«Ουρανοκατέβατα» κέρδη για δεύτερο συνεχή μήνα «ζυμώνονται» στην εγχώρια αγορά ενέργειας με τους προμηθευτές να τρίβουν τα «χέρια »και κυρίως η ΔΕΗ η οποία θα ξεζουμίσει τα νοικοκυριά που την έχουν εμπιστευθεί ως καταφύγιο για τα δύσκολα.
Ο κυβερνητικός δύσκολος Χειμώνας που προαναγγέλλεται είναι μία κυβερνητική άτυπη άδεια προς τη ΔΕΗ να τσεκουρώνει» τα νοικοκυριά μέσα από τους λογαριασμούς ρεύματος, οι οποίοι χωρίς να το καταλάβουν πληρώνουν πιο ακριβά την ενέργεια τον Οκτώβριο σε σχέση με τον Σεπτέμβριο διότι η διοίκηση του Γ. Στάσση έχει μπροστά της το βάζο με το μέλι και δεν θέλει να το αφήσει.
Το BN στην ενημέρωση των δημοσιογράφων από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας έθεσε το ερώτημα της φορολόγησης των προμηθευτών και κυρίως της ΔΕΗ που «κολυμπάει» στα κέρδη από τα νοικοκυριά που δυσκολεύονται να αγοράσουν γάλα για τα παιδιά τους.
Το 2023 η αξιολόγηση των προμηθευτών για τις τιμές των τιμολογίων ρεύματος
Ο υπουργός ΥΠΕΝ Κώστας Σκρέκας έδωσε μία «θολή» απάντηση αλλά είδηση , σημειώνοντας ότι μόλις συμπληρωθεί ο χρόνος των 11 μηνών η κυβέρνηση θα συγκεντρώσει στοιχεία από τα μηνιαία έσοδα που προέρχονται από τους λογαριασμούς των νοικοκυριών, στη συνέχεια θα διαμορφώσουν ένα σύνολο εσόδων για να έρθει μία απόφαση φορολόγησης των κερδών από τα τιμολόγια ρεύματος των προμηθευτών.
Μέχρι τότε όμως η κυβερνητική πολιτική αφήνει τη ΔΕΗ να …βάζει το χέρι στην τσέπη των καταναλωτών και ο υπουργός δίνει μια υπόσχεση ότι μετά από 12 μήνες θα αρχίσει η διαδικασία για την φορολόγηση των προμηθευτών, διευκρινίζοντας (όμως διότι δεν θέλει να τους ανησυχήσει) ότι δεν θα είναι με συντελεστή 90%.
Τα νοικοκυριά βελτιώνουν τη ρευστότητα της επιχείρησης.
Η διοίκηση του Γιώργου Στάσση με τις κυβερνητικές ευλογίες θα είναι σε θέση να βελτιώνει τα λειτουργικά της κέρδη από το υστέρημα των νοικοκυριών με σκοπό την επίτευξη των οικονομικών στόχων που θέτει μία ιδιωτική εταιρεία.
Τα κέρδη στο δίμηνο Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου της ΔΕΗ από τα τιμολόγια ρεύματος μπορεί να «αγγίξουν» τα 900 εκατ. ευρώ.
Η υψηλή κερδοφορία της επιχείρησης για τον Οκτώβριο προέρχεται από την τιμή των 595 ευρώ ανά MWh που έδωσε ως τιμή χρέωσης προς τα νοικοκυριά όταν το κόστος αγοράς ενέργειας από τις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου διαμορφώνεται στα 250 ευρώ ανά MWh με τη ΔΕΗ να καρπώνεται την διαφορά των 345 ευρώ ανά MWh ανά λογαριασμό ρεύματος, από την τιμή χρέωσης μείον την τιμή του κόστους.
Η ίδια η επιδότηση για την Κηφισιά και το Αιγάλεω.
Επιπλέον το ΥΠΕΝ προτίθεται να συνεχίσει την οριζόντια πολιτική επιδότησης των νοικοκυριών για τις καταναλώσεις που ξεπερνούν τις 500 KWh και1000 KWh με το υπουργό να επικαλείται ότι τα μικρομεσαία νοικοκυριά αγοράζουν σόμπες αλογόνου, οι οποίες έχουν υψηλές καταναλώσεις, χωρίς ωστόσο να δώνει στοιχεία για ένα ακίνητο στη Κηφισιά 200 τετραγωνικών ποια ήταν η κατανάλωση ενέργειας με ένα ακίνητο 100 τ.μ σε μία περιοχή της επιλογής τους το 2021.
Το πλαφόν στο φυσικό αέριο
Το ενδιαφέρον των δημοσιογράφων στράφηκε στη φορολόγηση των ορυκτών δηλαδή των διυλιστηρίων σε ποσοστό 33% σε βάθος τριετίας με το έτος αναφοράς το 2018 για τα κέρδη του 2022.Πρόκειται για σχεδιασμό της Ε.Ε που θα ακολουθήσει η ελληνική κυβέρνηση. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ήταν και ο σχεδιασμός υλοποίησης πλαφόν στο φυσικό αέριο, με τον υπουργό Κώστα Σκρέκα να λέει ότι η Γερμανία αντιδρά διότι φοβάται ότι μπορεί να κοστίσει στην επάρκεια του φυσικού αερίου και αρκετές ποσότητες να μετακινηθούν προς άλλες αγορές του κόσμου.
Τέλος να σημειωθεί ότι το πλαφόν στους παραγωγούς ενέργειας λειτουργεί με επιτυχία διότι βάζει κόφτη στα κέρδη των παραγωγών αλλά οι καθετοποιημένες μονάδες όπως και η ΔΕΗ «φροντίζει» τα κέρδη της από τα νοικοκυριά.
Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankiongnews.gr
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών