Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 919 μονάδες, στα υψηλά 7μήνου (το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο στις 29/4 και στις 922,43 μονάδες) - Σημαντκή βελτίωση στα ομόλογα λόγω Fed
Στο επίκεντρο, για μια ακόμη συνεδρίαση οι τράπεζες, με Alpha Bank +3,85% και Eurobank +3,54 ενώ στα μη τραπεζικά blue chips, ξεχώρισε η ΔΕΗ με άνοδο +5,81%..
Στις αγορές ομολόγων αρχίζουν να κορυφώνονται οι αρνητικές επιδράσεις της ανόδου των επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες, απόρροια κυρίως των προσδοκιών ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες θα αρχίσουν να μειώνονται..
Ειδικότερα, το ελληνικό 10ετές κινείται στο 4,06%, το ιταλικό 10ετές στο 3,67% και το γερμανικό στο 1,84%.
Εν τω μεταξύ, υποτονικές ήταν οι συναλλαγές, ενώ οι αγορές στην Wall Street παρέμειναν κλειστές λόγω της αργίας στις ΗΠΑ «Ημέρας των Ευχαριστιών», ενώ αύριο Παρασκευή (25/11) η συνεδρίαση στην Wall Street θα ολοκληρωθεί νωρίτερα (Black Friday).
Η άνοδος της χρηματιστηριακής αγοράς αποδίδεται κυρίως στην ανάκαμψη των τραπεζικών μετοχών, όπου μετά τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων 9μήνου εμφάνισαν αυξημένη κινητικότητα, είσοδο κάποιων ξένων κεφαλαίων και με οδηγό το εντός ή εκτός εισαγωγικών ενδιαφέρον ξένων funds για να αγοράσουν πακέτα μετοχών στις ελληνικές τράπεζες.
Το πιθανότερο σενάριο είναι η αγορά να προσπαθήσει να σταθεροποιηθεί στη ζώνη των 950 μονάδων και ακολούθως τις 973 που είναι και το υψηλό έτους.
Μάλιστα, δεν μπορεί να αποκλειστεί ακόμη να προσεγγίσει τις 1.000 μονάδες, που είναι το ψυχολογικό και τεχνικό σημείο αντίστασης και ακολούθως να διορθώσει περίπου 20% προς τις 800 μονάδες, απόρροια των δυσκολιών που έρχονται το χειμώνα στην Ευρώπη, της επιβράδυνσης της οικονομίας, των αρνητικών επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης και του πληθωρισμού.
Μην λησμονούμε ότι τέλη Νοεμβρίου τα περισσότερα ξένα χαρτοφυλάκια κλείνουν τους ισολογισμούς τους, οπότε τα παιχνίδια ωραιοποίησης εύλογα πυκνώνουν και εντείνονται.
Στη σημερινή συνεδρίαση, στις τράπεζες ανοδικά ξεχώρισαν Alpha Bank +3,85% και Eurobank +3,54% και ακολούθησαν Πειραιώς +2,35% και Εθνική +0,78%.
Στα μη τραπεζικά blue chips, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε η ΔΕΗ +5,81% ενώ ξεχώρισαν Motor Oil +2,82%, και ΟΠΑΠ +1,55%...
Σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα τη ΔΕΗ ήταν απογοητευτικά, καθώς ο έκτακτος φόρος αλλά και τα αυξημένα κόστη επηρέασαν την τελική γραμμή και παρά τα έκτακτα κέρδη από αποτιμήσεις, εμφάνισε υψηλές ζημιές.
Ωστόσο στήριξη στη μετοχή προσφέρουν οι αγορές ιδίων μετοχών αλλά και οι δηλώσεις του CEO για μέρισμα από τη χρήση 2022 και βελτίωση των ταμειακών ροών.
Στο επίκεντρο ο τραπεζικός κλάδος
O Τραπεζικός κλάδος πρωταγωνιστεί το τελευταίο διάστημα με σωρευτικά κέρδη 16,13% από την αρχή του τρέχοντος έτους έχοντας φτάσει στα υψηλά 7μήνου με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 26/4 (671,39 μονάδες), λόγω των αποτελεσμάτων αφού και τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) έχουν μειωθεί σε μονοψήφια ποσοστά και δημιουργούν εσωτερικά κεφάλαιο.
Ειδικότερα, ξεχωρίζει η ανοδική κίνηση της Alpha Bank με σωρευτικά κέρδη +12,44% το τελευταίο τριήμερο, ξεπερνώντας το τεχνικό και ψυχολογικό φράγμα του 1 ευρώ.
Το bankingnews… ανέφερε διεξοδικά ότι η Reggeborgh, το ολλανδικό family office που κατέχει το 5,6% της Alpha bank – έχει ανακοινώσει 5,15% - εκδήλωσε ενδιαφέρον για να αγοράσει είτε το ποσοστό του ΤΧΣ που ανέρχεται στο 9%, είτε του Paulson που εάν συμπεριληφθούν και τα mezzanine ομόλογα κατέχει το 5,5% της Alpha bank από αναφερόμενο 6,68% ή 7,32% χωρίς το ποσοστό του ΤΧΣ… αλλά το βέβαιο είναι ότι ΤΧΣ και Paulson δεν πουλάνε…
To κερδοσκοπικό χρηματιστηριακό παιχνίδι... για την ώρα θα τελειώσει... αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα δούμε υψηλότερα την τιμή της μετοχής της Alpha bank σε επόμενη φάση καθώς δεν μεταβάλλουν στο ελάχιστο τις στρατηγικές της τράπεζας που είναι ούτως ή άλλως προς την σωστή κατεύθυνση.
Η προσοχή στις Κεντρικές Τράπεζες
Οι επενδυτές αξιολογούν τα πρακτικά της Fed της διήμερης συνεδρίασης 1-2 Νοεμβρίου που δημοσιεύτηκαν χθες 23/11 και έδειξαν ότι η πλειοψηφία των υπευθύνων χάραξης πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας συμφώνησε ότι θα πρέπει στο εξής να υπάρξουν μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων, αφού βέβαια πρώτα αξιολογήσουν τον αντίκτυπο που έχει η νομισματική πολιτική στην οικονομία των ΗΠΑ.
Αυτό σημαίνει μεγάλη πιθανότητα για αύξηση 0,5% τον Δεκέμβριο – αν και δεν είναι σίγουρο.
Εν τω μεταξύ «σήμα» για πιθανή παύση στη νομισματική σύσφιξη μόνο εάν υπάρξει παρατεταμένη και βαθιά ύφεση, στέλνει η ΕΚΤ σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης του Οκτωβρίου.Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα δημοσιεύσει τα δικά της πρακτικά σήμερα Πέμπτη 24/11.
Επίσης, τόνισαν η επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο του 2% της ΕΚΤ κρίθηκε απίθανη χωρίς περαιτέρω αποφασιστική δράση νομισματικής πολιτικής.
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση
Mε θετικά πρόσημα ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη +0,20% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,51%.
Περί τις 13:30, με αγοραστικές παρεμβάσεις σε Alpha Bank +4,49% και Eurobank +4,29% ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας στο +2,79%.
Στις δημοπρασίες, με στηρίξεις από τις τράπεζες αλλά και από επιλεγμένες μη τραπεζικές μετοχές όπως ΔΕΗ +5,81%, Motor Oil +2,82%, ΟΠΑΠ +1,55%..ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στα υψηλά της ημέρας στο +1,49%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +1,48% στις 919 μονάδες έχοντας υψηλό στις 919,91 μονάδες και χαμηλό τις 908,21 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε μέτρια επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 54,7 εκατ. ευρώ, ο όγκος στα 20,3 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 14,3 εκατ. να διακινούνται στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 3,21 εκατ. ευρώ και όγκου 644 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Eurobank διακίνησε 381 εκατ. τεμάχια αξίας 416 χιλ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ 82 χιλ. τεμάχια αξίας 1,1 εκατ. ευρώ και η Τέρνα Ενεργειακή 75 χιλ. τεμάχια αξίας 1,5 εκατ. ευρώ.
Η Premia 100 χιλ. τεμάχια αξία 96 χιλ. ευρώ και η Dimand 6,7 χιλ. τεμάχια αξάις 100 χιλ. ευρώ.
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 919 μονάδες, διασπώντας την πρώτη αντίσταση των 910 μονάδων και ακολουθούν οι 940, οι 950 και οι 973 μονάδες ( υψηλό έτους ).
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 880 μονάδες και ακολουθεί η ζώνη των 865 – 861 μονάδες ( απλός ΚΜΟ των 200 ημερών και ο εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και ακολουθούν οι 825 και οι 800 μονάδες
Η διάσπασή των 800 μονάδων οδηγεί στις 780, 750, στις 700 και στις 680 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 667 μονάδες, διασπώντας την πρώτη αντίσταση της ζώνης των 650 - 660 μονάδων και ακολουθούν οι 700 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 620 μονάδες και ακολουθούν οι 600, οι 590, οι 585, οι 575 και οι 550 μονάδες.
Σημαντική βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 4,06% - Το spread με την Γερμανία στις 222 μ.β.
Σημαντική βελτίωση καταγράφονται σήμερα 24/11 στα ελληνικά ομόλογα αλλά και στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης μετά τη δημοσίευση των πρακτικών της Fed που έδειξαν ότι θα επιβραδύνει το ρυθμό των επιτοκιακών της αυξήσεων.
Σύμφωνα με τα πρακτικα της συνεδρίασης της ΕΚΤ, του Οκτωβρίου, η επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο του 2% της ΕΚΤ κρίθηκε απίθανη χωρίς περαιτέρω αποφασιστική δράση νομισματικής πολιτικής δίνοντας το «σήμα» για πιθανή παύση στη νομισματική σύσφιξη μόνο εάν υπάρξει παρατεταμένη και βαθιά ύφεση.
Αναλυτικά, το ελληνικό 10ετές κινείται στο 4,06%, το ιταλικό ομόλογο στο 3,67% και το γερμανικό 10ετές στο 1,84%.
Φαίνεται επίσης ότι και στις αγορές ομολόγων αρχίζουν να κορυφώνονται οι αρνητικές επιδράσεις της ανόδου των επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες.
Δεν είναι τυχαίο ότι το ελληνικό δεκαετές ομόλογο είχε φτάσει στο 5% και υποχώρησε στο 4,07%, απόρροια κυρίως των προσδοκιών ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες θα αρχίσουν να μειώνονται.
Στις 15 Δεκεμβρίου 2022 αναμένεται να είναι η τελευταία αύξηση της τάξεως των 75 μονάδων βάσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Ήδη η Fed έχει προειδοποιήσει ότι η επόμενη αύξηση θα είναι 50 μονάδων βάσης, κατά τη συνεδρίαση της τον Δεκέμβριο.
Επίσης βελτίωση καταγράφεται και στα αμερικανικά ομόλογα, με το 10ετές στο 3,68% και το 2ετές στο 4,47% με την αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης να παραμένει, γεγονός που επιβεβαιώνει τα σημάδια ύφεσης
Τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους κινδύνους που συνεπάγεται η αγορά τους.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 222 μονάδες βάσης έχοντας απομακρυνθεί από τις 300 ή 350 μονάδες, επίπεδα που νομοτελειακά θα υπάρξει παρέμβαση της ΕΚΤ.
Σημειώνεται ότι η Ελλάδα αλλά και η Ιταλία βρίσκονται στο στόχαστρο των κερδοσκόπων.
Η Ελλάδα αποτελεί μια ακραία προβληματική περίπτωση συντηρεί μη βιώσιμο χρέος, τα ελλείμματα επιδείνωσαν την κατάσταση ενώ η συνταγή που ακολουθείται οδηγεί την Ελλάδα σε οικονομικό αδιέξοδο.
Παράλληλα το πολιτικό ρίσκο αυξάνεται καθώς δεν θα υπάρξει αυτοδυναμία στις εκλογές του 2023… οι αγορές παίζουν το σενάριο του οικονομικού και πολιτικού αδιεξόδου…
Τελικά τι συμβαίνει στην Alpha: Το ΤΧΣ (9%) δεν πουλάει, ο Paulson (5,5%) δεν πουλάει φθηνά… τι σχεδιάζει η Reggeborgh;
Η μετοχή της Alpha bank έκλεισε στα 1,0520 ευρώ, με την κεφαλαιοποίηση της τράπεζας να διαμορφώνεται πλέον στα 2,47 δισεκ…
Το bankingnews εδώ και καιρό υποστηρίζει ότι η δίκαιη αξία της μετοχής της Alpha bank είναι στα 1,20 ευρώ ή συνολική χρηματιστηριακή αξία 2,8 δισεκ. ευρώ καθώς η τράπεζα διαθέτει 5,71 δισεκ. κεφάλαια συνεχίζει να δημιουργεί εσωτερικά κεφάλαιο, επιτυγχάνει κέρδη ενώ τα NPEs βρίσκονται στο 8%...
Η Alpha bank απέχει ελάχιστα – στην κυριολεξία – από την Εθνική και Eurobank παρ΄ όλα αυτά απέχει σε χρηματιστηριακή αξία σχεδόν έως 1,7 δισεκ. ευρώ…
Τι συμβαίνει με την Alpha bank, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τον Paulson;
Το bankingnews… ανέφερε διεξοδικά ότι η Reggeborgh, το ολλανδικό family office που κατέχει το 5,6% της Alpha bank – έχει ανακοινώσει 5,15% - εκδήλωσε ενδιαφέρον για να αγοράσει είτε το ποσοστό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που ανέρχεται στο 9%, είτε του Paulson που εάν συμπεριληφθούν και τα mezzanine ομόλογα κατέχει το 5,5% της Alpha bank από αναφερόμενο 6,68% ή 7,32% χωρίς το ποσοστό του ΤΧΣ… αλλά…
Τι συμβαίνει λοιπόν;
1)Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δεν πουλάει εκτός διαδικασιών.... και σίγουρα δεν βιάζεται να πουλήσει τώρα, αυτό είναι απόλυτο...
Το ΤΧΣ που ελέγχει το 9% της Alpha bank έχει συμβούλους και διαδικασίες, απευθείας αναθέσεις μετοχών δεν θα κάνει… θα ακολουθήσει την πολιτική των placement δίνοντας την δυνατότητα σε πολλούς επενδυτές να εκδηλώσουν ενδιαφέρον.
Η πολιτική του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είναι η ενδεδειγμένη…
Το ΤΧΣ λοιπόν δεν πουλάει…
2)Ο Paulson όπως ορθώς είχαμε προβλέψει επίσης δεν πουλάει και σίγουρα δεν πουλάει φθηνά...
Μια διευκρίνιση, το family office του Paulson κατέχει το 5,5% της Alpha bank μετά και την συμπερίληψη των mezzanine ομολόγων.
Το παράδοξο είναι ότι δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες αλλαγές στο χρηματιστήριο όπου αναγράφεται ότι κατέχει 7,32% της Alpha bank χωρίς το ΤΧΣ ή 6,68% επί του συνόλου των μετοχών – συμπεριλαμβανομένου και του ΤΧΣ.
Ο Paulson που περίμενε τόσα χρόνια… δεν θα πουλήσει στα 1,20 ευρώ που είχε αναφερθεί στο ρεπορτάζ του bankingnews ότι δέχθηκε πρόταση από την Reggeborgh…
Προφανώς και πιστεύει ότι η μετοχή θα ανακάμψει, αφού ο ισολογισμός της Alpha bank έχει εξυγιανθεί…
Ο Paulson δεν πουλάει… το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δεν πουλάει… τότε ποιος αγοράζει;
Οι μικρές αγορές που έχουν σημειωθεί λογικά πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί από την Reggeborgh που ήδη κατέχει το 5,5% των μετοχών… στην Alpha bank υπάρχουν 109 χιλιάδες μέτοχοι...
Ωστόσο η Reggeborgh φαίνεται να προβαίνει σε σποραδικές αγορές με στόχο να ανεβάσει την μετοχή… και με στόχο να φθάσει στο 7% ή 8%... σε βάθος χρόνου...
Η Reggeborgh δεν είναι ο στρατηγικός επενδυτής που θα ελέγξει την Alpha bank, αυτό το σενάριο πρέπει να το αποκλείσουμε, δεν θα πάρει fit and proper ελλείψει οποιασδήποτε διασύνδεσης με τον χρηματοπιστωτικό τομέα.
Η Reggeborgh είναι δυνητικός πωλητής, είναι ένας μέτοχος που κατέχει ποσοστό, έχει μια παρουσία στην Ελλάδα, στον Ελλάκτωρ αλλά δεν διαθέτει την κεφαλαιακή δύναμη πυρός… που λέει ότι διαθέτει…
Όλο αυτό το σκηνικό που σημειώθηκε στην Alpha bank ήταν ένα χρηματιστηριακό παιχνίδι… ένα κερδοσκοπικό παιχνίδι… που ευνόησε την μετοχή καθώς ξεπέρασε το τεχνικό και ψυχολογικό φράγμα του 1 ευρώ και με βάση τον όγκο συναλλαγών φαίνεται να μπορεί να κατοχυρώσει αυτές τις αποτιμήσεις…
Υπάρχει καπνός αλλά η φωτιά… είναι μικρή… το βέβαιο είναι ότι ΤΧΣ και Paulson δεν πουλάνε…
To κερδοσκοπικό χρηματιστηριακό παιχνίδι... για την ώρα θα τελειώσει... αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα δούμε υψηλότερα την τιμή της μετοχής της Alpha bank σε επόμενη φάση.
Αναλύοντας την πορεία της μετοχής της Alpha bank
Τριπλό ανοδικό σπάσιμο για την Alpha, η κίνηση πάνω από το 1 ευρώ με την τεχνική ανάλυση να δείχνει ξεκάθαρα την πορεία προς τα 1,20 ευρώ και μεσοπρόθεσμα στα 1,40 ευρώ...
Με τις τελευταίες κινήσεις η Alpha κάνει μια πολύ δυνατή τεχνική κίνηση προς τα πάνω αφού το σπάσιμο του 1 ευρώ διαρρηγνύει 3 σημαντικές αντιστάσεις που ‘κρατούσαν’ τη μετοχή κάτω από αυτά τα επίπεδα.
Η 1η αντίσταση είναι ο κινητός μ.ο. των 200 ημερών στα 0,98 ευρώ.
Η μετοχή είχε δοκιμάσει να σπάσει αυτά τον 200αρη στο rebound της άνοιξης αυτής της χρονιάς όταν αυτός βρισκόταν στα επίπεδα των 1,15 ευρώ χωρίς επιτυχία και μετά ακολούθησε καθοδική πορεία.
Με τη κίνηση των τελευταίων ημερών ο κινητός σπάει ανοδικά, όπως αντίστοιχα είχε γίνει τον Ιανουάριο του 2022 με breakout του τότε ορίου στα 1,010 ευρώ και δίνοντας μια βίαια άνοδο μέχρι τα 1,46 ευρώ μέσα μόλις σε ένα σχεδόν ένα μήνα, πριν διακοπεί η άνοδος αυτή από τα γεγονότα της Ουκρανίας.
Αν η μετοχή κρατηθεί πάνω από τα 0,98 ευρώ μέσα από το φίλτρο των 3 ημέρων, δηλαδή μέχρι την Παρασκευή 25/11, τότε πιστεύουμε πως θα γρήγορα θα δούμε τα επίπεδα των 1,20 ευρώ...
Η 2η τεχνική αντίσταση που σπάει είναι αυτή του 38,2% Fibonacci retracement στο 1 ευρώ.
Ξεκινώντας από τα υψηλά του Φεβρουαρίου του 2022 στα 1,45 ευρώ και καταλήγοντας στο χαμηλό του Ιουλίου στα 0,73 ευρώ έχουμε μια πτώση περί τα 0,70 ευρώ μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα.
Από τον Ιούλιο 2022 έχει ξεκινήσει retracement σύμφωνα με την ακολουθία των αριθμών Fibonacci και με αντίσταση στο 38,2% της κίνησης, δηλαδή το 1 ευρώ.
Διάσπαση του 38,2% οδηγεί στο επόμενο επίπεδο του 61,8% της κίνησης δηλαδή στο 1,20 ευρώ και μετά από αυτό η τιμή επιστρέφει πίσω εκεί που ξεκίνησε η πτώση στα επίπεδα των 1,40 ευρώ.
Πάλι όπως και με τον 200αρη και χρησιμοποιώντας φίλτρο 3 ημερών μέχρι την Παρασκευή, διάσπαση του Fibonnaci οδηγεί την τιμή της Alpha σε υψηλότερα επίπεδα..
Η 3η τεχνική αντίσταση που σπάει είναι αυτό που ονομάζουμε τριπλή κορυφή (triple top).
Αυτά είναι πάλι τα επίπεδα του 1 ευρώ τα οποία δεν διασπάστηκαν στην ανοδική κίνηση του Ιουνίου ούτε και του Αυγούστου του 2022.
Διάσπαση του triple top δίνει κίνηση που ισοδυναμεί με τη διαφορά μεταξύ του low price του σχηματισμού, δηλαδή των 0,75 ευρώ και του επιπέδου αντίστασης που είναι το 1 ευρώ μια κίνηση δηλαδή της τάξης περί των 0,25 ευρώ οδηγώντας πάλι στην ζώνη των 1,20 ευρώ.
Αξίζει να αναφερθεί πως σπάνια βλέπουμε συνδυαστικά τέτοια breakout όπως στη μετοχή της Alpha τώρα και για ορισμένους έρχεται δυνατή ανοδική κίνηση με στόχους τα επίπεδα τιμών που αναφέραμε, τα 1,20 ευρώ και μεσοπρόθεσμα τα 1,40 ευρώ δίνοντας μια απόδοση που φτάνει το 40% και μπορεί να επιτευχθεί σχετικά γρήγορά καθώς οι κινήσεις που ακολουθούν τέτοια "σπασίματα" είναι δυνατές και πολύ έντονες.
Άνοδος στις ασιατικές αγορές
Ανοδικά έκλεισαν σήμερα 24/11 οι ασιατικές αγορές καθώς η Κίνα ανακοίνωσε ένα νέο πακέτο διάσωσης για την αγορά ακινήτων, καθώς και μια πιθανή μείωση του δείκτη υποχρεωτικών αποθεματικών των τραπεζών, ωστόσο το νέο ρεκόρ στα κρούσματα covid 19 προκαλεί ανησυχία.
Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,95%, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα έκλεισε στο +0,25%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +0,76%, o δείκτης KOSPI στη Ν. Κορέα στο +096% και ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο +0,14%.
Ανοδικές τάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές
Ανοδικές τάσεις καταγράφονται σήμερα 24/11 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στον απόηχο των πρακτικών της συνεδρίασης της FOMC, τα οποία ενίσχυσαν τις προσδοκίες ότι η Federal Reserve θα χαλαρώσει τον ρυθμό των επιθετικών αυξήσεων των επιτοκίων της.
Επίσης «σήμα» για πιθανή παύση στη νομισματική σύσφιξη μόνο εάν υπάρξει παρατεταμένη και βαθιά ύφεση, στέλνει η ΕΚΤ σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης του Οκτωβρίου.
Εν τω μεταξύ, βελτιώθηκε το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία τον Νοέμβριο 2022, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ifo, ωστόσο η γενική εικόνα δεν αλλάζει, εκτιμούν οι αναλυτές, και η γερμανική οικονομία δεν θα αποφύγει την ύφεση το δ΄τρίμηνο του έτους.
H άνοδος του Δείκτη Επιχειρηματικού Κλίματος του Νοεμβρίου, από 84,5 τον Οκτώβριο σε 86,3, ήταν σε γενικές γραμμές συνεπής με την πορεία του Σύνθετου Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών (PMI), που δημοσιεύθηκε χθες, όπως αναφέρουν οι αναλυτές της Capital Economics: ενώ οι συνθήκες βελτιώθηκαν ελαφρώς, η δραστηριότητα εξακολουθεί να συρρικνώνεται.
Πτώση καταγράφεται στο φυσικό αέριο, με το ολλανδικό TTF Δεκεμβρίου στο -3,6% στα 124,90 ευρώ.
Ήπια πτωτικά κινούνται και οι τιμές του πετρελαίου, με τo brent -0,83% στα 84,70 δολ.το βαρέλι και το αμερικανικό αργό -0,36% στα 77,63 δολ. το βαρέλι.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +0,70%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +0,35%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο +0,60%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,70% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,05%.
Κέρδη στις τράπεζες με μέτριες συναλλαγές - Στο επίκεντρο Alpha και Eurobank +4%
Ανοδικά συνέχισαν οι τραπεζικές μετοχές με μέτριες συναλλαγές και με τις Alpha Bank και Eurobank να ξεχωρίζουν..
Η Εθνική έκλεισε στα 3,87 ευρώ, με άνοδο +0,78% με όγκο 843 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,54 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,0520 ευρώ, με άνοδο +3,85% με όγκο 8,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλ αιοποίηση 2,47 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,46 ευρώ, με άνοδο +2,35%, με όγκο 1,15 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,83 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακ
ό χαμηλό ήταν 0,00067 πρ0 RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2022 στα 0,04303 ευρώ ή 0,71 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 1,11 ευρώ, με άνοδο +3,54%, με όγκο 3,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 4,12 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,69 ευρώ, με άνοδο +2,11% και κεφαλαιοποίηση 754 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,0936 ευρώ, με άνοδο +0,97% με όγκο 113 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 115 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 16,20 ευρώ, με άνοδο +0,31% και κεφαλαιοποίηση 322 εκατ. ευρώ.
Άνοδος στα μη τραπεζικά blue chips με μέτριες συναλλαγές - Στο επίκεντρο η ΔΕΗ +6%
Ανοδικά έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, με την ΔΕΗ να ξεχωρίζει με κέρδη +5,81% στα υψηλά της ημέρας και με μέτριες συναλλαγές.
Ανοδικά ακολούθησαν Sarantis +3,49%, Motor Oil, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή.....
Στον αντίποδα ήπια υποχώρησαν Lamda -0,60%, ΟΛΠ -0,49%, Aegean -0,40% και ΓΕΚ Τέρνα -0,10%....
Η Coca Cola έκλεισε στα 23,70 ευρώ, με άνοδο +0,51% και κεφαλαιοποίηση στα 8,81 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 15,46 ευρώ, με άνοδο +0,98% και αποτίμηση 6,84 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκελισε στα 6,65 ευρώ, με άνοδο +5,81% και αποτίμηση 2,54 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 1,7540 ευρώ, με άνοδο +0,46% και κεφαλαιοποίηση 407 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 13,14 ευρώ, με άνοδο +1,55% και αποτίμηση 4,77 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 12,28 ευρώ, με πτώση -0,33% και κεφαλαιοποίηση 962 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,94 ευρώ, με άνοδο +0,73% και κεφαλαιοποίηση 2,12 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 18,57 ευρώ, με άνοδο +2,82% κεφαλαιοποίηση 2,06 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Jumbo έκλεισε στα 14,96 ευρώ, με άνοδο +0,40% και κεφαλαιοποίηση 2,04 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 17,49 ευρώ, με άνοδο +1,16% και κεφαλαιοποίηση 2,5 δισεκ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,03 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 749 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,6320 ευρώ, με άνοδο +0,12% και κεφαλαιοποίηση 612 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0313 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 29 εκατ. ευρώ.
.
Σημαντική βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 4,06% - Το spread με την Ιταλία στις 39 μ.β.
Σημαντική βελτίωση καταγράφεται σήμερα 24/11 στα ελληνικά ομόλογα αλλά και στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 4,06% και το 10ετές ιταλικό 3,67% με το μεταξύ τους spread στις 39 μ.β.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 222 μονάδες βάσης από 226 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 93 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,93% ή 93 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 39 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 133 μονάδες βάσης…
Σημαντική βελτίωση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης
Σημαντική βελτίωση καταγράφεται σήμερα 24/11 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 24 Νοεμβρίου του 2022 στο 3,67%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 24/11/2022 στο 1,84%..
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 2,25% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 2,73% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 2,79% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 3,67% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,32% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 3,91%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών