Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να στείλει το σύστημα S-300 από την Κρήτη στην Ουκρανία μ’ αντάλλαγμα Patriot
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ότι είναι έτοιμος να παραδώσει στην Ουκρανία τα πυραυλικά συστήματα S-300 που βρίσκονται στην Κρήτη, εάν οι ΗΠΑ στείλουν σε αντάλλαγμα συστήματα πυραυλικής άμυνας Patriot, όπως γράφουν ρωσικά μέσα ενημέρωσης.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να στείλει το σύστημα S-300 από την Κρήτη στην Ουκρανία μ’ αντάλλαγμα Patriot, κάνοντας λόγο όχι για αγορά, αλλά για εγκατάσταση, που σημαίνει ότι το πυραυλικό σύστημα θα βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Αμερικανών.
Αυτή η παραδοχή έγινε κατά τη διάρκεια της χριστουγεννιάτικης συγκέντρωσης στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, και εκεί του ετέθη το ερώτημα για τον ρόλο των S-300 στην Κρήτη και στην ελληνική αντιαεροπορική άμυνα, επισημαίνει το ρωσικό πρακτορείο tass.
«Εάν οι ΗΠΑ αναπτύξουν σύστημα Patriot στο νησί, τότε αφού ενσωματωθεί στο εθνικό σύστημα αεράμυνας, οι S-300 μπορούν ν’ αφαιρεθούν», απάντησε ο υπουργός.
Εξασθενεί η ελληνική αεράμυνα
«Η ίδια διαδικασία ισχύει και για οποιοδήποτε άλλο ρωσικό σύστημα αεράμυνας που θα ήθελαν (οι ΗΠΑ) να στείλουν στην Ουκρανία», πρόσθεσε.
Κατά συνέπεια, η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να παραδώσει στο Κίεβο όχι μόνο τους S-300, αλλά και τα συστήματα Tor-M1 και Osa-AKM.
Η μεταφορά όπλων ρωσικής κατασκευής στην Ουκρανία υπό την πίεση των Ηνωμένων Πολιτειών, συνεχίζει το ρωσικό δημοσίευμα, θα σημαίνει ότι η ελληνική αεράμυνα θα στερηθεί από δυνατότητες που η τουρκική πλευρά δεν γνωρίζει και δεν μπορεί ν’ αντιμετωπίσει, αλλά, πιθανώς, για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, να προέχουν οι καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ.
«Για παράδειγμα, με την αντικατάσταση των S - 300 από τους Patriot, θα μειωθεί το βεληνεκές επίγειας αεράμυνας από τα 150 στα 75 χιλιόμετρα» τονίζεται.
Ρωσία: Νόμιμοι στόχοι σε Νατοϊκό έδαφος
Για ενδεχόμενους «νόμιμους» στόχους της Ρωσίας σε Νατοϊκό έδαφος μίλησε ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Dmitry Medvedev.
«Σήμερα., το βασικό ερώτημα είναι: Ο υβριδικός πόλεμος που κήρυξε de facto στη χώρα μας το ΝΑΤΟ, μπορεί να θεωρηθεί είσοδος της Συμμαχίας σε πόλεμο με τη Ρωσία;
Είναι δυνατόν να θεωρηθεί η παράδοση μεγάλου όγκου όπλων στην Ουκρανία ως επίθεση στη Ρωσία;».
Όπως είπε, έχουν προκύψει ερωτήματα εάν ορισμένα «αντικείμενα» του ΝΑΤΟ θα μπορούσαν να είναι «νόμιμοι στρατιωτικοί στόχοι» και ότι υπάρχουν διαφορετικές ερμηνείες...
Μάλιστα, ως τέτοιους «νόμιμους στόχους» κατονόμασε στρατιωτικές και άλλες υποδομές, στρατιωτική και πολιτική ηγεσία ενός «αντίπαλου κράτους».
Εξάλλου, το ρωσικό πρακτορείο Tass επικαλέστηκε τις υπηρεσίες πληροφοριών της Ρωσίας λέγοντας ότι «επιβεβαιώνεται η άμεση εμπλοκή των ΗΠΑ και της Πολωνίας στη μαζική στρατιωτική - υλικοτεχνική υποστήριξη του καθεστώτος του Κιέβου, στην προετοιμασία και υλοποίηση τρομοκρατικών επιθέσεων στο ρωσικό έδαφος».
Οι αρμόδιες ρωσικές υπηρεσίες ανέλυσαν ηλεκτρονικά στοιχεία των drones που αναχαιτίστηκαν κατά τις επιθέσεις της Ουκρανίας σε ρωσικές υποδομές στη Σεβαστούπολη, στην Κριμαία, στις περιφέρειες Κουρσκ, Μπέλγκοροντ και Βορονέζ.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών