Σύμφωνα με πληροφορίες από τις μολδαβικές μυστικές υπηρεσίες, η Ρωσία σκοπεύει να συνδέσει την Υπερδνειστερία και τη Μολδαβία.
«Το ερώτημα δεν είναι αν η Ρωσική Ομοσπονδία θα εξαπολύσει μια νέα επίθεση εναντίον του εδάφους της Μολδαβίας, αλλά πότε…», δήλωσε ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών Alexandru Musteata στην κρατική τηλεόραση τη Δευτέρα.
Μια περίοδος μεταξύ Ιανουαρίου και Απριλίου είναι πιθανή.
Με τη «νέα επίθεση», ο Musteata αναφερόταν στη στάθμευση Ρώσων στρατιωτών στην Υπερδνειστερία, η οποία αποσχίστηκε από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, και οι οποίοι ενεργούν εκεί ως λεγόμενα ειρηνευτικά στρατεύματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τις μολδαβικές μυστικές υπηρεσίες, η Ρωσία σκοπεύει να συνδέσει την Υπερδνειστερία και τη Μολδαβία.
«Ναι, μπορούμε ξεκάθαρα να πούμε ότι σκοπεύουν να έρθουν εδώ», είπε.
Τα ρωσικά σχέδια περιλαμβάνουν και την πρωτεύουσα Κισινάου.
«Υπάρχει πραγματικός και πολύ υψηλός κίνδυνος».
Για Φώκλαντ…
Στο μεταξύ, ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Dmitry Medvedev προέτρεψε τον Βρετανό πρωθυπουργό Rishy Sunak να επιστρέψει τα νησιά Φώκλαντ στην Αργεντινή, ως αντίδραση σ δηλώσεις του Sunak κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Ρίγα για τον αγώνα κατά των ρωσικών δυνάμεων κατοχής στην Ουκρανία.
Ο Sunak είχε προειδοποιήσει να μην επισπευσθούν οι διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός, καθώς η Ρωσία θα μπορούσε να καταχραστεί το χρόνο για να προετοιμαστεί για νέες μάχες.
«Πριν αποσυρθεί η Ρωσία, δεν μπορούν και δεν πρέπει να γίνουν πραγματικές διαπραγματεύσεις» είπε.
«Ψέματα, διπροσωπία, κυνισμός», σχολίασε ο Medvedev τις δηλώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού.
«Θα ήταν καλύτερο για τους Βρετανούς να εγκαταλείψουν επιτέλους τις Μαλβίνες και να τις δώσουν πίσω στους Αργεντινούς» δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο TASS.
«Τα Φώκλαντ δεν είναι Βρετανία, είναι Αργεντινή».
Στο μεταξύ, η υπουργός Άμυνας Christine Lambrecht υποσχέθηκε στη Σλοβακία περαιτέρω υποστήριξη αεράμυνας – επιπλέον των πυραυλικών συστημάτων αεράμυνας Patriot που βρίσκονται ήδη στη Σλοβακία.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για το αμυντικό σύστημα μικρής εμβέλειας Mantis, το οποίο πρόκειται να χρησιμοποιηθεί στα ανατολικά της χώρας, κοντά στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσαν τη Δευτέρα η Lambrecht και ο Σλοβάκος ομόλογός της Jaroslav Nant.
Μεταξύ άλλων, αυτό θα προστατεύσει και το κέντρο που έχει δημιουργηθεί λίγα χιλιόμετρα από τα ουκρανικά σύνορα στην πόλη Michalovce.
Εκεί επισκευάζονται γερμανικά όπλα που είχαν φθαρεί ή καταστραφεί στον πόλεμο της Ουκρανίας.
H Lambrecht δεν έδωσε λεπτομέρειες για τον σταθμό Mantis, αλλά υποσχέθηκε όταν ρωτήθηκε από το Γερμανικό Πρακτορείο Τύπου ότι θα υπήρχε μια «πολύ γρήγορη λύση».
Είναι απλώς θέμα διευκρίνισης ορισμένων τεχνικών λεπτομερειών, που θα διαρκέσουν μόνο «λίγες εβδομάδες ή το πολύ μερικούς μήνες».
Putin – Lukashenko
Προηγουμένως, ο επικεφαλής του Κρεμλίνου Putin χαρακτήρισε τις συνομιλίες του με τον Λευκορώσο ομόλογό του Lukashenko ως «πολύ καρποφόρες».
Ο οικοδεσπότης του στο Μινσκ, από την άλλη, έκανε λόγο για «εποικοδομητικές και παραγωγικές» συνομιλίες, όπως μετέδωσε τη Δευτέρα το ρωσικό κρατικό πρακτορείο TASS μετά το τέλος των συνομιλιών στο Μινσκ.
Μεταξύ άλλων, οι δύο αρχηγοί κρατών είχαν συμφωνήσει για συνέχιση της στρατιωτικής συνεργασίας, καθώς και για ακόμη στενότερη οικονομική συνεργασία.
Υπήρχαν συμφωνίες τιμών στον ενεργειακό τομέα, τις οποίες ο Putin δεν ήθελε να εξηγήσει με περισσότερες λεπτομέρειες.
Eπίσης, οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν στον στρατιωτικό τομέα να επιμείνουν στους κοινούς ελιγμούς των ενόπλων δυνάμεών τους.
Επιπλέον, η Ρωσία θα εκπαιδεύσει πληρώματα λευκορωσικών αεροσκαφών για πιθανές αποστολές με πυρηνικά όπλα, είπε ο Putin.
Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, τόσο η Μόσχα όσο και το Μινσκ αντιστάθηκαν με επιτυχία στην πίεση των κυρώσεων της Δύσης και στις προσπάθειες απομόνωσης της Ρωσίας και της Λευκορωσίας.
«Συντονίζουμε τα βήματά μας για να ελαχιστοποιήσουμε τον αντίκτυπο των παράνομων περιορισμών στην οικονομία μας», είπε ο Putin.
«Και το κάνουμε αυτό αρκετά πειστικά και αποτελεσματικά».
Ο Ζelensky… δεν κατανοεί
Προηγουμένως, Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Sergey Lavrov κατηγόρησε τον πρόεδρο της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky ότι «δεν κατανοεί τη σοβαρότητα ης κατάστασης και δεν ενδιαφέρεται για τον λαό του».
Σε συνέντευξη που παραχώρησε σε τηλεοπτικό δίκτυο της Λευκορωσίας, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας είπε ότι οι ιδέες του Zelensky είναι επίσης ενδεικτικές του «ρατσισμού» από τον οποίο διακατέχεται η ουκρανική κυβέρνηση, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.
Ο ουκρανός πρόεδρος είχε ταχθεί πρόσφατα υπέρ της δημιουργίας ενός διεθνούς δικαστηρίου, ενώπιον του οποίου θα λογοδοτούσε η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία και τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν εκεί.
Συν τοις άλλοις, ο Sergey Lavrov άσκησε έντονη κριτική στη Δύση, τονίζοντας ότι η «υστερική αντίδραση» των χωρών της Δύσης στην «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» επιβεβαίωσε τη θέση του Κρεμλίνου ότι ο πόλεμος ήταν «απολύτως απαραίτητος».
Με την ανάληψη στρατιωτικής δράσης, η Μόσχα κατέστρεψε τα «γεωπολιτικά παιχνίδια της Δύσης», που φιλοδοξούσε να μετατρέψει την Ουκρανία σε μόνιμη απειλή για τη Ρωσία, σύμφωνα με δηλώσεις του Lavrov που μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών