ΕΕ, G7 και Αυστραλία συμφώνησαν στην επιβολή πλαφόν ύψους 60 δολαρίων το βαρέλι στο ρωσικό πετρέλαιο
Μετά το ευρωπαϊκό embargo στις εισαγωγές ρωσικού αργού μέσω θαλάσσης (τέθηκε σε ισχύ στις 5 Δεκεμβρίου, συνεχίζονται κανονικά οι παραδόσεις στην Ευρώπη μέσω των αγωγών) αλλά και την επιβολή πλαφόν στα 60 δολάρια το βαρέλι, η Μόσχα έχει διαμηνύσει πως ετοιμάζει την απάντηση της, αναφέροντας πως αυτή θα γίνει άμεσα γνωστή.
Σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα Vedomosti, τρία είναι τα βασικά - πιθανά σενάρια που εξετάζει ο πρόεδρος Putin και τα οποία συζητήθηκαν πρόσφατα στο υπουργικό συμβούλιο.
Ωστόσο, επισημαίνεται πως ακόμα δεν έχει ληφθεί καμία οριστική απόφαση.
Πρώτο σενάριο: Πλήρης απαγόρευση πώλησης πετρελαίου
Βάσει του δημοσιεύματος, το πρώτο σενάριο προβλέπει την πλήρη απαγόρευση της πώλησης πετρελαίου σε όλα εκείνα τα κράτη που έχουν υποστηρίξει το εν λόγω πλαφόν.
Σε αυτήν την απαγόρευση θα συμπεριλαμβάνεται και η αγορά πρώτων υλών από τη Ρωσία όχι μόνο άμεσα, αλλά ακόμα και μέσω ενδιάμεσων κρατών ή ακόμα και μέσα από τις εφοδιαστικές τους αλυσίδες.
Η πώληση θα «μπλοκάρει» ακόμα και εάν αγοραστής είναι ένα «ουδέτερο κράτος», αλλά τελικός αποδέκτης τους είναι ένα κράτος – μέλος της G7.
Δεύτερο σενάριο: Απαγόρευση εξαγωγών βάσει συμβολαίων με πλαφόν
Η δεύτερη επιλογή προβλέπει την απαγόρευση των εξαγωγών πετρελαίου βάσει συμβολαίων που περιλαμβάνουν το πλαφόν, ανεξάρτητα του ποια χώρα είναι ο αποδέκτης του προϊόντος.
Τρίτο σενάριο: Εισαγωγή ενδεικτικής τιμής
Η τρίτη επιλογή κάνει λόγο για την εισαγωγή μιας ενδεικτικής τιμής, στην οποία θα περιλαμβάνεται η μέγιστη δυνατή έκπτωση, την οποία θα μπορεί να κάνει η Ρωσία σχετικά με πετρέλαιο της και σε σύγκριση με το Brent.
Όπως αναφέρει η ρωσική εφημερίδα Vedomosti, η επιλογή αυτή είναι και η λιγότερο πιθανή που εξετάζει η ρωσική κυβέρνηση.
Καμία έγκριση προς το παρόν
Ωστόσο, επισημαίνεται πως καμία από αυτές τρεις επιλογές δεν έχουν ακόμα εγκριθεί από τη ρωσική κυβέρνηση ή από τον πρόεδρο Putin, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει κάποιος συνδυασμός του ή ενδεχομένως και νέες εναλλακτικές προτάσεις.
Πηγές μάλιστα ανέφεραν πως το θέμα της απάντησης στο πλαφόν της Δύσης συζητείται μεταξύ του Ρώσου προέδρου, μελών της κυβέρνησης και στελεχών της πετρελαϊκής αγοράς.
Η Vedomosti σημειώνει πως αν και έστειλε ερωτήματα τόσο στο Κρεμλίνο, στο υπουργείο Οικονομικών και στο υπουργείο Ενέργειας όσο και στις πετρελαϊκές Rosneft, Lukoil, Gazpromneft, Surgutneftegaz, Tatneft και Russneft, δεν πήρε απάντηση όσον αφορά τα τρία αυτά πιθανά σενάρια.
Οι δηλώσεις Novak
Πάντως, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Alexander Novak είχε αναφέρει σε χθεσινές του δηλώσεις ότι η Ρωσία σχεδιάζει έως το τέλος του 2022 να έχει δημιουργήσει ένα μηχανισμό που θα απαγορεύει στις ρωσικές πετρελαϊκές να εμπορεύονται πετρέλαιο με κράτη που έχουν υιοθετήσει το πλαφόν.
Επιπλέον, και ο Peskov έχει καταστήσει σαφές πως η Ρωσία δεν πρόκειται να αποδεχθεί ποτέ ένα πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο, επισημαίνοντας πως σύντομα θα γίνει γνωστή η ρωσική απάντηση.
Η σύνδεση πετρελαίου με χρυσό
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει και η απόφαση της Ρωσίας να συνδέσει τον χρυσό με το πετρέλαιο.
Πρόκειται για μια κίνηση που θα μπορούσε να επαναφέρει τον χρυσό ως μέσο διακανονισμού και να αυξήσει κατακόρυφα την εσωτερική του αξία...
Σε αυτήν την περίπτωση, οι τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην αγορά χρυσού θα αντιμετώπιζαν έλλειψη ρευστότητας.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών