Ο Musk θεωρείται φίλα προσκείμενος στον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin
Με λίγα λόγια, όχι μόνο η αμερικανική κυβέρνηση ετοιμάζεται να εμποδίσει την εξαγορά του Twitter από τον Musk για λόγους εθνικής ασφάλειας (άγνωστο τι θα πετύχαινε αυτό), αλλά μπορεί να "απαλλοτριώσει" και το δορυφορικό project του Musk, και όλα αυτά επειδή τόλμησε να θέσει ένα ερώτημα σχετικά με την εμπλοκή των ΗΠΑ στην Ουκρανία.
Όπως προσθέτει το Bloomberg, "οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν αρχίσει να αισθάνονται άβολα με την πρόσφατη απειλή του Musk να σταματήσει την παροχή της δορυφορικής υπηρεσίας Starlink στην Ουκρανία - είπε ότι του έχει κοστίσει 80 εκατομμύρια δολάρια μέχρι στιγμής - και για αυτό που θεωρούν ως την όλο και πιο φιλική προς τη Ρωσία στάση του μετά από μια σειρά tweets που περιέγραφαν ειρηνευτικές προτάσεις ευνοϊκές για τον πρόεδρο Vladimir Putin.
Ανησυχούν επίσης για τα σχέδιά του να αγοράσει το Twitter μαζί με μια ομάδα ξένων επενδυτών.
Αναζητά τρόπους η αμερικανική κυβέρνηση
Οι συζητήσεις βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, δήλωσαν πηγές του Bloomberg.
Αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης και της κοινότητας των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ σταθμίζουν ποια εργαλεία, αν υπάρχουν, είναι διαθέσιμα που θα επέτρεπαν στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση να εξετάσει τα εγχειρήματα του Musk.
Μια πιθανή νομική οδός είναι μέσω του νόμου που διέπει την Επιτροπή Ξένων Επενδύσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες να εξετάσει τις συμφωνίες και τις επιχειρήσεις του Musk για κινδύνους εθνικής ασφάλειας.
Η CFIUS χρησιμοποιήθηκε εκτενώς στη διοίκηση Trump για να μπλοκάρει και να ακυρώσει πολλές κινεζικές συμφωνίες, με το επιχείρημα ότι θα μπορούσαν να αποτελέσουν εθνική απειλή για τις ΗΠΑ.
Τώρα, δεν είναι άλλος από τον Musk που έχει αναδειχθεί ως η μεγαλύτερη απειλή του αμερικανικού κράτους.
Υπενθυμίζεται ότι η διυπηρεσιακή επιτροπή που είναι γνωστή ως CFIUS εξετάζει τις εξαγορές αμερικανικών επιχειρήσεων από ξένους.
Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν μια αναθεώρηση της CFIUS - η οποία θα περιλαμβάνει αξιολογήσεις από τα υπουργεία Εξωτερικών, Άμυνας και Εσωτερικής Ασφάλειας, μεταξύ άλλων - θα προσφέρει στην κυβέρνηση έναν νόμιμο τρόπο για να λάβει τις αποφάσεις που θέλει.
Αλλά μπορεί να μην είναι απαραίτητη: όπως ακριβώς και τα διαβόητα δικαστήρια FISA, η επιτροπή CFIUS λειτουργεί με απόλυτη μυστικότητα, πίσω από κλειστές πόρτες, και σπάνια επιβεβαιώνει πότε διεξάγει αξιολογήσεις.
Το CFIUS έχει επίσης την εξουσία να επανεξετάζει συμφωνίες που έχουν ήδη ολοκληρωθεί... όπως η εξαγορά του twitter από τον Musk.
Γιατί βρίσκεται στο στόχαστρο ο Musk
Αυτό που προφανώς προκάλεσε την κυβέρνηση να παρέμβει, είναι ότι ο Musk φέρεται να συνομιλούσε με το νούμερο 1 persona non grata.
Δηλαδή τον Putin.
Και φέρεται να μίλησε μαζί του πριν τουιτάρει το σχέδιο ειρήνευσης στην Ουκρανία, το οποίο ακολούθησε τις συχνές, και υψηλά αβυσσαλέες επιθέσεις από προφίλ φιλοουκρανικά.
Επίσης, δυσαρέσκεια προκάλεσε και με τη διακοπή της οικονομικής υποστήριξης του διαδικτύου Starlink στην Ουκρανία.
Τα tweets και τα δημόσια σχόλιά του "έχουν απογοητεύσει αξιωματούχους στις ΗΠΑ και την Ευρώπη και έχουν αποσπάσει επαίνους από τους αντιπάλους της Αμερικής", όπως αναφέρει το Bloomberg.
Αργότερα ο Musk υπαναχώρησε από την απειλή του να σταματήσει την ανάπτυξη του Starlink και δήλωσε ότι θα συνεχίσει να αναλαμβάνει το κόστος της υπηρεσίας.
Το Starlink έχει γίνει απαραίτητο εργαλείο για τις επικοινωνίες στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της ρωσικής εισβολής.
Ο Musk παρείχε την υπηρεσία δωρεάν, αλλά δήλωσε ότι η SpaceX χάνει 20 εκατομμύρια δολάρια τον μήνα παρέχοντάς την στην Ουκρανία και ότι δεν μπορεί να είναι υπεύθυνος για το κόστος αυτό επ' αόριστον.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών