Πόσο πιθανό είναι το χρηματιστήριο να διασπάσει τις 973 μον., υψηλό 2022, με στόχο τις 1.000 μον. και μετά διόρθωση στις 780 – 800 μον.
Μάλιστα, δεν απέχει και σημαντικά από τις 973 μονάδες που είναι το υψηλό του 2022, που πραγματοποιήθηκε στις 16 Φεβρουαρίου.
Η άνοδος της χρηματιστηριακής αγοράς στις 910 μονάδες αποδίδεται κυρίως στην ανάκαμψη των τραπεζικών μετοχών, όπου μετά τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων 9μήνου εμφάνισαν αυξημένη κινητικότητα, είσοδο κάποιων ξένων κεφαλαίων και με οδηγό το εντός ή εκτός εισαγωγικών ενδιαφέρον ξένων funds για να αγοράσουν πακέτα μετοχών στις ελληνικές τράπεζες.
Η άνοδος των τραπεζών λόγω των αποτελεσμάτων δικαιολογείται, αφού και τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) έχουν μειωθεί σε μονοψήφια ποσοστά και δημιουργούν εσωτερικά κεφάλαιο.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι οι 4 συστημικές τράπεζες έχουν 23 δισ. κεφάλαια, ενώ για το 2022 αναμένεται κέρδη που θα πλησιάσουν τα 3 δισ., επιδόσεις που είχαν να καταγραφούν εδώ και μία δεκαετία.
Έτσι λοιπόν λόγω των τραπεζών και κάποιων άλλων δεικτοβαρών μετοχών η αγορά ανέκαμψε και βάζει πλέον στόχο τις 950 μονάδες αρχικά και ακολούθως τις 973 που είναι και το υψηλό έτους.
Μάλιστα, δεν μπορεί να αποκλειστεί ακόμη να προσεγγίσει τις 1.000 μονάδες, που είναι το ψυχολογικό και τεχνικό σημείο αντίστασης.
Ωστόσο τα ανοδικά περιθώρια της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς δεν είναι πολλά μετά την πρόσφατη άνοδο.
Μην λησμονούμε ότι τέλη Νοεμβρίου τα περισσότερα ξένα χαρτοφυλάκια κλείνουν τους ισολογισμούς τους, οπότε τα παιχνίδια ωραιοποίησης εύλογα πυκνώνουν και εντείνονται.
Μετά τις 1.000 μονάδες τι ακολουθεί;
Εάν και εφόσον επιβεβαιωθεί το σενάριο ορισμένων ότι το ελληνικό χρηματιστήριο θα μπορούσε να φτάσει τις 1.000 μονάδες ή άνοδο 10% από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών, μετά τι θα επακολουθήσει;
Το πιθανότερο σενάριο είναι η αγορά να προσπαθήσει να σταθεροποιηθεί στη ζώνη των 950 μονάδων και ακολούθως να διορθώσει περίπου 20% προς τις 800 μονάδες, απόρροια των δυσκολιών που έρχονται το χειμώνα στην Ευρώπη, της επιβράδυνσης της οικονομίας, των αρνητικών επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης και του πληθωρισμού.
Το σενάριο αυτό, δηλαδή αρχικά πιθανόν προς τις 1.000 μονάδες και ακολούθως διόρθωση προς τις 800 μονάδες αρχίζει και αποκτά ερείσματα και το πρώτο τετράμηνο του 2023 αναμένεται να είναι δύσκολο, με καλύτερες προοπτικές να διαγράφονται για το δεύτερο εξάμηνο του 2023.
Φαίνεται επίσης ότι και στις αγορές ομολόγων αρχίζουν να κορυφώνονται οι αρνητικές επιδράσεις της ανόδου των επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες.
Δεν είναι τυχαίο ότι το ελληνικό δεκαετές ομόλογο είχε φτάσει στο 5% και υποχώρησε στο 4,1%, απόρροια κυρίως των προσδοκιών ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες θα αρχίσουν να μειώνονται.
Στις 15 Δεκεμβρίου 2022 αναμένεται να είναι η τελευταία αύξηση της τάξεως των 75 μονάδων βάσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Ήδη η Fed έχει προειδοποιήσει ότι η επόμενη αύξηση θα είναι 50 μονάδων βάσης, κατά τη συνεδρίαση της τον Δεκέμβριο.
Συμπέρασμα
Η ανατιμητική κερδοσκοπία είναι πιθανό να οδηγήσει το ελληνικό χρηματιστήριο σε διάσπαση του υψηλού των 973 μονάδων που καταγράφηκε τον Φεβρουάριο του 2022 με όριο τις 1.000 μονάδες.
Ακολούθως θα υπάρξει διόρθωση προς τις 800 μονάδες τους πρώτους μήνες του 2023 και εκ νέου ανάκαμψη από το δεύτερο εξάμηνο του 2023, στην περίπτωση που κυριαρχήσει το αρνητικό σενάριο στην ευρωπαϊκή οικονομία.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών