Να σταματήσει τη στρατιωτικοποίηση των νησιών καλεί εκ νέου την Ελλάδα με εμπρηστικούς τόνους το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας, που συνεδρίασε νωρίτερα την Πέμπτη (1/12/2022)
Η Τουρκία αναμένει από την Ελλάδα, η οποία έχει αδιαφορήσει για τις εκκλήσεις της Άγκυρας για διάλογο, να τερματίσει την παραβίαση των νησιών με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς, ανέφερε η δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι η Ελλάδα έχει οικοδομήσει μια στρατιωτική παρουσία κατά παράβαση των συνθηκών που εγγυώνται το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς των νησιών του Αιγαίου.
Υποστηρίζει ότι τα νησιά παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα με την προϋπόθεση ότι θα παραμείνουν αποστρατιωτικοποιημένα, γράφει η Daily Sabah.
Η Αθήνα απαντά ότι τα νησιά, έχουν στρατό εδώ και δεκαετίες καθώς βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από έναν μεγάλο τουρκικό αποβατικό στόλο και δεν μπορούν να μείνουν απροστάτευτα.
Ξεκινώντας από τη Συνθήκη του Λονδίνου το 1913, η στρατιωτικοποίηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου περιορίστηκε και το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς τους επιβεβαιώθηκε με την υπογραφή της Συνθήκης της Λοζάνης το 1923.
Επιμένει η Τουρκία
Το σύμφωνο της Λοζάνης καθιέρωσε την πολιτική ισορροπία μεταξύ των δύο χωρών εναρμονίζοντας ζωτικά συμφέροντα , συμπεριλαμβανομένων αυτών στο Αιγαίο.
Η Συνθήκη του Παρισιού του 1947, η οποία παραχώρησε τα Δωδεκάνησα από την Ιταλία στην Ελλάδα, επιβεβαίωσε επίσης το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς τους.
Από τη δεκαετία του 1960, 21 από τα 23 νησιά με μη στρατιωτικό καθεστώς έχουν οπλιστεί από την Ελλάδα, ισχυρίζονται οι Τούρκοι.
Μεταξύ των ένοπλων νησιών κατά την Τουρκία, είναι η Κρήτη, η Λήμνος, η Χίος, η Σάμος, η Κως, η Ρόδος και η Λέσβος. Αποφασισμένη να μην θέσει σε κίνδυνο τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της, η Άγκυρα λέει ότι θα διατηρήσει τη στάση της στην ατζέντα εφιστώντας την προσοχή στο γεγονός ότι τα νησιά, τα οποία θα έπρεπε να έχουν μη στρατιωτικό καθεστώς, έχουν οπλιστεί, ισχυρίζεται η Άγκυρα.
Εκτός από τις συμφωνίες της Λοζάνης και του Παρισιού, η Ελλάδα ενεργεί κατά του διεθνούς δικαίου διατηρώντας ένοπλες δυνάμεις στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, συμπεριλαμβανομένων των αποφάσεων των έξι κρατών του 1914 και μιας άλλης συμφωνίας που υπογράφηκε το 1932.
Η χερσαία επιχείρηση στη Συρία
Όσον αφορά στη Συρία, το Συμβούλιο Ασφαλείας κάνει λόγο για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων κατά των τρομοκρατών, υπονοώντας την χερσαία επιχείρηση στην αραβική χώρα.
Σύμφωνα με τη δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας η Τουρκία δεν θα ανεχθεί ορισμένους παράγοντες, οι οποίοι συχνά χρησιμοποιούν ψέματα και δυσφήμιση κατά της χώρας, για να στοχοποιήσουν τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας.
Τον Νοέμβριο ο Erdogan προανήγγειλε μια χερσαία επιχείρηση στο βόρειο Ιράκ και τη βόρεια Συρία για την εξάλειψη της τρομοκρατικής απειλής, προσθέτοντας ότι η Τουρκία δεν θα παραμείνει σιωπηλή ενάντια στην τρομοκρατία.
Οι δηλώσεις του έγιναν αφότου η Τουρκία ξεκίνησε την Επιχείρηση Γαμψό Ξίφος, μια επιθετική εναέρια εκστρατεία κατά του PKK και του συριακού παραρτήματός του, YPG που έχει κρησφύγετα στα σύνορα του Ιράκ και της Συρίας.
Σχόλια αναγνωστών