Δύο μέτρα και δύο σταθμά εφαρμόζει για άλλη μία φορά το ΝΑΤΟ όσον αφορά την «ευαισθησία» που επιδεικνύει σχετικά με την τήρηση του διεθνούς δικαίου και τον σεβασμό της εδαφικής κυριαρχίας των κρατών.
Την ώρα που το ΝΑΤΟ βρίσκεται σε «ψυχρό πόλεμο» με τη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία, με το σενάριο μίας απευθείας σύγκρουσης να μην αποτελεί πλέον επιστημονική φαντασία, ο πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan, προαναγγέλλει ανενόχλητος χερσαία εισβολή σε βόρειο Ιράκ και βόρεια Συρία, μετά τους βομβαρδισμούς στο Κομπάνι, με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
Δεν είναι η πρώτη φορά που θα συμβεί αυτό, καθώς η Τουρκία εισέβαλε στη βόρεια Συρία το 2019, παρότι οι Κούρδοι ήταν τότε σύμμαχοι των ΗΠΑ, με την υπερδύναμη ωστόσο να τους γυρίζει την πλάτη.
Βέβαια, η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και χώρα - σύμμαχος της Δύσης, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να καταπατά ανενόχλητη το διεθνές δίκαιο.
Την ίδια ώρα, η συμμετοχή της στη Βορειοατλαντική Συμμαχία δεν την εμποδίζει να καταφέρεται εναντίον των ΗΠΑ, την οποία κατηγορεί ότι εξοπλίζει τρομοκράτες στη Συρία.
Παρόλα αυτά, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg φροντίζει πάντα να είναι πολύ προσεκτικός απέναντι στην Τουρκία, είτε αναφορικά με την τουρκική παραβατικότητα σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο, είτε σχετικά με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις σε βόρειο Ιράκ και βόρεια Συρία.
Άλλωστε, ο Erdogan έχει αναλάβει και ρόλο διαμεσολαβητή όσον αφορά το μέτωπο της Ουκρανίας, καθώς είναι από τους ελάχιστους ηγέτες που διατηρεί ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τον πρόεδρο της Ρωσίας Vladimir Putin, με την Τουρκία να ακολουθεί και σε αυτή την περίπτωση την προσφιλή της τακτική, «παίζοντας» σε διπλό ταμπλό.
H υποκριτική στάση του ΝΑΤΟ και γενικότερα της Δύσης - εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων - είναι εξοργιστική, καθώς ο Erdogan δεν υφίσταται κυρώσεις για την εισβολή σε ξένο κράτος, σε αντίθεση με τη Ρωσία και τον πρόεδρο Vladimir Putin και ενώ έχει απειλήσει ευθέως την Ελλάδα με εισβολή.
Η επιχείρηση «Γαμψό Ξίφος»
Οι δηλώσεις του Erdogan περί χερσαίας εισβολής σε βόρεια Συρία και βόρειο Ιράκ, έγιναν αφότου η Τουρκία ξεκίνησε νωρίς την Κυριακή (20/11/2022) την επιχείρηση «Γαμψό Ξίφος» σε Συρία και βόρεια Ιράκ, που προκάλεσε τον θάνατο 12 ανθρώπων και έγινε ως αντίποινα στη βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη.
«Αυτό δεν περιορίζεται μόνο σε μια αεροπορική επιχείρηση», τόνισε ο Erdogan, προσθέτοντας ότι οι αρμόδιες μονάδες θα κάνουν τις διαβουλεύσεις τους και θα λάβουν μέτρα ανάλογα.
Σύμφωνα με τον Erdogan σχεδόν 70 αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων οπλισμένων drones, συμμετείχαν στην επιχείρηση και πρόσθεσε ότι καταστράφηκαν συνολικά 89 τρομοκρατικοί στόχοι, συμπεριλαμβανομένων καταφύγια, αποθήκες, σπηλιές, σήραγγες και αποθήκες πυρομαχικών.
«Σε αυτό το σημείο χτυπήθηκαν 45 στόχοι τρομοκρατών σε βάθος περίπου 140 χιλιομέτρων (87 μίλια) στο βόρειο Ιράκ και 44 στόχοι σε βάθος περίπου 20 χιλιομέτρων (12 μίλια) στη Συρία», πρόσθεσε.
«Biden και Putin γνωρίζουν τι μπορούμε να κάνουμε»
Ερωτηθείς εάν η Τουρκία μίλησε για αυτή την επιχείρηση με τη Ρωσία και τις ΗΠΑ, ο Erdogan απάντησε: «Δεν είχαμε καμία συνομιλία με τον (πρόεδρο των ΗΠΑ Joe) Biden ή τον (Ρώσο πρόεδρο Vladimir) Putin σχετικά με αυτή την επιχείρηση. Ωστόσο, τόσο ο Biden όσο και ο Putin το γνωρίζουν ήδη ότι μπορούμε να κάνουμε τέτοια πράγματα σε αυτή την περιοχή ανά πάσα στιγμή».
Τέλος, ο Erdogan σχολίασε ότι η Τουρκία είναι με τις ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, αλλά η Ουάσιγκτον δυστυχώς έχει στείλει εξοπλισμό, πυρομαχικά και όπλα στις ζώνες τρομοκρατίας στη Συρία.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών