Την θέση πως ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τελειώσει μόλις ο Putin αποσύρει από τα ουκρανικά εδάφη το στρατό του διατύπωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden λίγο πριν την επιβίβαση του στο προεδρικό αεροσκάφος που αρχικά θα τον μεταφέρει στην Αίγυπτο για τη Σύνοδο Cop27 για την κλιματική αλλαγή και κατόπιν στη Σύνοδο Κορυφής της G20 που θα πραγματοποιηθεί στην Ινδονησία στις 15 – 16 Νοεμβρίου.
Πρόκειται για μια δήλωση που έρχεται να περιπλέξει ακόμα περισσότερο τις εκτιμήσεις για τη στάση που τηρεί η Δύση απέναντι στην Ουκρανία και στο σενάριο των διαπραγματεύσεων, ιδιαίτερα μετά την απόφαση της Ρωσίας να αποσύρει το στρατό της από την πόλη της Kherson, τη μοναδική μεγάλη πόλη που είχε καταφέρει να κυριεύσει από την έναρξη της εισβολής.
Διφορούμενα μηνύματα
Και ενώ ο Biden υποστηρίζει δημόσια πως αν δεν υποχωρήσει ο Putin και ο ρωσικός στρατός, ο πόλεμος δεν πρόκειται να τελειώσει – κάτι πάντως που αποτελεί ένα σενάριο με ελάχιστες πιθανότητες υλοποίησης – η βρετανική εφημερίδα The Times αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμα της πως οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν την Ουκρανία να επωφεληθεί από τη ρωσική υποχώρηση και αποχώρηση από την Kherson και να χρησιμοποιήσει την εξέλιξη αυτή ως «μέσο» για να επαναρχίσει τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία.
Αμερικάνος στρατηγός: Παράθυρο ευκαιρίας η Σύνοδος G20
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο κορυφαίος Αμερικάνος στρατηγός, Mark Milley, ο οποίος υποστήριξε ότι η Σύνοδος της G20 είναι ένα «παράθυρο ευκαιρίας» προκειμένου οι ηγέτες να συζητήσουν πως θα μπορούσε να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Πράγματι, το θέμα της ουκρανικής κρίσης αναμένεται να απασχολήσει τις συζητήσεις στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της G20 που θα γίνει στην Ινδονησία, αν και ο πρόεδρος Putin δεν θα είναι παρών εκεί, μια και τη Ρωσία θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Εξωτερικών, Sergei Lavrov.
Προσομοίωση πολέμου από τις ΗΠΑ
Και ενώ ο Milley κάνει λόγο για παράθυρο ευκαιρίας, οι ΗΠΑ προχωρούν σε κοινές ασκήσεις με τις στρατιωτικές δυνάμεις της Μεγάλης Βρετανίας και της Αυστραλία στην έρημο Μοχάβε, κατά τις οποίες προσομοιώνουν επιχειρήσεις κατά των ρωσικών στρατευμάτων στην Ευρώπη.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως 450 Βρετανοί στρατιωτικοί, ανάμεσα τους και η επίλεκτη μονάδα Rangers, έχουν μεταβεί στην Καλιφόρνια για να συμμετάσχουν σε άσκηση 14 ημερών στη στρατιωτική βάση Fort Irvine για να εξασκηθούν σε επιχειρήσεις μάχης στο «ανοιχτό τοπίο» της ερήμου που «παραπέμπει στις ουκρανικές στέπες».
Στις ασκήσεις αυτές, Αμερικάνοι, Βρετανοί και Αυστραλοί στρατιώτες θα προσομοιώνουν μάχες, κατά τις οποίες θα πολεμούν ρωσικές δυνάμεις στο έδαφος της Ευρώπης.
Δοκιμές drones και πυραυλικών συστημάτων
Εξαιρετικής σημασίας στις προσομοιώσεις αυτές διαδραματίζουν και τα αναγνωριστικά drones, τα οποία έχουν προσαρμοστεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε να λειτουργούν επιχειρησιακά άψογα σε συνθήκες ερήμου, αλλά και τα βρετανικά συστήματα εκτόξευσης κατευθυνόμενων βλημάτων της οικογένειας GMLRS, μέσα από τις κατευθύνσεις που δίνουν τα αμερικανικά βομβαρδιστικά F-35.
Αναφέρεται μάλιστα πως το σενάριο πολέμου προσομοιώνει μάχες που παραπέμπουν τόσο σε «μάχη εδάφους στην Ευρώπη» όσο και «σύγκρουση σε νησί στον Ειρηνικό», κάτι που αν μη τι άλλο παραπέμπει στην περίπτωση της Ταϊβάν.
Οι στρατιωτικοί δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στις αλλαγές που έχουν επέλθει στη στρατηγική και τακτική του σύγχρονου πολέμου, λόγω της αυξανόμενης εμπλοκής των drones.
Όπως επισημαίνεται, «οι δυτικοί στρατοί θα πρέπει να προσαρμοστούν γρήγορα στις νέες πραγματικότητες» που έχουν δημιουργήσει οι ανάγκες του πολέμου.
Σενάρια με τη συμμετοχή Facebook, Twitter
Η άσκηση πραγματοποιείται σε ένα εκπαιδευτικό κέντρο,το οποίο καταλαμβάνει μια έκταση περίπου 1,6 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Σε αυτό έχουν ανεγερθεί ρεαλιστικές μακέτες οικισμών και άλλων εγκαταστάσεων υποδομής, στις οποίες «ζουν» μάλιστα «ρωσόφωνοι».
Η επικοινωνία μεταξύ τους πραγματοποιείται ακόμα και μέσω του Διαδικτύου, ενώ όπως αναφέρεται ειδικά για την άσκηση αυτή δημιουργήθηκαν και κοινωνικά δίκτυα Twitter και Facebook, μέσω των οποίων και βάσει ενός από τα πολλά σενάρια, οργανώνονται μαζικές αναταραχές λόγω της κακομεταχείρισής τους από Αμερικανούς στρατιώτες, οι οποίοι στη συνέχεια πρέπει να καταστείλουν παραστάσεις.
Πειραματικές πρακτικές
Ανάμεσα στις πειραματικές πρακτικές που αναπτύσσονται άσκηση είναι η χρήση τρισδιάστατης εκτύπωσης για την παραγωγή ανταλλακτικών για τις στρατιωτικές δυνάμεις στο πεδίο, καθώς και τη χρήση τεχνολογιών ψηφιακής επεξεργασίας για μεγάλες ποσότητες πληροφοριών που συλλέγονται από τα drones και οι οποίες είναι απαραίτητες για τη λήψη αποφάσεων.
Εκτιμάται πως αντίστοιχες εκπαιδευτικές ασκήσεις θα γίνουν το 2023 και στην Ευρώπη, με τη Γερμανία ή την Πολωνία να είναι μερικές από τις χώρες που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν μια τέτοιου είδους άσκηση.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών