Τι επισημαίνει ο Kirill Melnikov, επικεφαλής του Κέντρου Ενεργειακής Ανάπτυξης της Ρωσίας
(upd 2) Η παγκόσμια τιμή του πετρελαίου υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να ξεπεράσει τα 100 δολάρια εν μέσω της υιοθέτησης του ανώτατου ορίου τιμής των 60 δολαρίων της ΕΕ για το ρωσικό πετρέλαιο και πιθανής μείωσης των εξαγωγών της Ρωσίας, δήλωσε ο Kirill Melnikov, επικεφαλής του Κέντρου Ενεργειακής Ανάπτυξης στη Μόσχα το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022.
Τα κράτη μέλη της ΕΕ διαπραγματεύτηκαν ένα ανώτατο όριο τιμής 60 δολαρίων για το ρωσικό πετρέλαιο που μεταφέρεται διά θαλάσσης την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου και η απόφαση πρόκειται τώρα να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Η συμφωνία συνεπάγεται την εισαγωγή ενός διορθωτικού μηχανισμού, ο οποίος θα απαιτεί η τιμή εισαγωγής του ρωσικού πετρελαίου να παραμένει τουλάχιστον 5% κάτω από την τιμή της αγοράς.
«Το ίδιο το ανώτατο όριο είναι άσχετο από μόνο του ως μέτρο, επειδή οι ρωσικές εταιρείες δεν θα πουλήσουν πετρέλαιο ούτως ή άλλως (στις χώρες που υιοθέτησαν τα μέτρα).
Συνεπώς, οι προμήθειες ρωσικού πετρελαίου μέσω ευρωπαϊκών ναυτιλιακών εταιρειών λόγω των απαγορεύσεων στο καθεστώς ασφάλισης των φορτίων θα διακοπούν, γεγονός που μπορεί να μειώσει τις εξαγωγές της Ρωσίας κατά 1-1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα το Δεκέμβριο και Ιανουάριο.
Αυτό πιθανότατα θα οδηγήσει σε αύξηση της τιμής πάνω από 100 δολάρια το βαρέλι», υπογράμμισε.
Εξαγωγές αργού Urals
Εν τω μεταξύ, ο Alexander Potavin, επικεφαλής αναλυτής της εταιρείας Finam, επισημαίνει ότι το διαπραγματευόμενο ανώτατο όριο τιμών θα διασφαλίσει ότι το αργό Urals θα διατηρήσει ένα σοβαρό μερίδιο στην παγκόσμια αγορά.
Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, το ανώτατο όριο τιμής είναι συνολικά κοντά στην τρέχουσα τιμή και ο μηχανισμός εποπτείας καθιστά δυνατή τη διατήρηση της πλειονότητας των εξαγωγών πετρελαίου της Ρωσίας.
Εν τω μεταξύ, η Ρωσία δεν έχει ακόμη προβεί σε καμία απόφαση σχετικά με τις εξαγωγές μετά την εισαγωγή του ανώτατου ορίου τιμών.
Νωρίτερα, d;hlvse ότι δεν θα προμηθεύσει πόρους στις χώρες που θα ορίσουν ανώτατο όριο την τιμή για αυτές, ότι θεωρεί ένα ανώτατο όριο τιμής απαράδεκτο και σκοπεύει να λειτουργήσει μόνο υπό συνθήκες ελεύθερης αγοράς τι οποίες οι κυρώσεις παραβιάζουν.
Peskov: Ξεκινώντας από φέτος η Ευρώπη θα ζήσει χωρίς το ρωσικό πετρέλαιο
Η Ρωσία «δεν θα δεχθεί» το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου και εξετάζει πώς θα απαντήσει, δήλωσε σήμερα το Κρεμλίνο, απαντώντας σε μια συμφωνία των δυτικών δυνάμεων που έχει στόχο να περιοριστεί μια κρίσιμη πηγή χρηματοδότησης του πολέμου που διεξάγει η Μόσχα στην Ουκρανία.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov δήλωσε πως η Μόσχα είχε κάνει προετοιμασίες για τη χθεσινή ανακοίνωση του πλαφόν από την Ομάδα των Επτά (G7), την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και την Αυστραλία, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass.
«Δεν θα δεχθούμε αυτό το ανώτατο όριο», είπε, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA. Πρόσθεσε πως η Ρωσία θα διενεργήσει γρήγορα μια ανάλυση της συμφωνίας και μετά θα απαντήσει, ανέφερε το RIA.
Η Ρωσία έχει πει κατ΄επανάληψη ότι δεν θα παράσχει πετρέλαιο στις χώρες που θα υιοθετήσουν το πλαφόν -- μια θέση που επαναβεβαίωσε ο Mikhail Ulyanov πρεσβευτής της Μόσχας σε διεθνείς οργανισμούς στη Βιέννη, σε αναρτήσεις στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.
«Ξεκινώντας από φέτος η Ευρώπη θα ζήσει χωρίς το ρωσικό πετρέλαιο», είπε.
Υπέρ της Ρωσίας παρέμβαση του OPEC
Λίγες ώρες μετά την επίτευξη συμφωνίας από την G7 για την επιβολή πλαφόν στα 60 δολ. ανά βαρέλι στο ρωσικό αργό που μεταφέρεται δια θαλάσσης, η αγορά πετρελαίου στρέφει πλέον το βλέμμα της στην συνεδρίαση του OPEC+ την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022.
Πηγές τις οποίες επικαλείται το Reuters, δήλωσαν ότι ο OPEC+ είναι πιθανό να τηρήσει τον τρέχοντα στόχο της παραγωγής πετρελαίου, αν και ορισμένοι λένε ότι μια περαιτέρω μείωση της παραγωγής δεν είναι εντελώς εκτός τραπεζιού, δεδομένης της ανησυχίας που υπάρχει για οικονομική ανάπτυξη και ζήτηση.
Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (OPEC) και οι σύμμαχοί του με επικεφαλής τη Ρωσία, άλλαξαν την αυριανή (4/12) προγραμματισμένη δια ζώσης συνάντησή τους στη Βιέννη σε τηλεδιάσκεψη, μια απόφαση η οποία ερμηνεύεται από κάποιους ότι σηματοδοτεί την πιθανότητα να διατηρηθεί αμετάβλητη η πολιτική.
«Είναι απίθανο να υπάρξει κάποια αλλαγή στην πολιτική», δήλωσε πηγή του OPEC+ στο Reuters.
Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις
Οι συνομιλίες ξεκίνησαν τo Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022, με τους υπουργούς του OPEC+ να πραγματοποιούν «ψηφιακή συνάντηση» στις 11:00 GMT.
Ο OPEC+ ξεκινά συνομιλίες την ίδια ώρα την Κυριακή 4/12 με μια συνεδρίαση της συμβουλευτικής επιτροπής της Μικτής Υπουργικής Επιτροπής Παρακολούθησης (JMMC), ακολουθούμενη από την πλήρη υπουργική διάσκεψη.
Με τις τιμές του πετρελαίου και τις οικονομικές προοπτικές να εξασθενούν, ο όμιλος συμφώνησε τον Οκτώβριο να μειώσει τον στόχο παραγωγής του κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd), περίπου το 2% της παγκόσμιας ζήτησης, από τον Νοέμβριο έως το τέλος του 2023.'
Ο OPEC+, ανέφεραν πηγές στο Reuters, θέλει τώρα να αξιολογήσει τον αντίκτυπο του επικείμενου ανώτατου ορίου τιμής του ρωσικού πετρελαίου στην αγορά και να αποκτήσει μια σαφέστερη εικόνα της ζήτησης στην Κίνα, τον κορυφαίο εισαγωγέα αργού στον κόσμο, όπου αναμένεται χαλάρωση των αυστηρών περιορισμών για της COVID-19 μετά πρωτοφανείς διαδηλώσεις.
Επάρκεια αποθεμάτων
Ο διευθύνων σύμβουλος της Kuwait Petroleum Corporation, Sheikh Nawaf Saud al-Sabah, δήλωσε την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022 ότι η αγορά πετρελαίου φαίνεται να είναι καλά εφοδιασμένη στα τρέχοντα επίπεδα ήτοι υπάρχει επάρκεια αποθεμάτων και οι πελάτες δεν ζητούν περισσότερο πετρέλαιο.
«Ρωτάμε τους πελάτες μας τι χρειάζονται για το επόμενο έτος και η ευθεία απάντηση από όλους είναι ότι δεν απαιτούμε περισσότερο πετρέλαιο, στην πραγματικότητα απαιτούμε περίπου το ίδιο, ίσως και λιγότερο, μόνο και μόνο λόγω του φόβου της ύφεσης… αν και τώρα μπορεί να το αποφύγουμε», επισήμανε σε συνέδριο στη Ρώμη.
Ορισμένοι εκπρόσωποι και αναλυτές του OPEC+.+ δεν αποκλείουν μια έκπληξη στη συνεδρίαση της Κυριακής.
JPMorgan: Νέες περικοπές στην παραγωγή
Η JPMorgan, σε έκθεσή της αυτή την εβδομάδα, ανέφερε ότι ο OPEC+.είναι πιθανό να διατηρήσει τη γραμμή στη συνεδρίαση αφήνοντας την πόρτα ανοιχτή σε περικοπή άνω των 500.000 bpd (βαρέλια ανάμ ημέρα) εάν η ζήτηση επιδεινωθεί περαιτέρω.
«Ο OPEC + φημολογείται ότι εξετάζει μια περικοπή με βάση την αδυναμία της ζήτησης, ειδικά στην Κίνα, τις τελευταίες ημέρες», εκτίμησε στο CNBC, ο Claudio Galimberti, ανώτερος αντιπρόεδρος ανάλυσης στην ενεργειακή συμβουλευτική εταιρεία Rystad.
Παράγοντες της ενεργειακής αγοράς ίδια ώρα παραμένουν επιφυλακτικοί σχετικά με τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις αγορές θαλάσσιων εξαγωγών αργού από το Κρεμλίνο στις 5 Δεκεμβρίου, ενώ η προοπτική ανώτατου ορίου τιμής της G-7 στο ρωσικό πετρέλαιο είναι άλλη μια πηγή αβεβαιότητας.
Η Ινδία θα υπογράψει μακροχρόνιες συμβάσεις με τη Ρωσία και καταγγέλει αδιάφάνεια
Η Ινδία θα συνεχίσει να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο και θα αναζητήσει ακόμη και μακροπρόθεσμες συμβάσεις, καθώς οι κυρώσεις επιτρέπουν τις αγορές υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν δυτικές υπηρεσίες, δήλωσε την Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2022 πηγή του υπουργείου Πετρελαίου της χώρας, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Η δήλωσε αυτή έρχεται μία ημέρα αφότου οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν προσωρινά σε ένα ανώτατο όριο τιμών 60 δολαρίων το βαρέλι για το ρωσικό πετρέλαιο που προέρχεται δια θαλάσσης, το οποίο τίθεται σε ισχύ στις 5 Δεκεμβρίου.
«Υπάρχει μεγάλη αδιαφάνεια όσον αφορά τους κανόνες του παιχνιδιού... Υπάρχουν πάντα επιλογές για την αγορά ρωσικού πετρελαίου», δήλωσε η πηγή, χωρίς να επεκταθεί περαιτέρω.
Τα πλοία με ρωσικό πετρέλαιο που φορτώνονται πριν από τις 5 Δεκεμβρίου και εκφορτώνονται στον προορισμό τους πριν από τις 19 Ιανουαρίου, δεν θα υπόκεινται στο ανώτατο όριο τιμών που σχεδιάζουν οι δυτικές κυβερνήσεις, ανέφεραν οι ΗΠΑ τον περασμένο μήνα. Η G7 και η ΕΕ σχεδιάζουν να επιβάλουν το πλαφόν στο πλαίσιο των κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία.
Ενώ η Ινδία έχει αναδειχθεί ως ο κορυφαίος αγοραστής ρωσικού πετρελαίου πίσω από την Κίνα, καθώς τα διυλιστήρια αγοράζουν με έκπτωση ρωσικό αργό που αποφεύγεται από δυτικές χώρες μετά την εισβολή στην Ουκρανία, η Μόσχα έχει γίνει ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής πετρελαίου του Νέου Δελχί, ξεπερνώντας τη Σαουδική Αραβία, όπως δείχνουν στοιχεία από εμπορικές πηγές.
Τα ινδικά διυλιστήρια, τα οποία αγοράζουν ως επί το πλείστον ρωσικό πετρέλαιο σε spot βάση, θα εξετάσουν το ενδεχόμενο υπογραφής μακροπρόθεσμων συμφωνιών με το ρωσικό πετρέλαιο, εάν οι όροι τιμολόγησης είναι ευνοϊκοί για συνεχείς προμήθειες, δήλωσε η πηγή του υπουργείου Πετρελαίου.
Καμία διαταραχή στην προμήθεια
Η ίδια πηγή ανέφερε ότι οι διεθνείς παραγωγοί πετρελαίου έχουν διαβεβαιώσει την Ινδία, τον τρίτο μεγαλύτερο καταναλωτή και εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο, ότι δεν θα υπάρξει καμία διαταραχή στην προμήθεια.
Σχετικά με τη διακοπή της προμήθειας φυσικού αερίου στο πλαίσιο μιας 22ετούς συμφωνίας μεταξύ της κρατικής εταιρείας GAIL της Ινδίας και της γερμανικής Sefe, η οποία περιλαμβάνει πρώην μονάδες της ρωσικής Gazprom, ο αξιωματούχος δήλωσε ότι η Ινδία θα ήθελε να επιλύσει φιλικά το ζήτημα με τη Ρωσία και τη Γερμανία.
«¨Εχουμε εστιάσει τις προσπάθειές μας να προμηθευτεούμε φυσικό αέριο και εξετάζουμε τρόπους διευθέτησης της διαφοράς...
Μιλάμε τόσο με τη Γερμανία όσο και με τη Ρωσία για την επίλυση του ζητήματος», τόνισε.
Zelensky: Μη σοβαρό το ανώτατο όριο - Η Ρωσία θα κερδίζει 100 διο. δολ το έτος.
Με το «ανώτατο όριο τιμής» για το πετρέλαιο που ορίζει η Δύση, η Ρωσία θα κερδίζει 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.
Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky στην απογευματινή του ομιλία το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2023.
Δήλωσε ιδιαίτερα δυσαρεστημένος με την απόφαση της ομάδας G7, των ΗΠΑ και των άλλων δυτικών δυνάμεων να ορίσουν στο ύψος των 60 δολ. το ανώτατο.
«Η λογική είναι προφανής: εάν το όριο τιμής για το ρωσικό πετρέλαιο είναι 60 δολάρια αντί, για παράδειγμα, 30 δολάρια, που συζητήθηκε, ιδίως από την Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής, τότε στο ρωσικό προϋπολογισμό θα εισρέουν περίπου 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως», σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Ουκρανού προέδρου.
Σύμφωνα με τον Zelensky, μια τέτοια απόφαση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί σοβαρή, καθώς ένα τέτοιο όριο τιμής αποδεικνύεται αρκετά προσοδοφόρο για τον ρωσικό προϋπολογισμό και ενιχύσει τις οικονομικές δυνατότητες της Ρωσίας για την πραγματοποίηση της στρατιωτικής επιχείρησης στην ουκρανία.
«Η απόφαση να θέσουμε ένα τέτοιο όριο για τις τιμές του ρωσικού, που είναι αρκετά άνετο, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί σοβαρή...
Αυτή είναι μια αδύναμη αντιμετώπιση», επισήμανε ο Zelensky σε βίντεο που δημοσιεύτηκε στο κανάλι του στο Telegram.
Είναι «θέμα χρόνου πότε θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν ισχυρότερα εργαλεία ούτως ή άλλως», σημείωσε
«Αυτά τα χρήματα θα πάνε για περαιτέρω αποσταθεροποίηση ακριβώς εκείνων των χωρών που τώρα προσπαθούν να αποφύγουν σοβαρές αποφάσεις», κατέληξε.
ΗΠΑ: Διαβεβαιώνουν ότι δεν θα υπάρχουν αναταράξεις στην προμήθεια
Το ανώτατο όριο τιμής του ρωσικού πετρελαίου των 60 δολαρίων ανά βαρέλι θα προστατεύσει τους καταναλωτές από διαταραχές στις παραδόσεις καυσίμων, δήλωσε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen σε δήλωση που πραγματοποίησε το Σάββατο 3 Δελεμβρίου.
«Το ανώτατο όριο τιμής θα ενθαρρύνει τη ροή ρωσικού πετρελαίου με έκπτωση στις παγκόσμιες αγορές και έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει στην προστασία των καταναλωτών και των επιχειρήσεων από διαταραχές του παγκόσμιου εφοδιασμού», είπε.
Κατά τη γνώμη της, το ανώτατο όριο τιμών θα ωφελήσει ιδιαίτερα τις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος «που έχουν ήδη υποστεί το μεγαλύτερο βάρος των αυξημένων τιμών της ενέργειας και των τροφίμων».
Εξάλλου, συνέχισε, το ανώτατο όριο των τιμών «θα τους επιτρέψει να διαπραγματευτούν για πιο μεγάλες εκπτώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο και να επωφεληθούν από τη μεγαλύτερη σταθερότητα στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας».
Επίσης, η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών πιστεύει ότι η κίνηση θα περιόριζε τα οφέλη που λαμβάνει η Ρωσία από την «σημαντικότερη πηγή εσόδων» της.
www.bankingnews.gr
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών