Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΕΕ: Έκτακτη Σύνοδος 24/11 για Ενέργεια - Tίτλοι τέλους για πλαφόν στο φυσικό αέριο - Νέα πρόταση για τιμές ΑΠΕ και πυρηνικών

ΕΕ: Έκτακτη Σύνοδος 24/11 για Ενέργεια - Tίτλοι τέλους για πλαφόν στο φυσικό αέριο - Νέα πρόταση για τιμές ΑΠΕ και πυρηνικών
Το πλαφόν στο φυσικό αέριο απορρίφθηκε χωρίς πολλά -  πολλά, στη βάση μιας ανάλυσης κόστους - οφέλους  που παρουσίασε η Κομισιόν προβάλλοντας τα προβλήματα που τυχόν εφαρμογή του θα  δημιουργούσε
Σχετικά Άρθρα

Χωρίς κανένα άμεσο αποτέλεσμα έληξε η σύνοδος των Υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που όπως τόνισε ο Τσέχος υπουργός Ενέργειας J. Sikela αποτέλεσε περισσότερο μια γενική συζήτηση για να προσδιοριστούν τα βασικά στοιχεία της πρότασης της Κομισιόν για το φυσικό αέριο παρά αναμένονταν να οδηγήσει σε αποφάσεις.
Οι υπουργοί συμφώνησαν να εστιάσουν στις κοινές προμήθειες αερίου και στήριξαν την δημιουργία ενός «δυναμικού διαδρόμου» για τις τιμές του αερίου που θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα των βίαιων μεταβολών στις τιμές.
Για το κρίσιμο θέμα του πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, στο οποίο τόσο έχει επενδύσει και η ελληνική κυβέρνηση, επήλθε πλήρες αδιέξοδο.
Όχι μόνο γιατί δεν επήλθε καμία συμφωνία επ'  αυτού μεταξύ των Ευρωπίων Υπουργών Ενέργειας αλλά κι επειδή η ίδια η Κομισιόν, με non paper που έδωσε στη δημοσιότητα, «άδειασε»  τη σχετική πρόταση, συνοδεύοντας την με μια ανάλυση κόστους - οφέλους, που εστίαζε στις πολλές της αδυναμίες και που αμφισβητούσε ριζικά το όφελος που μπορούν να έχουν οι ευρωπαϊκές χώρες απο την εφαρμογή της.
Συγκεκριμένα στην ανάλυση κόστους - οφέλους για μια πιθανή πανευρωπαϊκή εισαγωγή του μηχανισμού επιδοτήσεων που εφαρμόζονται στην Ισπανία και την Πορτογαλία, η Κομισιόν μεταξύ άλλων επισήμανε:

Το σκεπτικό με το οποίο η ίδια η Κομισιόν απέρριψε κατ ουσία το πλαφόν

«Μία από τις πιο σημαντικές επιλογές σχεδιασμού για έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό είναι το επίπεδο της επιδότησης. Αρκετά κράτη μέλη έχουν προτείνει ένα επίπεδο επιδότησης που είναι σημαντικά υψηλότερο από αυτό που εφαρμόζεται στην Ιβηρική Χερσόνησο και το οποίο θα περιόριζε την τιμή του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στο ισοδύναμο μιας τιμής TTF 100-120 EUR/MWh.»
Η Επιτροπή επισημαίνει ότι είναι πολύ σημαντικό «να οριστεί η επιδοτούμενη τιμή στόχος αρκετά υψηλά, έτσι ώστε η ενέργεια με αέριο να μην γίνεται πιο ελκυστική (δηλαδή φθηνότερη) από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από άλλες τεχνολογίες».
Ωστόσο, ακόμα και με το υψηλό ανώτατο όριο 100-120 EUR/MWh, «η ζήτηση φυσικού αερίου εκτιμάται ότι θα αυξηθεί μεταξύ 5-9 bcm, κυρίως λόγω των εξαγωγών εκτός ΕΕ».
Σημειώνεται επίσης, ότι είναι δύσκολο να προβλεφθεί η ακριβής ποσότητα επιπλέον κατανάλωσης φυσικού αερίου που δημιουργείται από το μέτρο και «η συνολική αύξηση μπορεί να είναι υψηλότερη».
Η Επιτροπή τονίζει, στη συνέχεια ότι: «Η αποτελεσματικότητα του μέτρου τόσο όσον αφορά τη μείωση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας όσο και την αποφυγή της πρόσθετης κατανάλωσης φυσικού αερίου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον βαθμό στον οποίο μπορούν να αποφευχθούν οι αυξημένες ροές επιδοτούμενης ηλεκτρικής ενέργειας προς τρίτες χώρες».
Η Επιτροπή εξηγεί ότι υπάρχει ο κίνδυνος να εκτιναχθούν στα ύψη οι εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας, που επιδοτείται από τους ευρωπαίους, εκτός της ΕΕ (π.χ. Ηνωμένο Βασίλειο, Ελβετία κτλ.) «Τέτοιες εξαγωγές θα μείωναν τα καθαρά οικονομικά οφέλη του μέτρου, καθώς οι επιδοτήσεις που καταβάλλονται στην ΕΕ θα μείωναν ουσιαστικά τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για καταναλωτές εκτός ΕΕ», τονίζει η Επιτροπή.
Τέλος, το κόστος των επιδοτήσεων θα ποικίλλει πολύ, σύμφωνα με την Επιτροπή:
«Τα κράτη μέλη που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με αέριο στο ηλεκτρικό τους σύστημα θα αντιμετωπίσουν το υψηλότερο κόστος για τις απαραίτητες επιδοτήσεις. Αυτό θα συνέβαινε για παράδειγμα στη Γερμανία, στις Κάτω Χώρες και στην Ιταλία. Τα κράτη μέλη που είναι καθαροί εισαγωγείς ηλεκτρικής ενέργειας με αέριο θα επωφεληθούν από την ηλεκτρική ενέργεια που επιδοτείται από άλλα κράτη μέλη. Ο μεγαλύτερος καθαρός δικαιούχος εκτιμάται ότι θα είναι η Γαλλία».

H νέα πρόταση για διαχωρισμό τιμών ενέργειας από ΑΠΕ και πυρηνικά απο την οριακή τιμή συστήματος (που διαμορφώνεται με βάση τις τιμές φυσικού αερίου)

Στα πλαίσια του συγκεκριμένου αδιεξόδου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με βάση το συγκεκριμένο έγγραφο, προωθεί μια εναλλακτική πρόταση για τη μείωση των τιμών ενέργειας.
Η πρόταση αυτή προβλέπει την αποσύνδεση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας από τις τιμές του φυσικού αερίου, μέσω της δημιουργίας ενός συστήματος διαγωνισμών και μακροπρόθεσμων συμβάσεων ειδικά για παραγωγούς ΑΠΕ και σταθμούς πυρηνικής ενέργειας.
Κατά το non-paper της Κομισιόν, επομένως αντί για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και το οποίο εφαρμόζεται στην Ισπανία και την Πορτογαλία, συνίσταται η  σύναψη μακροπρόθεσμων «συμβάσεων» με τις οποίες παραγωγοί ΑΠΕ και πυρηνικής ενέργειας θα αναλαμβάνουν να δώσουν  ενέργεια στους καταναλωτές για μεγάλες περιόδους, συνήθως 15 χρόνια σε φθηνές κλειδωμένες τιμές.
Οι παραγωγοί ΑΠΕ και οι πυρηνικοί σταθμοί θα παίρνουν τις σχετικές συμβάσεις μέσω διαγωνισμών, με τη φθηνότερη προσφορά να κερδίζει την προσφορά και η τιμή στην οποία θα αποζημιώνονται οι ηλεκτροπαραγωγοί «θα είναι άμεση συνάρτηση του πραγματικού κόστους παραγωγής των σχετικών τεχνολογιών», αναφέρει το έγγραφο της Κομισιόν.

www.bankingnew.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης