρει πόσο θα διαρκέσει και με πόση ένταση.
Στη σημερινή συνεδρίαση, στις τράπεζες, ανοδικά έκλεισαν Εθνική +1,08%, Πειραιώς +1,03% και Alpha Bank +1% ενώ υποχώρησε η Eurobank στο -0,61%..
Στα μη τραπεζικά blue chips, στα χαμηλά της ημέρας έκλεισαν ΟΠΑΠ -3,18%, ΔΕΗ -2,69%, Τιτάν -2,3% ...ενώ ανοδικά ξεχώρισαν Ελλάκτωρ +2,64% και Τέρνα Ενεργειακή +1,14%.
Η προσοχή στρέφεται στην αγορά ομολόγων, όπου σήμερα καταγράφεται σταθεροποίηση, με το ελληνικό 10ετές στο 4,70% και το Ιταλικό 10ετές στο 4,45%, με το μεταξύ τους spead στις 25 μονάδες βάσης.
Στις τελευταίες συνεδριάσεις το ενδιαφέρον εστιάζεται στις εκτιμήσεις για τις μελλοντικές κινήσεις των Κεντρικών Τραπεζών αναφορικά με την νομισματική πολιτική τους.. καθώς αυξάνονται οι προσδοκίες ότι η οικονομική επιβράδυνση θα βάλει φρένο στην επιθετική αύξηση των επιτοκίων.
Ωστόσο οι κεντρικές τράπεζες ακόμη και να επιβραδύνουν τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων… δεν θα καταφέρουν να επιλύσουν το πρόβλημα, καθώς τα βασικά προβλήματα παραμένουν με κύριο την ενεργειακή κρίση απόρροια του πολέμου της Ουκρανίας.
Η παγκόσμια ενεργειακή κρίση χαρακτηρίζεται από τη συνεχιζόμενη έλλειψη ενέργειας αλλά και της αλματώδους αύξησης των τιμών της, καταστρέφοντας τον οικονομικό και τον κοινωνικό ιστό των χωρών ειδικότερα της Ευρώπης.
Eν τω μεταξύ, όπως προκύπτει από τα πρακτικά της συνεδρίασης της 7ης και 8ης Σεπτεμβρίου της ΕΚΤ, η παραμονή του πληθωρισμού σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, επισκίασε τις ανησυχίες για το κόστος της επιβράδυνσης της ανάπτυξης, με αποτέλεσμα οι αξιωματούχο να αποφασίσουν επιθετική αύξηση επιτοκίων, και έδωσαν σήμα για περαιτέρω αυξήσεις, φοβούμενη ότι ο ταχύς πληθωρισμός κινδυνεύει να παγιωθεί, καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολο να ανακοπεί.
Στις 219 χιλιάδες αυξήθηκαν οι αιτήσεις στις ΗΠΑ για νέο επίδομα ανεργίας την εβδομάδα που πέρασε, γεγονός που αύξησε τον μέσο όρο 4 εβδομάδων για πρώτη φορά σε 8 εβδομάδες, αναμένοντας αύριο 7/10 τα στοιχείας ανεργίας.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Πράγας, αύριο Παρασκευή 7/10 με βασικό θέμα την ενεργειακή κρίση ενόψει της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 20-21 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση
Aνοδικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη +0,40% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,88%.
Στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης με αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες, ειδικότερα σε Πειραιώς +2,71%, Eurobank +1,45% ...και το σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών blue chips, σε θετικό πρόσημο με την Coca Cola +1,52%...o Tραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +1,4% και ο Γενικός Δείκτης στο +0,83%.
Περί τις 13:30 οι τράπεζες γύρισαν σε αρνητικά πρόσημα και ο Tραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας στο -0,10%.
Στις δημοπρασίες, με βασικούς τίτλους να κλείνουν στα χαμηλά της ημέρας ΟΠΑΠ -3,18%, ΔΕΗ -2,69%, Τιτάν -2,3%.. ο Γενικός Δείκτης έκλεισε το χαμηλό της ημέρας -0,30%..
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,30% στις 816 μονάδες έχοντας υψηλό στις 825,92 μονάδες και χαμηλό τις 816,68 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 46,4 εκατ. ευρώ, ο όγκος 16,7 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 11,2 εκατ. ευρώ διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 689 χιλ. ευρώ και όγκου 266 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Εθνική διακίνησε 200 χιλ. τεμάχια αξίας 640 χιλ. ευρώ και ο Μουζάκης 66 χιλ. τεμάχια αξίας 49 χιλ. ευρώ..
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 816 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 800 μονάδες και ακολουθούν οι 780 μονάδες ενώ η διάσπασή τους οδηγεί στις 750, στις 700 και στις 680 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται τις 835 μονάδες και ακολουθούν οι 850 μονάδες, οι 859 μονάδες ( εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), οι 880 και οι 900 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 535 μονάδες, στην πρώτη ζώνη αντίστασης των 535 – 540 μονάδων και ακολουθούν οι 550 μονάδες, οι 560, οι 570, οι 585 και οι 600 μονάδες.
Στη βασική στήριξη βρίσκονται οι 500 μονάδες και ακολουθούν οι 490, οι 480 και οι 450 μονάδες.
Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 4,70% - Στις 266 μονάδες το spread Ελλάδος - Γερμανίας
Σταθεροποιητικά κινούνται σήμερα 6/10 τα ελληνικά ομόλογα αλλά και στα υπόλοιπα ομόλογα της .
Ωστόσο αβέβαιες παραμένουν οι προοπτικές της αγοράς εξαιτίας του υψηλού πληθωρισμού και της επιβράδυνσης της οικονομίας.
Η διατήρηση του πληθωρισμού σε επίπεδα ρεκόρ και η ενεργειακή κρίση έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο τις κεντρικές τράπεζες αλλά και την ΕΚΤ που ακολουθεί την μια λανθασμένη συνταγή μετά την άλλη…
Και ενώ υπάρχει ο μηχανισμός – μνημονιακού τύπου – παρέμβασης από την ΕΚΤ στις αγορές ομολόγων… η κερδοσκοπία συνεχίζεται.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 4,70% και το 10ετές ιταλικό 4,45% με το μεταξύ τους spread στις 25 μ.β.
Η ίδια εικόνα και στα αμερικανικά ομόλογα, με ήπιες πωλήσεις στο 10ετές στο 3,79% και στο 2ετές στο 4,17% με την αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης να παραμένει, γεγονός που επιβεβαιώνει τα σημάδια ύφεσης
Τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους κινδύνους που συνεπάγεται η αγορά τους.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο, όπως από το Σεπτέμβριο του 2021 υποστηρίζει το bankingnews έφθασε στο 5% απόδοση θέτοντας εκτός αγορών το ελληνικό δημόσιο, το οποίο δεν μπορεί να εκδώσει ομόλογα, δεν μπορεί να προβεί σε δημοπρασίες…
Η Ελλάδα αλλά και η Ιταλία βρίσκονται στο στόχαστρο των κερδοσκόπων.
Η Ελλάδα αποτελεί μια ακραία προβληματική περίπτωση συντηρεί μη βιώσιμο χρέος, τα ελλείμματα επιδείνωσαν την κατάσταση ενώ η συνταγή που ακολουθείται οδηγεί την Ελλάδα σε οικονομικό αδιέξοδο.
Παράλληλα το πολιτικό ρίσκο αυξάνεται καθώς δεν θα υπάρξει αυτοδυναμία στις εκλογές του 2023… οι αγορές παίζουν το σενάριο του οικονομικού και πολιτικού αδιεξόδου…
Η ΕΚΤ ατύπως θα ενεργοποιήσει τον νέο μηχανισμό στήριξης των ομολόγων που έχει μνημονιακά χαρακτηριστικά
Σημειώνεται ότι το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 266 μονάδες βάσης ενώ εάν ξεφύγει προς τις 300 ή 350 μονάδες νομοτελειακά θα υπάρξει παρέμβαση της ΕΚΤ.
Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί και στην Ιταλία καθώς ο αμερικανικός οίκος Moody's προειδοποίησε για υποβάθμιση σε junk των ιταλικών ομολόγων, εάν δεν προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις.
Ενώ οι ελληνικές τράπεζες εξυγιάνθηκαν και πετυχαίνουν κέρδη… οι μέτοχοι τους δεν έχουν κερδίσει τίποτε, σε ομηρεία διαρκείας
Ενώ οι ελληνικές τράπεζες εξυγιάνθηκαν και πετυχαίνουν κέρδη… οι μέτοχοι τους δεν έχουν κερδίσει τίποτε.
Αξιολογώντας τα κεφάλαια που έχουν επενδυθεί και σε ποιες τιμές έχουν τοποθετηθεί οι βασικοί επενδυτές, οι ακρογωνιαίοι επενδυτές, ακόμη δεν κερδίζουν.
Η περίπτωση της Eurobank είναι η πλέον χαρακτηριστική καθώς είναι ποιο διακριτό τι συμβαίνει με τον βασικό μέτοχο το Fairfax που ελέγχει το 33,47% της τράπεζας.
Επένδυσε το Fairfax 934 εκατ αρχικά και συμμετείχε στην έμμεση κεφαλαιακή ενίσχυση της Eurobank μέσω της απορρόφησης της Grivalia.
Να σημειωθεί ότι το ιστορικό κόστος κτήσης των μετοχών του Fairfax είναι 2,51 ευρώ και το αναπροσαρμοσμένο στα 0,93 ευρώ μετά την απορρόφηση της Grivalia.
Η μετοχή της Eurobank βρίσκεται στα 0,88 ευρώ και ενώ μπορεί να ειπωθεί ότι βρίσκεται κοντά στο κόστος κτήσης… έχουν παρέλθει 10 χρόνια χωρίς να έχει κερδίσει κάποια απόδοση το Fairfax.
Ενώ η διοίκηση Καραβία αποδείχθηκε συνεπής και επανέφερε τον ισολογισμό, εξυγιάνθηκε η τράπεζα, μείωσε στο 5% τα NPEs και επιτυγχάνει ισχυρά κέρδη… η συγκυρία δεν βοηθάει.
Έως τις 22 Οκτωβρίου 2022 θα αποφασίσει και ο SSM ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των Τραπεζών εάν τελικά θα επιτραπεί η διανομή μερίσματος από την Eurobank αν και υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι υπάρχουν επιφυλάξεις λόγω συγκυρίας και λόγω των senior bond των 18,3 δισεκ. ομολόγων που κατέχουν οι τράπεζες και φέρουν κρατική εγγύηση.
Επίσης και στην Πειραιώς ο Paulson συνεχίζει να καταγράφει σοβαρές υποαξίες αφού συνολικά έχει επενδύσει 770 εκατ και η τρέχουσα αξία των μετοχών που κατέχει ανέρχεται σε 252 εκατ ευρώ.
Είναι προφανές ότι η Πειραιώς ούτε το 2022 αλλά ούτε και το 2023 θα διανείμει μέρισμα παρ΄ ότι θα επιτυγχάνει κέρδη αφού προτεραιότητα είναι η μείωση των NPEs και κυρίως η ενίσχυση των κεφαλαίων.
Τα βασικά συμπεράσματα
Οι τραπεζικές μετοχές από το 2012 έως το 2022 δηλαδή 10 χρόνια έχουν απογοητεύσει και είναι γνωστές οι αιτίες της καταστροφής.
Όμως παρ΄ ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν γυρίσει σελίδα, ακόμη δεν μπορούν να δημιουργήσουν χρηματιστηριακές υπεραξίες αφού ακόμη μια φορά η διεθνής συγκυρία είναι άκρως αρνητική.
Οι επενδυτές – βασικοί μέτοχοι από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έως τους ιδιώτες Paulson ή Fairfax δεν μπορούν να πουλήσουν.
Οι αναφορές περί ενδιαφερομένων θα πρέπει να αξιολογούνται με μεγάλη προσοχή… ποιος επενδυτής ρισκάρει να αγοράσει τώρα όπου η προοπτική πτώσης… είναι πολύ μεγάλη…
Γενικώς πάντως και αυτό είναι αλήθεια οι επενδυτές των τραπεζών δεν έχουν κερδίσει ούτε από τις μετοχές, ούτε από τα μερίσματα.
Mεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές
Με μεικτές τάσεις έκλεισαν σήμερα 6/10 οι ασιατικές αγορές
Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,70%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -0,42%, o δείκτης KOSPI στη Ν. Κορέα στο +1,02% και ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο +0,03%.
Οι αγορές στην Κίνα παρέμειναν κλειστές λόγω αργίας.
Πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές
Πτωτικά κινούνται σήμερα 6/10 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μηδενίζοντας τα αρχικά κέρδη, με τους επενδυτές να αξιολογούν τηδημοσιοποίηση των πρακτικών της συνεδρίασης του Σεπτεμβρίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπου ο ανεξέλεγκτος πληθωρισμός οδηγεί σε επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων παρά το βαρύ κόστος της ύφεσης.
Στο μέτωπο των μακροοικονομικών, οι λιανικές πωλήσεις στην Ευρωζώνη υποχώρησαν κατά 0,3% τον Αύγουστο και κατά 2% σε ετήσια βάση υποδεικνύοντας αδυναμία στην καταναλωτική ζήτηση και ενισχύοντας τις ενδείξεις για επερχόμενη ύφεση.
