'Ηπια πτώση σημείωσαν οι κυριότεροι δείκτες της Wall Street την Τρίτη 29 Νοεμβρίου, με την προσοχή των επενδυτών να αποσπούν τόσο οι ταραχές στην Κίνα όσο και η επιθετική ρητορική των υπευθύνων χάραξης πολιτικής στις ΗΠΑ.
Yπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell πρόκειται να μιλήσει στο Hutchins Center για τη δημοσιονομική και νομισματική πολιτική την Τετάρτη.
Οι επενδυτές θα «μάθουν» για τον αγώνα της κεντρικής τράπεζας ενάντια στον πληθωρισμό.
«Συντρέχουν σημαντικοί λόγοι για να είμαστε προσεκτικοί.
Η αγορά σημείωσε μεγάλη άνοδο αυτό το τρίμηνο ενώ είναι βάσιμες οι ανησυχίες πως τα πράγματα θα επιβραδυνθούν» δήλωσε ο Adam Parker της Trivariate Research τη Δευτέρα στο CNBC «Closing Bell: Overtime».
Σε αυτό το πλαίσιο, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημείωσε οριακές μεταβολές, στις 33.852 μονάδες.
Ο δείκτης - βαρόμετρο S&P 500 κατέγραψε πτώση -0,16%, στις 3.957 μονάδες.
Ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε -0,6%, στις 10.983 μονάδες
Στα μάκρο, αφού υποχώρησε για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2012, ο σύνθετος δείκτης για τις τιμές των κατοικιών Case-Shiller αναμενόταν να υποχωρήσει και για τον μήνα Σεπτέμβριο λόγω της αύξησης στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων… και έτσι έγινε.
Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης τιμών για τις κατοικίες 20 πολιτειών υποχώρησε 1,24% σε μηνιαία βάση, ενώ σε επίπεδο έτους η αύξησή του επιβραδύνθηκε από 13,06% σε 10,43%.
«Όπως συνέβη τους τελευταίους μήνες, η έκθεσή μας για τον Σεπτέμβριο του 2022 αντικατοπτρίζει τις βραχυπρόθεσμες μειώσεις και τη μεσοπρόθεσμη επιβράδυνση των τιμών των κατοικιών στις ΗΠΑ» δήλωσε ο Craig J. Lazzara, διευθύνων σύμβουλος της S&P Dow Jones Indices.
Αυτή η τριμηνιαία πτώση είναι η μεγαλύτερη από τον Ιανουάριο του 2012...
Επιφυλακτικές κινήσεις στις ευρωπαϊκές αγορές
Οι μετοχές της ενέργειας και της υγείας πρωταγωνίστησαν στα ευρωπαϊκά χρηματιστηριακά ταμπλό, μετά το ράλι της Ασίας, όπου το κλίμα ενισχύθηκε από την εικασία ότι η Κίνα θα μπορούσε να χαλαρώσει τους περιορισμούς του COVID-19 μετά τις πρόσφατες διαδηλώσεις.
Ωστόσο, οι κινήσεις των επενδυτών παραμένουν επιφυλακτικές.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε άνοδο 0,3%.
Ο δείκτης σημείωσε τη Δευτέρα τη χειρότερη συνεδρίαση των τελευταίων δύο εβδομάδων λόγω των διαδηλώσεων στην Κίνα και των ανησυχιών για τους περιορισμούς του COVID που πλήττουν την οικονομική ανάπτυξη στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχώρησε 0,2%, στις 14.355 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,51%, στις 7.512 μονάδες.
Στις 6.668 μονάδες με οριακές μεταβολές διαπραγματεύτηκε ο CAC 40 στο Παρίσι.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημείωσε άνοδο 0,1%, στις 24.465 μονάδες.
Σε μακροοικονομικό επίπεδο, ανοδικά για πρώτη φορά από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, κινήθηκε το οικονομικό κλίμα στην Ευρωζώνη, καθώς αυξήθηκε η αισιοδοξία σε καταναλωτές και υπηρεσίες.
Σύμφωνα με το Reuters, η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι ο δείκτης ενισχύθηκε στις 93,7 μονάδες από 92,7 τον Οκτώβριο, ξεπερνώντας οριακά τις προβλέψεις για 93,5.
Το κλίμα στη βιομηχανία υποχώρησε στις -2 μονάδες από -1,2 τον Οκτώβριο - έναντι εκτίμησης για -0,5, ενώ το κλίμα στον τομέα των υπηρεσιών σημείωσε βελτίωση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων, στο 2,3 από 2,1 έναν μήνα πριν.
Οι καταναλωτές έγιναν πιο αισιόδοξοι, με τον δείκτη στο -23,9 από -27,5 έναν μήνα πριν.
Ο πληθωρισμός στην Ισπανία σημείωσε απρόσμενη επιβράδυνση στο 6,6% τον Νοέμβριο 2022.
Στο 11,3% εκτιμάται ο εναρμονισμένος πληθωρισμός τον Νοέμβριο 2022 στη Γερμανία, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία της Γερμανίας, από 11,6% τον Οκτώβριο.
www.bankingnews.gr
Ήπια πτωτικά η Wall, με το βλέμμα σε Κίνα και Fed – Στο -0,16% ο S&P 500, ο Nasdaq στο -0,6%
Τους επενδυτές απασχολούν η Κίνα και η Fed...
Σχόλια αναγνωστών