Σε δριμείς και δραματικούς τόνους απευθύνθηκε σήμερα ο επικεφαλής του ΟΗΕ Guterres στους ηγέτες των χωρών κατά τη διάρκεια της έναρξης των διαδικασιών της COP27, στην Αίγυπτο.
Ο μόνος τρόπος για να «βάλουμε τέλος σε όλα αυτά τα δεινά που οδηγούν ευθεία σε κλιματική κόλαση» είναι να συνεργαστεί ο κόσμος ή να χαθεί, είπε προειδοποιητικά, μεταξύ άλλων, ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού καθώς ξεκινάει η βδομάδα των ετήσιων συνομιλιών της Διάσκεψης για το κλίμα.
Περισσότεροι από 100 παγκόσμιοι ηγέτες θα μιλήσουν τις επόμενες ημέρες προκειμένου να βρεθούν κοινό δρόμοι προσέγγισης λύσεων για το διαρκώς επιδεινούμενο φαινόμενο της κλιματικής κρίσης που οι επιστήμονες θεωρούν τη μεγαλύτερη πρόκληση για το μέλλον της ανθρωπότητας και της ζωής στη Γη. Σχεδόν 50 αρχηγοί κρατών έχουν κάνει μέχρι στιγμής την εμφάνισή τους στο βάθρο, ενώ τις επόμενες μέρες αναμένεται να εμφανισθούν και οι υπόλοιποι.
Οι προβολείς θα φωτίσουν κατά κύριο λόγο φέτος τους ηγέτες των χωρών που έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη ζημιά από τις κλιματικές καταστροφές, με αποκορύφωμα την αυριανή ομιλία του πρωθυπουργού του Πακιστάν Μουχάμαντ Σαρίφ, στο οποίο η καλοκαιρινή θεομηνία που σημειώθηκε προκάλεσε ζημιές τουλάχιστον 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς και τον εκτοπισμό εκατομμυρίων ανθρώπων.
«Ο πλανήτης έχει γίνει ένας κόσμος βασάνων... δεν είναι καιρός να βάλουμε τέλος σε όλα αυτά τα δεινά», είπε στους συναδέλφους του ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Ελ Σίσι, ο οικοδεσπότης της συνόδου κορυφής. «Η κλιματική αλλαγή δεν θα σταματήσει ποτέ χωρίς τη δική μας παρέμβαση... Ο χρόνος μας εδώ είναι περιορισμένος και πρέπει να αξιοποιήσουμε κάθε δευτερόλεπτο που έχουμε στη διάθεσή μας».
Ο Ελ Σίσι, ο οποίος ζήτησε τον τερματισμό του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, εμφανίστηκε πολύ συγκρατημένος σε σύγκριση με τον εμπρηστικό γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος είπε ότι ο κόσμος «βρίσκεται σε ευθεία τροχιά για την κλιματική κόλαση».
Ο τελευταίος ζήτησε να συναφθεί ένα νέο σύμφωνο μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών ώστε να συνεργαστούν στενότερα, με οικονομική βοήθεια και σταδιακή κατάργηση του άνθρακα στις πλούσιες χώρες έως το 2030 και αλλού έως το 2040. Επιπλέον, κάλεσε τις ΗΠΑ και την Κίνα --τους δύο μεγαλύτερους παραγωγούς εκπομπών ρύπων --να συνεργαστούν ιδιαίτερα για το κλίμα, όπως έκαναν τα προηγούμενα χρόνια, πριν τη βαθύτερη ρήξη στις διακρατικές τους σχέσεις.
Έκκληση σε Κίνα-ΗΠΑ και από Macron
Στο ίδιο πνεύμα τοποθετήθηκε σήμερα και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, στο περιθώριο της COP27, εκφράζοντας τη βούλησή του να «ασκηθεί πίεση» στις «πλούσιες μη ευρωπαϊκές χώρες» και κυρίως στις ΗΠΑ να καταβάλουν το «μερίδιό» τους για να βοηθηθούν οι φτωχές χώρες στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
«Θα πρέπει να κάνουμε τις ΗΠΑ και την Κίνα να τηρήσουν όντως τις διεθνείς δεσμεύεις», όσον αφορά τη μείωση των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την οικονομική αλληλεγγύη, σημείωσε ο Γάλλος ηγέτης σε ανταλλαγή απόψεων που είχε στο Σαρμ ελ Σέιχ, όπου διεξάγεται η σύνοδος κορυφής του ΟΗΕ, με νεαρούς Αφρικανούς και Γάλλους ακτιβιστές για το κλίμα.
Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο, η Γαλλία και η Ευρώπη βρίσκονται σε καλό δρόμο όσον αφορά την μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου. Ωστόσο θα πρέπει οι μεγάλες αναδυόμενες χώρες «να απομακρυνθούν πολύ άμεσα από τον άνθρακα», σημείωσε.
Εξάλλου, καθώς η συζήτηση του θέματος της χορήγησης οικονομικής βοήθειας στις πιο ευάλωτες κερδίζει έδαφος στη φετινή Διάσκεψη, ο Γάλλος πρόεδρος άφησε σπόντες ότι «οι Ευρωπαίοι πληρώνουν», αλλά «είμαστε οι μόνοι που πληρώνουμε».
Guterres: «Σύμφωνο αλληλεγγύης για το κλίμα ή σύμφωνο συλλογικής αυτοκτονίας»
«Η ανθρωπότητα έχει μια επιλογή: να συνεργαστεί ή να χαθεί», είπε χαρακτηριστικά ο Γκουτέρες. «Είναι είτε ένα σύμφωνο αλληλεγγύης για το κλίμα - είτε ένα σύμφωνο συλλογικής αυτοκτονίας.
Οι περισσότεροι από τους ηγέτες θα συναντηθούν σήμερα και αύριο, την ώρα που οι ΗΠΑ διεξάγοουν τις ενδιάμεσες εκλογές τους για τα όργανα του Κογκρέσου και της Γερουσίας, το αποτέλεσμα των οποίων θα καθορίσει και την κλιματική πολιτική τους την επόμενη μέρα. Στη συνέχεια, οι ηγέτες των 20 πλουσιότερων εθνών του κόσμου θα συναντηθούν στο Μπαλί της Ινδονησίας, λίγες μέρες αργότερα.
Οι ηγέτες των δύο από τις τρεις μεγαλύτερες ρυπογόνες χώρες (Κίνα και Ινδία) φαίνεται να παρακάμπτουν τις φετινές συνομιλίες για το κλίμα, αν και στελέχη των κυβερνήσεων τους έχουν δώσει το «παρών». Ο ηγέτης της άλλης κορυφαίας ρυπογόνου χώρας (ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν) θα τους συναντήσει μερικές μέρες μετά. Από την άλλη ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, δεν θα παραβρεθεί στη φετινή Διάσκεψη υπό τη σκιά του ενεργειακού χάους που ξέσπασε ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία.
Οι ηγέτες που έχουν εμφανισθεί κυρίως προέρχονται από την οικοδέσποινα και πιο πληττόμενη από την κλιματική κρίση ήπειρο, την Αφρική.
«Οι ιστορικοί ρυπαίνοντες που προκάλεσαν την κλιματική αλλαγή δεν εμφανίζονται», δήλωσε ο Μοχάμεντ Αντόου του Power Shift Africa. «Η Αφρική είναι η λιγότερο υπεύθυνη, η πιο ευάλωτη στο θέμα της κλιματικής αλλαγής και είναι μια ήπειρος που συμβάλλει και καταλαμβάνει ηγετική θέση» στις συνομιλίες.
«Ο Νότος στην πραγματικότητα συμμετέχει περισσότερο», δήλωσε ο Άντοου στο Associated Press. «Ο Βορράς που ιστορικά προκάλεσε το πρόβλημα αποτυγχάνει», τόνισε.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών