Ο Roubini προειδοποίησε ότι τα πρώτα σημάδια της επερχόμενης ύφεσης θα φανούν στις πιστωτικές αγορές και ιδιαίτερα στο χρέος των "ζόμπι"
Ο Nouriel Roubini, ομότιμος καθηγητής στο Stern School of Business του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και διευθύνων σύμβουλος της Roubini Macro Associates, έχει ιστορικό απαισιόδοξων -αλλά συχνά προφητικών- οικονομικών προβλέψεων.
Ο άνθρωπος που εντόπισε το 2008 τη στεγαστική κρίση στις ΗΠΑ και την επακόλουθη Μεγάλη Χρηματοπιστωτική Κρίση (GFC) έχει προειδοποιήσει καθ' όλη τη διάρκεια του 2022 ότι η ύφεση στις ΗΠΑ είναι αναπόφευκτη και θα ακολουθήσει μια παγκόσμια κρίση χρέους με στασιμοπληθωρισμό.
Αυτή την εβδομάδα ανέλυσε πώς αυτό μπορεί να επηρεάσει τις μετοχές, επαναλαμβάνοντας τις εκκλήσεις για απότομη πτώση του S&P 500, παρά την πρόσφατη ανάκαμψη του δείκτη από το χαμηλό του Οκτωβρίου.
"Σε μια σύντομη και ρηχή ύφεση, τυπικά, από την κορυφή έως το κατώτατο σημείο ο S&P 500 πέφτει κατά 30%", δήλωσε ο Roubini στο Bloomberg.
"Έτσι, ακόμη και αν έχουμε μια ήπια ύφεση... θα έχουμε άλλο ένα 15% προς τα κάτω".
"Αν έχουμε κάτι πιο σοβαρό από μια σύντομη και ρηχή ύφεση, αλλά όχι τόσο σοβαρό όσο το GFC... θα έχουμε μια 25% πτώση δυνητικά", πρόσθεσε.
Θα γεμίσουμε εταιρείες - ζόμπι
Ο Roubini προειδοποίησε ότι τα πρώτα σημάδια της επερχόμενης ύφεσης θα φανούν στις πιστωτικές αγορές και ιδιαίτερα στο χρέος των "ζόμπι" - εταιρειών που έχουν αναλάβει υπερβολικό χρέος και βασίζονται σε μη βιώσιμα επιχειρηματικά μοντέλα.
Ο οικονομολόγος δήλωσε ότι πιστεύει πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αναγκαστεί να αυξήσει τα επιτόκια στο 6% για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό, οδηγώντας πολλά ζόμπι "σε δυσχερή θέση".
"Εάν πρόκειται να εισέλθουμε σε ύφεση, πολλά ιδρύματα... θα έχουν σημαντική αύξηση των δεικτών εξυπηρέτησης χρέους.
Έτσι θα δείτε δυσχέρεια στις πιστωτικές αγορές", δήλωσε ο Roubini, υποστηρίζοντας ότι πολλά ζόμπι είναι ήδη "ουσιαστικά αφερέγγυα".
Εποχή της "χρηματοπιστωτικής αυγής των νεκρών"
Ο Roubini δήλωσε σε πρόσφατο άρθρο του στο Project Syndicate ότι η εποχή της "χρηματοπιστωτικής αυγής των νεκρών" έχει πλέον τελειώσει λόγω της μάχης της Fed για τον πληθωρισμό, αλλά πρόσθεσε στη συνέντευξή του στο Bloomberg ότι κράτησε περισσότερο απ' όσο θα έπρεπε.
Οι εταιρείες ζόμπι διασώθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης του COVID, λέει, με τα σχεδόν μηδενικά επιτόκια και την ποσοτική χαλάρωση -μια πολιτική κατά την οποία η Fed αγόραζε ενυπόθηκους τίτλους και κρατικά ομόλογα για να ενισχύσει τον δανεισμό και τις επενδύσεις στην οικονομία.
"Πριν από την κρίση COVID, η Fed έγραφε εκθέσεις για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα λέγοντας ότι η ανησυχία της αφορούσε τον εταιρικό τομέα", είπε.
"Και αυτό που συνέβη κατά τη διάρκεια της κρίσης COVID είναι ότι αυτά τα ιδρύματα, αυτές οι εταιρείες, όχι μόνο δεν χρεοκόπησαν, αλλά διασώθηκαν... και δανείστηκαν ακόμη περισσότερο".
Το χρέος του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα ως ποσοστό του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος έχει εκτοξευθεί από 200% το 1999 σε 350% το 2021.
Και στις ΗΠΑ, το χρέος των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων έφθασε το ρεκόρ των 12,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.
Χρόνια υπερδανεισμού
Ο υπερβολικός δανεισμός συνεχίζεται εδώ και δεκαετίες, δήλωσε ο Roubini.
"Η έκρηξη των μη βιώσιμων ποσοστών χρέους υπονοούσε ότι πολλοί δανειολήπτες ήταν αφερέγγυοι... ζόμπι που στηρίζονταν από τα χαμηλά επιτόκια", είπε.
"Τόσο κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 όσο και της κρίσης του Covid, πολλοί αφερέγγυοι παράγοντες που θα είχαν χρεοκοπήσει διασώθηκαν από την χαλαρή νομισματική πολιτική και τις άμεσες δημοσιονομικές διασώσεις".
Αλλά τώρα πληρώνουμε τα σπασμένα, είπε ο Roubini.
"Ο πληθωρισμός - που τροφοδοτείται από τις ίδιες εξαιρετικά χαλαρές δημοσιονομικές, νομισματικές και πιστωτικές πολιτικές - έχει τερματίσει αυτή τη χρηματοπιστωτική "Αυγή των Νεκρών", είπε.
"Με τις κεντρικές τράπεζες να αναγκάζονται να αυξήσουν τα επιτόκια σε μια προσπάθεια να αποκαταστήσουν τη σταθερότητα των τιμών, τα ζόμπι βιώνουν απότομες αυξήσεις στο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους τους".
Το πρόβλημα του πληθωρισμού
Ταυτόχρονα, έχει προκύψει στασιμοπληθωρισμός (υψηλός πληθωρισμός και ασθενής ανάπτυξη), δήλωσε ο Roubini.
Και "δεν μπορούμε απλώς να μειώσουμε τα επιτόκια για να τονώσουμε τη ζήτηση", όπως έκαναν οι κεντρικές τράπεζες κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2007-09, είπε.
Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει επίσης σοκ προσφοράς που μειώνουν την ανάπτυξη και αυξάνουν τις τιμές, είπε.
"Σε αυτά περιλαμβάνονται οι διαταραχές της πανδημίας στην προσφορά εργασίας και αγαθών, ο αντίκτυπος του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία στις τιμές των εμπορευμάτων και η ολοένα και πιο καταστροφική πολιτική μηδενικού κόστους της Κίνας", δήλωσε ο Rubini.
Σκληρή οικονομική προσγείωση
"Σε αντίθεση με τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και τους πρώτους μήνες του covid, η απλή διάσωση ιδιωτικών και δημόσιων φορέων με χαλαρές μακροοικονομικές πολιτικές θα ρίξει περισσότερη "βενζίνη στην πληθωριστική φωτιά".
Τι θα συμβεί λοιπόν;
"Θα υπάρξει μια σκληρή προσγείωση - μια βαθιά, παρατεταμένη ύφεση - στην κορυφή μιας σοβαρής χρηματοπιστωτικής κρίσης", δήλωσε ο Roubini.
"Η οικονομική κρίση και το χρηματοπιστωτικό κραχ θα αλληλοτροφοδοτηθούν".
Οι κεντρικές τράπεζες θα αντιστρέψουν τις σφιχτές νομισματικές πολιτικές τους, είπε.
"Με τις κυβερνήσεις απρόθυμες να αυξήσουν τους φόρους ή να περικόψουν τις δαπάνες για να μειώσουν τα ελλείμματά τους, η νομισματοποίηση των ελλειμμάτων από τις κεντρικές τράπεζες θα θεωρηθεί και πάλι ως ο δρόμος της μικρότερης αντίστασης".
Αλλά τότε "το τζίνι του πληθωρισμού θα βγει από το μπουκάλι", δήλωσε ο Roubini.
Και "το ονομαστικό και πραγματικό κόστος δανεισμού θα εκτοξευθεί".
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών