Τον κώδωνα του κινδύνου για την πιθανότητα μιας βαθιάς, παγκόσμιας ύφεσης έκρουσαν oι επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, Kristalina Geogieva και David Malpass…
Πιο αναλυτικά, οι ηγέτες των δύο οργανισμών προειδοποίησαν για αυξανόμενο κίνδυνο ύφεσης, καθώς η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας και οι εντεινόμενες πληθωριστικές πιέσεις, εν μέσω κύκλου επιτοκιακών αυξήσεων, αυξάνουν την πίεση του χρέους ειδικά για τις αναπτυσσόμενες χώρες.
Στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, η αγορά εργασίας εξακολουθεί να είναι ισχυρή, αν και σταδιακά χάνει τη δυναμική της επειδή ο αντίκτυπος του υψηλότερου κόστους δανεισμού «αρχίζει να δαγκώνει», δήλωσε τη Δευτέρα 10 Oκτωβρίου η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Kristalina Georgieva.
Η οικονομία της ευρωζώνης σημειώνει επιβράδυνση, με τις τιμές του φυσικού αερίου να εκτινάσσονται στα ύψη…
Το ΔΝΤ υπολογίζει ότι περίπου το ένα τρίτο της παγκόσμιας οικονομίας θα έχει τουλάχιστον δύο συνεχόμενα τρίμηνα συρρίκνωσης φέτος και το επόμενο έτος, και ότι η χαμένη παραγωγή μέχρι το 2026 θα είναι 4 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Ταυτόχρονα, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν μπορούν να αφήσουν τον πληθωρισμό να είναι ένα «τραίνο φυγής», είπε η Georgieva.
«Αν δεν κάνουμε αρκετά, θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα».
Πρόσθεσε δε ότι η δημοσιονομική στήριξη θα πρέπει να είναι καλά στοχευμένη, ώστε να μην τροφοδοτεί τον πληθωρισμό και ότι ο κόσμος πρέπει να βοηθήσει τις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες που πλήττονται από τη σύσφιξη των οικονομικών συνθηκών.
Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας David Malpass, μιλώντας μαζί με την Georgieva, προειδοποίησε ότι υπάρχει «πραγματικός κίνδυνος» μιας παγκόσμιας συρρίκνωσης το επόμενο έτος.
Η ισχύς του δολαρίου αποδυναμώνει τα νομίσματα των αναπτυσσόμενων χωρών, αυξάνοντας το χρέος τους σε επαχθή» επίπεδα.
Μια σκληρή πραγματικότητα αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία — και ειδικά ο αναπτυσσόμενος κόσμος.
Μια σειρά σκληρών γεγονότων και άνευ προηγουμένου μακροοικονομικές πολιτικές απειλούν να ρίξουν την ανάπτυξη σε κρίση», είπε ο Malpass, προσθέτοντας:
«Αυτό έχει συνέπειες για όλους μας λόγω της αλληλένδετης φύσης της παγκόσμιας οικονομίας και των πολιτισμών σε όλο τον κόσμο».
Σύμφωνα με τις τρέχουσες πολιτικές, είπε ο Malpass, η παγκόσμια παραγωγή ενέργειας μπορεί να πάρει χρόνια για να διαφοροποιηθεί μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Αυτό σημαίνει μια «εξαιρετικά προκλητική βραχυπρόθεσμη προοπτική», ειδικά για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, που θα μπορούσε να προκαλέσει τον συνδυασμό χαμηλής ανάπτυξης και υψηλού πληθωρισμού που είναι γνωστός ως στασιμοπληθωρισμός.
www.bankingnews.gr
ΔΝΤ, Παγκόσμια Τράπεζα: Βαθιά, παγκόσμια ύφεση το 2023 λόγω της πλημμυρίδας των επιτοκίων - Χτύπημα 4 τρισ. δολαρίων
Για αυξανόμενο κίνδυνο παγκόσμιας ύφεσης μίλησαν ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα…
Σχόλια αναγνωστών