Η διοίκηση της Credit Suisse αποφάσισαν ότι η μονάδα απαιτούσε υπερβολικά πολλά κεφάλαια και είχε μικρή αλληλεπικάλυψη με τις δραστηριότητες ιδιωτικού πλούτου
Η πώληση της μονάδας αναμένεται να ανακοινωθεί κατά την ενημέρωση στρατηγικής της Credit Suisse, σήμερα 27 Οκτωβρίου 2022.
Η ελβετική τράπεζα σχεδιάζει επίσης να πουλήσει διάφορα άλλα περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων τμημάτων της εγχώριας τράπεζάς της, καθώς προσπαθεί να κλείσει μια κεφαλαιακή τρύπα ύψους περίπου 4,5 δισ. ελβετικών φράγκων (4,5 δισ. δολαρίων).
Η επιχείρηση τιτλοποιημένων προϊόντων με έδρα τη Νέα Υόρκη - η οποία ομαδοποιεί χρέη όπως υποθήκες και δάνεια προτού τα πουλήσει ως τίτλους - θα μείωνε τα κεφαλαιακά βάρη στον ισολογισμό της Credit Suisse, αλλά θα αποκόψει επίσης έναν από τους πιο κερδοφόρους επιχειρηματικούς κλάδους της τράπεζας.
Το διοικητικό συμβούλιο και η διοίκηση της Credit Suisse αποφάσισαν ότι η μονάδα απαιτούσε υπερβολικά πολλά κεφάλαια και είχε μικρή αλληλεπικάλυψη με τις δραστηριότητες ιδιωτικού πλούτου, οι οποίες θα αποτελέσουν το επίκεντρο της τράπεζας μετά τη στρατηγική αναθεώρηση.
Η σημασία της συμφωνίας
Εάν υπάρξει εν τέλει συμφωνία, αυτή θα υπογραμμίσει περαιτέρω την αυξημένη παρουσία των ομίλων ιδιωτικού κεφαλαίου σε πολλούς από τους πιο προσοδοφόρους αν και επικίνδυνους τομείς που δραστηριοποιούνται οι τράπεζες.
Οι εταιρείες αυτές έχουν αρχίσει να δημιουργούν μεγάλες εσωτερικές δραστηριότητες αναδοχής που χορηγούν δάνεια που εξασφαλίζονται με περιουσιακά στοιχεία για να τροφοδοτήσουν τις επιχειρήσεις ασφάλισης ζωής και προσόδων τους.
Η Apollo, για παράδειγμα, έχει χορηγήσει άμεσα δάνεια ύψους άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων τους τελευταίους 12 μήνες, πολλά από αυτά μέσω των δικών της δανειοδοτικών δραστηριοτήτων που καλύπτουν τη χρηματοδότηση εξοπλισμού, τα ενυπόθηκα δάνεια και τα δάνεια ακινήτων με ενδιάμεσο όρο.
Με την απευθείας προέλευση περιουσιακών στοιχείων, η Apollo και η Pimco προσπαθούν να διασφαλίσουν ότι έχουν μια σταθερή πηγή πιστωτικών επενδύσεων καθώς και μια καλή αίσθηση της ποιότητας των τίτλων που πωλούν στους επενδυτές τους.
Οι ιδιωτικές πιστωτικές εταιρείες καλύπτουν το κενό που δημιουργήθηκε τα τελευταία 15 χρόνια, καθώς οι ευρωπαϊκές τράπεζες αποσύρονται από άλλοτε πολύτιμους επιχειρηματικούς τομείς για να αντιμετωπίσουν τις απώλειες από τη χρηματοπιστωτική κρίση, τις κανονιστικές αλλαγές και τη μέχρι πρόσφατα μακρά εποχή χαμηλών επιτοκίων.
Καθώς ο τραπεζικός δανεισμός έχει γίνει πιο περιορισμένος, πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν στραφεί σε εναλλακτικές πηγές για να χρηματοδοτήσουν τις δραστηριότητές τους.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών