Αυστηρή προειδοποίηση από τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin.
Τόνισε ότι θα υπάρξουν «σοβαρές συνέπειες» στην περίπτωση που τεθεί πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, την ώρα που πολλές χώρες ετοιμάζονται να ανακοινώσουν την απόφασή τους για το θέμα αυτό.
«Τέτοιες ενέργειες αντίκεινται στις αρχές των εμπορικών σχέσεων και πιθανότητα θα οδηγήσουν σε σοβαρές συνέπειες για τη διεθνή αγορά ενέργειας» είπε ο Putin την Πέμπτη (24/11/2022) στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό του Ιράκ, τον Mohammed Shia al-Sudani.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου, οι δύο ηγέτες συζήτησαν «τις απόπειρες ενός αριθμού δυτικών χωρών να επιβάλουν περιορισμούς στην τιμή του ρωσικού αργού».
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ εντείνουν τις τελευταίες ημέρες τις προσπάθειές τους να καταλήξουν σε μια συμφωνία για τη μέγιστη τιμή του ρωσικού πετρελαίου που εισάγουν.
Η Ρωσία και το Ιράκ είναι και οι δύο χώρες παραγωγοί πετρελαίου και μετέχουν στον ΟΠΕΚ+ ο οποίος καθορίζει τα επίπεδα παραγωγής με στόχο να ελέγχει τις τιμές του μαύρου χρυσού σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ναυάγιο στο Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ
Σε «ναυάγιο» οδηγήθηκε ακόμα ένα Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ με βασικό θέμα το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.
Η πρόταση της Κομισιόν για ανώτατο όριο στα 275 ευρώ, κάθε άλλο παρά ικανοποιητική κρίνεται από πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, καθώς όπως υποστηρίζουν δεν προστατεύει από την άνοδο των τιμών. Σύμφωνα, μάλιστα, με ευρωπαϊκές πηγές, πριν τη Σύνοδο πραγματοποιήθηκε συνάντηση υπουργών 15 χωρών της ΕΕ, που τάσσονται κατά της πρότασης Κομισιόν, και συμφώνησαν να απαιτήσουν... νέα πρόταση από την Κομισιόν.
Από την πλευρά της, η τσεχική προεδρία φαίνεται να υιοθετεί την πρόταση των «15» για νέο Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας τον Δεκέμβριο και συγκεκριμένα στις 11 ή στις 13 του μήνα.
«Πλαφόν στα 275 ευρώ δεν είναι... πλαφόν» δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, προσερχόμενος στη συνεδρίαση.
Από την πλευρά της, πάντως, η Ευρωπαία επίτροππος, Kadri Simson, δήλωσε ότι η Κομισιόν κατέθεσε την πρόταση για τον διορθωτικό μηχανισμό με βάση την εντολή που έλαβε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Πλαφόν έως 200 ευρώ ζητά η Ελλάδα
«To να μπει μία οροφή (ένα πλαφόν) στα 275 ευρώ, δεν είναι στην ουσία οροφή» τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας κατά την άφιξη του στο Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας στις Βρυξέλλες και επισήμανε ότι ένα πλαφόν μεταξύ «150 ευρώ και 200 ευρώ είναι ρεαλιστική οροφή»
Ο κ. Σκρέκας προσέθεσε ότι «η ενεργειακή κρίση είναι σοκαριστική, για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Γι' αυτό το λόγο πρέπει να κάνουμε κάτι. Δεν μπορούμε να μένουμε χωρίς να κάνουμε τίποτα. Οι τιμές που εκτοξεύονται απειλούν τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Χάνουμε πολύτιμο χρόνο χωρίς αποτελέσματα. Πρέπει να προστατεύσουμε τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά και την αξιοπιστία της Ευρώπης και αυτό θα προσπαθήσουμε να κάνουμε στο σημερινό Συμβούλιο».
Ερωτηθείς για το τι θα έπρεπε να έχει προτείνει η Κομισιόν, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας σημείωσε ότι «ένας διορθωτικός μηχανισμός πρέπει να είναι πιο ρεαλιστικός, γιατί ακόμη και τον Αύγουστο, εκείνη την περίοδο που υποφέραμε από τις τιμές στο φυσικό αέριο που είχαν εκτοξευτεί, αυτός ο διορθωτικός μηχανισμός δε θα μπορούσε να εφαρμοστεί. Σίγουρα πρέπει να είναι διαφορετικός και λογικός. Πρέπει να είναι αυτός που θα μας βοηθήσει να ρίξουμε τις τιμές του φυσικού αερίου. Διότι αυτή τη στιγμή αυτό είναι μεγάλο ζήτημα. Το μεγάλο ζήτημα που έχει η Ευρώπη είναι ότι αγοράζουμε το πιο ακριβό φυσικό αέριο στον κόσμο».
«Πρέπει να αντιδράσουμε το συντομότερο δυνατόν. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να χάνουμε χρόνο» ανέφερε ο Κώστας Σκρέκας συμπληρώνοντας ότι « ο μηχανισμός αλληλεγγύης πρέπει να πάει μαζί και να είναι συνδεδεμένος με τον διορθωτικό μηχανισμό».
Πολωνία: «Αστεία» η πρόταση της Κομισιόν - Βέλγιο: Μη ικανοποιητική η πρόταση
«Αστείο» χαρακτήρισε η Πολωνή υπουργός αρμόδια για το κλίμα την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για επιβολή πλαφόν στην τιμή του αερίου, η οποία χαρακτηρίσθηκε εξάλλου «μη ικανοποιητική» από τη Βελγίδα υπουργό Ενέργειας.
Οι επικρίσεις είναι αποτέλεσμα της διαφωνίας ανάμεσα στις 27 χώρες μέλη της ΕΕ αναφορικά με την πρόταση της Κομισιόν για επιβολή πλαφόν στις μελλοντικές τιμές του αερίου στα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
«Η πρόταση για το πλαφόν στο αέριο είναι κλειδί, όμως αυτό που προέκυψε προχθές είναι ένα αστείο. Παρουσιάσθηκε την τελευταία στιγμή και αποκλίνει απ' αυτό που είχε προταθεί προηγουμένως και (το πλαφόν) δεν είναι αποδεκτό, καθώς είναι υψηλότερο από τις τρέχουσες τιμές στην αγορά», δήλωσε στις Βρυξέλλες η πολωνή υπουργός αρμόδια για το κλίμα, Anna Moskwa.
Δεκαπέντε χώρες της ΕΕ, ανάμεσά τους η Πολωνία, η Ιταλία και η Ελλάδα, θέλουν την επιβολή ενός πλαφόν, ενώ ένα στρατόπεδο με επικεφαλής τη Γερμανία υποστηρίζει πως το πλαφόν αυτό θα εμποδίσει τις προμήθειες αερίου.
«Δεν ξέρω αν υπάρχει κάποιος που θα μπορούσε να υποστηρίξει αυτή την πρόταση• δεν μπορεί να αποτελέσει ούτε καν την αρχή για μια συζήτηση», πρόσθεσε η Moskwa.
Από την πλευρά της, η Βελγίδα υπουργός Ενέργειας, Tinne Van der Straeten, από την πλευρά της, δήλωσε σήμερα, πριν από τη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, πως η πρόταση της Κομισιόν «δεν είναι ικανοποιητική».
«Το κείμενο που βρίσκεται στο τραπέζι δεν είναι ικανοποιητικό (...) δεν λέει ξεκάθαρα αν θα έχει αντίκτυπο στις τιμές», δήλωσε η Van der Straeten στους δημοσιογράφους.
Σχόλια αναγνωστών