Ήρθησαν οι αντιρρήσεις της Πολωνίας...
Η Πολωνία είχε επιφυλαχθεί να δεχτεί τη συμφωνία εφόσον εξετάσει τον μηχανισμό που προτείνεται για τη διατήρηση του πλαφόν κάτω από την τιμή της αγοράς.
Ο Sados υποστήριξε ότι πράγματι ο εν λόγω μηχανισμός θα διατηρήσει το ανώτατο όριο των τιμών τουλάχιστον 5% κάτω από τα επίπεδα διακύμανσής τους στην αγορά.
Η γραπτή έγκριση από την ΕΕ και η επίσημη ανακοίνωση της συμφωνίας αναμένεται το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, είπε.
Η προτεινόμενη ανώτατη τιμή είναι υψηλότερη από τα επίπεδα στα οποία πουλάει ήδη το μεγαλύτερο μέρος του αργού της η Ρωσία, καθώς κύριος στόχος του μέτρου είναι να διατηρηθεί η ροή του και η ευρυθμία στις παγκόσμιες αγορές, αποτρέποντας παράλληλα το Κρεμλίνο από την απόκτηση μεγάλων εσόδων.
«Το ανώτατο όριο τιμής ορίζεται στα 60 δολάρια με διάταξη να διατηρηθεί -5% κάτω από την τιμή της αγοράς για το ρωσικό αργό, με βάση τα στοιχεία του ΔΟΕ», είπε ο διπλωμάτης της ΕΕ.
Οι αναθεωρήσεις του πλαφόν θα πραγματοποιούνται κάθε δύο μήνες, ανέφεραν διπλωμάτες της ΕΕ.
Υποστηρίζεται πως το ρωσικό αργό Urals διαπραγματευόταν στα 70,3 δολάρια το βαρέλι.
Το ανώτατο όριο τιμών της G7 για το ρωσικό θαλάσσιο αργό πετρέλαιο θα τεθεί σε ισχύ στις 5 Δεκεμβρίου.
Η ιδέα πίσω από την επιβολή του πλαφόν είναι να απαγορευθεί στις ναυτιλιακές, ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές εταιρείες να διακινούν φορτία ρωσικού αργού σε όλο τον κόσμο, εκτός εάν το πετρέλαιο Urals πωλείται σε χαμηλότερη τιμή από την τιμή που έχει ορίσει η G7 και οι σύμμαχοί της.
Επειδή οι βασικές ναυτιλιακές και ασφαλιστικές εταιρείες του κόσμου έχουν την έδρα τους στις χώρες της G7, το ανώτατο όριο τιμών θα δυσκόλευε πολύ τη Μόσχα να πουλήσει το πετρέλαιο της σε υψηλότερη τιμή.
Η Ρωσία λέει «nyet»
Μια μέρα πριν από την απόφαση, η Μόσχα απείλησε πως θα αγνοήσει το ανώτατο όριο τιμών που έθεσε η Δύση, λέγοντας ότι θα συνεχίσει να χρεώνει τους αγοραστές κανονικές τιμές.
Όσοι δεν θέλουν να πληρώσουν θα αποκοπούν, σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Sergey Lavrov σε συνέντευξη Τύπου την 1η Δεκεμβρίου που μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων.
«Δεν μας ενδιαφέρει ποιο θα είναι το ανώτατο όριο τιμών.
Θα καταλήξουμε σε διμερείς συμφωνίες με τους εταίρους μας.
Οι εταίροι που συνεργάζονται μαζί μας θα αγνοήσουν αυτά τα ανώτατα όρια και δεν θα δώσουν καμία εγγύηση σε όσους επιβάλλουν τέτοια ανώτατα όρια παράνομα» δήλωσε ο Lavrov.
Η Ρωσία, εν τω μεταξύ, αναζητά νέους αγοραστές για τις εξαγωγές της.
Σύμφωνα με τον Lavrov, φλερτάρουν έθνη όπως η Βραζιλία, η Ινδία, η Κίνα και η Νότια Αφρική (που μαζί με τη Ρωσία είναι τα κράτη BRICS), μαζί με συμμάχους όπως η Τουρκία.
«Κάθε φορά που διαπραγματευόμαστε με την Κίνα, την Ινδία, την Τουρκία και άλλους μεγάλους αγοραστές μας, υπάρχει ένα στοιχείο εξισορρόπησης όσον αφορά τον χρόνο, τον όγκο και τις τιμές», πρόσθεσε ο Lavrov.
Πάντως, οι δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία είχαν γενικά μικρή επίδραση στα έσοδα της Μόσχας, η οποία ήταν σε θέση να επωφεληθεί από τις υψηλότερες τιμές, παρά την πτώση του όγκου των εξαγωγών πετρελαίου.
Υπενθυμίζεται πως η Ρωσία έγινε ο κορυφαίος προμηθευτής πετρελαίου της Ινδίας τον Οκτώβριο, με τις ρωσικές εισαγωγές να αυξάνονται στο 22% από μόλις 0,2% τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους.
Οι συναλλαγές με την Κίνα υπερδιπλασιάστηκαν σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, στα 10,2 δισεκατομμύρια δολάρια τον Οκτώβριο, καθώς η Μόσχα πρόσφερε στους Κινέζους εισαγωγείς γενναιόδωρες εκπτώσεις στις εξαγωγές της.
Ο σκοπός του ανώτατου ορίου τιμών του G-7 έχει σχεδιαστεί για να διορθώσει την αποτυχία της Δύσης να πλήξει τα ρωσικά ενεργειακά έσοδα, χωρίς να τιμωρεί τις φτωχότερες χώρες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις ρωσικές πηγές ενέργειας.
Αλλά μάλλον μάταια…
«Έχουμε πει επανειλημμένα ότι τέτοια μέτρα -το λεγόμενο ανώτατο όριο στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου- δεν είναι ένας μηχανισμός της αγοράς.
Πρόκειται για ένα μέτρο κατά της αγοράς που καταστρέφει τις αλυσίδες εφοδιασμού και μπορεί να περιπλέξει σημαντικά την κατάσταση στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας» δήλωσε η Maria Zakharova, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.
Aπό τη μεριά τους, οι Αμερικανοί διαπραγματευτές ανησυχούν ότι το εμπάργκο της ΕΕ, σε συνδυασμό με την απειλή διακοπής της ασφάλισης και άλλων υπηρεσιών για τα πλοία που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο, θα ανεβάσει τις τιμές του αργού.
Ο Λευκός Οίκος ελπίζει ότι το ανώτατο όριο τιμών θα ενθαρρύνει την ΕΕ να χαλαρώσει το δρακόντειο σχέδιό της για πλήρη απαγόρευση της εισαγωγής, χρηματοδότησης και ασφάλισης ρωσικών αποστολών πετρελαίου.
Την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (EC) συνέστησε τον περιορισμό των τιμών του ρωσικού πετρελαίου στα 65-70 δολάρια το βαρέλι, αλλά η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής αντιτάχθηκαν σε αυτά τα επίπεδα.
Η Ελλάδα, η Κύπρος και η Μάλτα, που εξαρτώνται από την κυκλοφορία δεξαμενόπλοιων, ήθελαν υψηλότερο ανώτατο όριο ή κάποια μορφή επιδότησης για να αντισταθμίσουν την απώλεια.
Η EC επέστρεψε αυτή την εβδομάδα με ανώτατο όριο 60 δολαρίων το βαρέλι, σύμφωνα με αξιωματούχους και διπλωμάτες που συμμετείχαν στις συζητήσεις, ανέφερε η Wall Street Journal.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών