Μια άνευ προηγουμένου πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση μεταξύ του Αρμένιου πρωθυπουργού Pashinyan και του Τούρκου προέδρου Erdogan πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας (EPC) στην Πράγα στις 6 Οκτωβρίου.
Ο Τούρκος ηγέτης δεν έχει αντιταχθεί στο ενδεχόμενο μιας τέτοιας συνάντησης και η συνάντηση έχει επιβεβαιωθεί, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του αρμενικού υπουργείου Εξωτερικών Βαχάν Χουνανιάν.
"Αυτό θα είναι τεράστιο. Ωστόσο, μην περιμένετε κανένα θετικό αποτέλεσμα.
Ο Erdogan πιθανότατα θα προσπαθήσει να ωθήσει τον Pashinyan να αποδεχτεί τις απαιτήσεις του [προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ] Αλίεφ σε όλες τις ατζέντες του πλαισίου AM [Αρμενία]-ΑΖ [Αζερμπαϊτζάν]. " έγραψε στο Twitter ο Αρμένιος πολιτικός αναλυτής Tigran Grigoryan.
Το Αζερμπαϊτζάν και η Τουρκία είναι κάτι περισσότερο από ισχυροί σύμμαχοι.
Οι αξιωματούχοι των δύο χωρών συχνά περιγράφουν τις σχέσεις μεταξύ των τουρκικών χωρών ως «Ένα έθνος, δύο κράτη».
Ο στρατιωτικός εξοπλισμός και οι συμβουλές από την Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ ήταν ζωτικής σημασίας για τις ανακαλύψεις που έχουν επιτύχει οι ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν στην Αρμενία τα τελευταία δύο χρόνια.
Η ρητορική από την Τουρκία με στόχο την Αρμενία πριν και εν μέσω της επίθεσης του Αζερμπαϊτζάν στο αρμενικό έδαφος στις 13 Σεπτεμβρίου δεν βοήθησε στη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για συνομιλίες με στόχο την επίλυση των διαφορών μεταξύ Ερεβάν και Μπακού, και αυτές οι συνομιλίες διεξάγονταν ήδη κακοπροαίρετα.
Ο Ερντογάν -ο οποίος προετοιμάζεται για τις εκλογές στην Τουρκία το αργότερο τον ερχόμενο Ιούνιο- εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Αζερμπαϊτζάν στα σύνορα με την Αρμενία και κατηγόρησε το Ερεβάν για αυτές.
«Όλος ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι σε αυτή την κατάσταση στεκόμαστε στο πλευρό του Αζερμπαϊτζάν», είπε ο Erdogan.
"Η Αρμενία δεν συμμορφώνεται με τους όρους της συμφωνίας που υπογράφηκε μετά τον πόλεμο του Καραμπάχ [2020] και τηρεί συνεχώς μια επιθετική στάση. Αναμφίβολα, μια τέτοια συμπεριφορά θα έχει συνέπειες για την αρμενική πλευρά."
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Cavusoglu, εν τω μεταξύ, δήλωσε ότι οι σχέσεις της Άγκυρας με την Αρμενία δεν ήταν ανεξάρτητες από τις σχέσεις Ερεβάν-Μπακού.
Εν τω μεταξύ, ο Αρμένιος υπουργός Εξωτερικών Αραράτ Μιρζογιάν επέμεινε ότι οι εχθροπραξίες αποτελούσαν στρατιωτική επίθεση του Αζερμπαϊτζάν που διαπράχθηκε κατά της Αρμενίας.
Είπε ότι το Μπακού προσπαθεί να αναγκάσει το Ερεβάν να αποδεχτεί πλήρως τους όρους του για μια διμερή ειρηνευτική συνθήκη και να παραχωρήσει το αρμενικό έδαφος για έναν «εδαφικό διάδρομο» που θα ένωνε το Αζερμπαϊτζάν με τον θύλακα της Αυτόνομης Δημοκρατίας του Ναχτσιβάν, που συνορεύει με την Αρμενία, την Τουρκία και το Ιράν.
Οι αλληλοκατηγορίες
Ο Μιρζογιάν κατηγόρησε επίσης την Τουρκία για τις εχθροπραξίες του Σεπτεμβρίου: «Λαμβάναμε περιοδικά πληροφορίες για αεροπλάνα που μετέφεραν στρατιωτικές προμήθειες από την Τουρκία στο Αζερμπαϊτζάν», είπε. Ο κορυφαίος διπλωμάτης της Αρμενίας επεσήμανε επίσης τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν που πραγματοποιήθηκαν στις 5-9 Σεπτεμβρίου.
Στη σύγκρουση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ του 2020, το Αζερμπαϊτζάν επωφελήθηκε από ένα νέο επίπεδο υποστήριξης όπλων από την Τουρκία.
Τα όπλα που παρασχέθηκαν περιελάμβαναν τα διαβόητα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2 και υπήρχαν σαφείς αποδείξεις για παροχή Σύριων μισθοφόρων, αν και το Μπακού και η Άγκυρα αρνούνταν πάντα την παρουσία τέτοιων μαχητών στον πόλεμο των έξι εβδομάδων.
Η Τουρκία αναγνώρισε επίσημα την ανεξαρτησία της Αρμενίας το 1991, αμέσως μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.
Αλλά το 1993, η Άγκυρα έκλεισε μονομερώς τα διεθνή σύνορα των χωρών κατά τον πρώτο πόλεμο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ που διεξήχθη από την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν.
Η Τουρκία έκανε την κίνηση ως απάντηση στην κατοχή των εδαφών του Αζερμπαϊτζάν από την Αρμενία που περιβάλλουν την πρώην Σοβιετική Αυτόνομη Περιφέρεια Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
Στον πόλεμο του 2020, το Αζερμπαϊτζάν ανέκτησε τον έλεγχο των περιοχών γύρω από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ και για περισσότερο από ένα χρόνο, φαινόταν ότι δεν υπήρχε τίποτα εμπόδιο στην Τουρκία να ανοίξει εκ νέου τα σύνορα.
Τόσο τα ανατολικά όσο και τα δυτικά σύνορα της Αρμενίας –με το Αζερμπαϊτζάν και την Τουρκία, αντίστοιχα– παρέμειναν, ωστόσο, κλειστά, αφήνοντας στην Αρμενία μόνο δύο διεξόδους στον υπόλοιπο κόσμο, μέσω Γεωργίας και Ιράν.
Εάν μια συνάντηση μεταξύ Πασινιάν και Erdogan πραγματοποιηθεί στην πρωτεύουσα της Τσεχίας, θα έρθει σε πλήρη αντίθεση με το πώς ο Αρμένιος πρωθυπουργός αρνήθηκε να παραστεί στη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) στα μέσα Σεπτεμβρίου στη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν, στο περιθώριο της ο Erdogan συναντήθηκε με τον Ρώσο ηγέτη Putin.
Το παρελθόν τους
Η Αρμενία και η Τουρκία δεν είναι σε καμία περίπτωση συμφιλιωμένες για το παρελθόν τους.
Η Τουρκία, μέχρι σήμερα, αρνείται ότι διέπραξε γενοκτονία κατά των Αρμενίων το 1915. Ωστόσο, υπό τον Biden, οι ΗΠΑ έχουν αναγνωρίσει αυτό που συνέβη ως γενοκτονία, εξοργίζοντας την Άγκυρα.
Ωστόσο, δεν είναι μόνο το παρελθόν που στέκεται ως εμπόδιο στις διμερείς σχέσεις μεταξύ Αρμενίων και Τούρκων. Οι συνεχείς απειλές που εκπορεύονται από την Τουρκία για την υποστήριξη του Αζερμπαϊτζάν αποτελούν σαφώς μεγάλη δυσκολία για την εξομάλυνση των σχέσεων.
Η Τουρκία παρέχει εδώ και καιρό αδιαμφισβήτητη υποστήριξη στο Αζερμπαϊτζάν. Αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο για την Αρμενία. Αλλά όσο περνά ο καιρός και οι απειλές γίνονται όλο και πιο δυνατές κατά τη διάρκεια στρατιωτικών συγκρούσεων, γίνεται όλο και πιο δύσκολο για το Ερεβάν να αντιμετωπίζει την Τουρκία με καλή πίστη.
Πριν από ένα χρόνο, τόσο ο Πασινιάν όσο και ο Erdogan έκαναν λόγο για «θετικά σήματα».
«Θα αξιολογήσουμε αυτά τα σήματα, θα απαντήσουμε στα θετικά μηνύματα με ένα θετικό μήνυμα», είπε ο Πασινιάν κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της κυβέρνησης στις 27 Αυγούστου πέρυσι.
Ο Ερντογάν είπε στους δημοσιογράφους δύο ημέρες αργότερα: «Μπορούμε να εργαστούμε για να εξομαλύνουμε σταδιακά τις σχέσεις μας με μια κυβέρνηση της Αρμενίας που έχει δηλώσει την ετοιμότητά της να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση».
Αποδείχθηκε ότι ήταν μια μικρή περίοδος όπου φάνηκε μόνο λίγο φως στο τέλος του τούνελ.
www.bankingnews.gr
Ο Pashinyan (Αρμενία) και ο Erdogan ετοιμάζονται για μια άνευ προηγουμένου συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο στην Πράγα
Ο Erdogan πιθανότατα θα προσπαθήσει να ωθήσει τον Pashinyan να αποδεχτεί τις απαιτήσεις του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν
Σχόλια αναγνωστών