Εν τω μεταξύ, στις 219 χιλιάδες αυξήθηκαν οι αιτήσεις στις ΗΠΑ για νέο επίδομα ανεργίας την εβδομάδα που πέρασε, γεγονός που αύξησε τον μέσο όρο 4 εβδομάδων για πρώτη φορά σε 8 εβδομάδες.
Ανοδικά κινούνται οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, με το υμβόλαιο Νοεμβρίου για το ολλανδικό TTF στο +075% στα 175 ευρώ.
Επίσης, άνοδος καταγράφεται και στις τιμές του πετρελαίου, μετά τη μείωση παραγωγής από τον OPEC+ κατά 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα, με το brent στο +0,65% στα 93,98 δολ. το βαρέλι, και το αμερικανικό αργό +0,68% στα 88,36 δολ. το βαρέλι.
Στη Μόσχα, ο δείκτης MOEX σε ρούβλια καταγράφει οριακή άνοδο +0,02% στις 2.030 μονάδες.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο -0,60%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -0,95%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο -1,2%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -1,1% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -1%.
Στη Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο -0,70%, ο S&P 500 στο -0,70%, ο Nasdaq στο -0,55% και το ETF GREC με απώλειες -1,69% (22,14 δολ. ).
Αδύναμες οι τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές
Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές, εν μέσω έντονης μεταβλητότητας και με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Η Εθνική έκλεισε στα 3,1840 ευρώ, με άνοδο +1,08% με όγκο 1,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,91 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,8656 ευρώ, με άνοδο +1%, με όγκο 4,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,03 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,0820 ευρώ, με άνοδο +1,03% και όγκο 1,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,35 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 πρ0 RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2022 στα 0,04303 ευρώ ή 0,71 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,8780 ευρώ, με πτώση -0,61%, με όγκο 4,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,26 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,33 ευρώ, με άνοδο +1,53% και κεφαλαιοποίηση 593 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,0976 ευρώ, με άνοδο +1,67% με όγκο 50 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 119 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 15,70 ευρώ, με πτώση -1,88% και κεφαλαιοποίηση 312 εκατ. ευρώ.
Απώλειες στα μη τραπεζικά blue chips με χαμηλές συναλλαγές
Με απώλειες έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν ΟΑΠΑ, ΔΕΗ, Τιτάν, ΑΔΜΗΕ...
Στον αντίποδα ανοδικά ξεχώρισε ο Ελλάκτωρ +2,64% και ακολουθησε η Τέρνα Ενεργειακή +1,14%.
Η Coca Cola έκλεισε στα 21,95 ευρώ, με άνοδο +1,01% και κεφαλαιοποίηση στα 8,16 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 15,15 ευρώ, με πτώση -0,98% και αποτίμηση 6,7 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 5,43 ευρώ, με πτώση -2,69% και αποτίμηση 2,07 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 1,6440 ευρώ, με πτώση -1,2% και κεφαλαιοποίηση 381 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 12,19 ευρώ, με πτώση -3,18% και αποτίμηση 4,39 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 11,02 ευρώ, με πτώση -2,3% και κεφαλαιοποίηση 863 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,49 ευρώ, με άνοδο +0,15% και κεφαλαιοποίηση 1,98 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 16,83 ευρώ, με πτώση -0,12% κεφαλαιοποίηση 1,86 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Jumbo έκλεισε στα 13,54 ευρώ, με πτώση -0,95% και κεφαλαιοποίηση 1,84 δισ. ευρώ...
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 14,79 ευρώ, με πτώση -0,74% και κεφαλαιοποίηση 2,11 δισεκ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,26 ευρώ, με πτώση -1,09% και κεφαλαιοποίηση 773 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,3560 ευρώ, με πτώση -1,17% και κεφαλαιοποίηση 509 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0291 ευρώ, με πτώση -1,69% και κεφαλαιοποίηση 27 εκατ. ευρώ.
Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 4,70% - Το spread με την Ιταλία στις 25 μ.β.
Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 6/10 στα ελληνικά ομόλογα αλλά και στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 4,70% και το 10ετές ιταλικό 4,45%, με το μεταξύ τους spread στις 25 μ.β.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 266 μονάδες βάσης από 263 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 167 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,67% ή 167 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 25 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 160 μονάδες βάσης…
Σταθεροποίηση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης
Σταθεροποίηση καταγράφονται σήμερα 6/10 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 6 Οκτωβρίου του 2022 στο 4,45%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 6/10/2022 στο 2,04%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 2,56% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 3,10% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 3,22% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 4,45% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,32% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 3,87%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών