«Η προσπάθεια για ένταξη στο ΝΑΤΟ προκλήθηκε κυρίως από τις πυρηνικές απειλές της Ρωσίας», είπε o Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών
«Η προσπάθεια για ένταξη στο ΝΑΤΟ προκλήθηκε κυρίως από τις πυρηνικές απειλές της Ρωσίας», είπε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, με την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, «η πραγματική κατάσταση ασφάλειας στην Ευρώπη έχει αλλάξει».
Έχοντας αυτό κατά νου, είπε ο Haavisto, η Φινλανδία έπρεπε να σκεφτεί «πώς να αντιδράσει» και «πού να λάβει υποστήριξη» σε περίπτωση απειλής πυρηνικών και χημικών όπλων, κάτι που ήταν θεμελιώδης παράγοντας στην απόφασή της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
Η αίτηση ένταξης
Στις 18 Μαΐου, η Φινλανδία και η Σουηδία υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, ωστόσο, η υποψηφιότητά τους για ένταξη προσέκρουσε στην Άγκυρα, η οποία ζήτησε από τις σκανδιναβικές χώρες να κηρύξουν τις κουρδικές οργανώσεις ως τρομοκρατικές, να εκδώσουν άτομα στην Τουρκία, τα οποία κατηγορούνται για τρομοκρατική δραστηριότητα ή βοήθεια και υποβοήθηση της απόπειρας πραξικοπήματος του 2016, μαζί με την άρση των απαγορεύσεων για τις προμήθειες όπλων, αναφέρει το Tass.
Ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan είχε συνομιλίες με τον Φιλανδό ομόλογό του Sauli Niinisto και την πρωθυπουργό της Σουηδίας Magdalena Andresson και τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg στις 28 Ιουνίου, ενόψει της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ που φιλοξενείται στη Μαδρίτη.
Οι συνομιλίες κατέληξαν σε ένα μνημόνιο για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, το οποίο πρόκειται να επικυρωθεί από όλα τα κράτη μέλη της Συμμαχίας.
Προς το παρόν, μόνο δύο από τις 30 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ - η Ουγγαρία και η Τουρκία - δεν έχουν επικυρώσει το πρωτόκολλο.
Ανταλλάγματα
Συγκεκριμένα, η Άγκυρα ζήτησε από τη Στοκχόλμη και το Ελσίνκι σε αντάλλαγμα της επικύρωσης, να εκδώσουν Κούρδους ακτιβιστές που συνδέονται με δραστηριότητες κατά της Τουρκίας, καθώς και άτομα που εμπλέκονται στην απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία το 2016, συμπεριλαμβανομένων πρώην Τούρκων αξιωματικών που εργάστηκαν στο παρελθόν σε διεθνείς δομές του ΝΑΤΟ, ο οποίοι στη συνέχεια ζήτησαν άσυλο στη Φινλανδία και τη Σουηδία.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών