Τι απαντά ο Δ. Αβραμόπουλος στην εντολή της Κομισιόν να διερευνηθούν οι σχέσεις του με Ευρωπαίους επιτρόπους
Η όλη διαδικασία, η οποία έγινε κεκλεισμένων των θυρών και διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα, ολοκληρώθηκε λίγο πριν από το μεσημέρι, με τους δικηγόρους της να υποστηρίζουν ότι είναι αθώα.
Βασική επιδίωξη της Ελληνίδας ευρωβουλευτή – κατά τη δήλωση των συνηγόρων της – είναι να παραμείνει ελεύθερη έως ότου οριστεί η εκδίκαση της υπόθεσης, κάτι που αναμένεται σε 12 με 18 μήνες.
Οι δικηγόροι της Εύας Καϊλή ζήτησαν από τους Βέλγους δικαστές την αποφυλάκιση της πελάτισσάς τους με «βραχιολάκι».
Είναι αθώα
Σε δηλώσεις του ο ελληνικής καταγωγής δικηγόρος της, Αντρέ Ριζόπουλος, είπε ότι ζητήθηκε η κα. Καϊλή να αφεθεί ελεύθερη με ένα ηλεκτρονικό βραχιολάκι, προσθέτοντας ότι η ίδια συνεργάζεται ενεργά στις έρευνες των δικαστικών Αρχών και απορρίπτει κάθε διαφθορά σε ό,τι την αφορά, ενώ ο έτερος δικηγόρος της, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, ανέφερε ότι η πελάτισσά του είναι αθώα.
Και οι δύο δικηγόροι δεν θέλησαν να δώσουν κάποιο στοιχείο από την ακρόαση διότι - όπως είπαν - τα στοιχεία είναι απόρρητα.
Την ίδια στιγμή έγινε γνωστό πως δεσμεύτηκε το οικόπεδο των 7 στρεμμάτων στην Πάρο που είχε αγοράσει μαζί με τον σύντροφο της, Francesco Giorgi.
Του Panzeri τα χρήματα
Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας Il fatto Quotidiano η Καϊλή φέρεται να έχει δηλώσει στις αρχές ότι τα χρήματα ήταν του Antonio Panzeri.
«Δεν ήταν δικά μου ούτε του Francesco τα χρήματα στη βαλίτσα» φέρεται να έχει πει στις αρχές, ενώ έχει παραδεχθεί ότι δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Panzeri είχε φέρει χρήματα στο σπίτι της.
Βάσει του δημοσιεύματος, η κα.Καϊλή τις πρώτες ώρες των ερευνών, φέρεται να κάλεσε στο τηλέφωνο τόσο τους Antonio Panzeri όσο και τους Marc Tarabella και Maria Arena, οι οποίοι ερευνώνται από τις Αρχές, ενώ έχει υποστηρίξει ότι δεν γνώριζε τις δραστηριότητες του συντρόφου της με τον Panzeri.
Ωστόσο, έχει υποστηρίξει πως ο Panzeri ζητούσε διαρκώς τη βοήθεια του Giorgi, ο οποίος αισθανόταν πως είχε ηθική υποχρέωση απέναντι του.
Δεσμεύτηκαν το οικόπεδο στην Πάρο, τραπεζικός λογαριασμός
Δεσμεύθηκε το οικόπεδο συνολικής έκτασης 7 στρεμμάτων στην Πάρο που αγοράστηκε από την ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή και τον σύντροφό της Francesco Giorgi.
Η δέσμευση έγινε με απόφαση της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, επικεφαλής της οποίας είναι ο πρώην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης.
Επίσης, δεσμεύτηκε και κοινός λογαριασμός που έχει η Εύα Καϊλή και ο Francesco Giorgi, μέσω του οποίου διακινήθηκαν τα χρήματα για την αγορά του εν λόγω ακινήτου.
Η δέσμευση του ακινήτου έγινε στο πλαίσιο των ερευνών για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος που διενεργούνται και στην Ελλάδα.
Προδομένη, σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση
Σε δηλώσεις του ο Μ. Δημητρακόπουλος, συνήγορος της κας Καϊλή, υποστήριξε ότι η πελάτισσα του είναι σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση και ότι νιώθει προδομένη από τη στάση του συντρόφου της, Francesco Giorgi, ο οποίος σημειωτέον έχει ομολογήσει, έχει αναλάβει όλη την ευθύνη της υπόθεσης και έχει υποστηρίξει ότι η Ελληνίδα ευρωβουλευτής είναι αθώα.
Όπως είπε, η σημερινή δικαστική απόφαση θα κρίνει όχι το εάν είναι αθώα ή ένοχη, αλλά το εάν πρέπει ή όχι να παραμείνει προφυλακισμένη.
Ερωτηθείς για το εάν είναι αισιόδοξος, είπε ότι καμία πρόβλεψη δεν είναι ασφαλής, παραδέχθηκε ότι τα πράγματα είναι δύσκολα, αν και εξέφρασε αισιοδοξία βάσει των νομικών κριτηρίων.
Στο μικροσκόπιο της Κομισιόν ο Δ. Αβραμόπουλος
Εν τω μεταξύ, να διευρενηθούν οι σχέσεις του Δημήτρη Αβραμόπουλου με την Fight Impunity αλλά και τις επαφές του με Eυρωπαίους αξιωματούχους ζήτησε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ursula von der Leyen.
Ειδικότερα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen ξεκίνησε κατεπείγουσα έρευνα για τους δεσμούς αξιωματούχων της ΕΕ με τον πρώην επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο οποίος έχει παγιδευτεί σε μια σειρά από καταγγελίες διαφθοράς σχετικά με την επιρροή του Κατάρ στις Βρυξέλλες.
Η Επιτροπή ζητά επίσης από τον ίδιο τον Αβραμόπουλο να εξηγήσει με ποιους τρόπους συμμορφώθηκε με τους κανόνες περί λόμπι.
Ο Αβραμόπουλος, πρώην Επίτροπος Μετανάστευσης της ΕΕ, ήταν επίτιμο μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΜΚΟ Fight Impunity, η οποία ιδρύθηκε από τον πρώην ευρωβουλευτή Pier Antonio Panzeri, ο οποίος κρατείται επί του παρόντος στη φυλακή με προκαταρκτικές κατηγορίες για διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος για την υπόθεση του QatarGate.
Πληρωνόταν…
Ο Αβραμόπουλος έχει παραδεχθεί ότι έλαβε αμοιβή 60.000 ευρώ από το Fight Impunity και έκτοτε παραιτήθηκε από τον ρόλο του στο διοικητικό συμβούλιο της ΜΚΟ.
Σε email που είδε το POLITICO και προφανώς εστάλη νωρίτερα την Τετάρτη 21/12 στα «σημεία επαφής για τη διαφάνεια και τη δεοντολογία», αξιωματούχος της ΕΕ ρωτά εάν μέλη του Σώματος των Επιτρόπων ή υπάλληλοι του υπουργικού συμβουλίου είχαν αλληλεπιδράσει με τον Αβραμόπουλο ή το Fight Impunity (το οποίο αναφέρεται ως AITJ, με βάση το πλήρες όνομα Association Against Impunity and for Transitional Justice) πέρυσι.
EUobserver: Έκανε lobbying
Στο μεταξύ, όπως αποκαλύπτει το δημοσίευμα, ο πρώην επίτροπος της ΕΕ Δημήτρης Αβραμόπουλος πραγματοποίησε συναντήσεις με αντιπροέδρους της Επιτροπής της ΕΕ την ώρα που πληρωνόταν από την Fight Impunity, τη ΜΚΟ που συνδέεται με τις καταγγελίες για διαφθορά στο Κατάρ.
Σε ανακοίνωσή της την Τρίτη (20 Δεκεμβρίου), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε ότι οι πρόσφατες συναντήσεις του που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ της Vera Jourova και του Johannes Hahn ήταν «ιδιωτικού χαρακτήρα».
Αλλά ο Αβραμόπουλος πραγματοποίησε επίσης συναντήσεις με αντιπροέδρους της Επιτροπής τον Νοέμβριο του 2021, πριν από τη λήξη της διετούς περιόδου «cooling-off» του την 1η Δεκεμβρίου 2021.
Η περίοδος αυτή του απαγορεύει να ασκεί πιέσεις στους Ευρωπαίους επιτρόπους εκ μέρους της ΜΚΟ για θέματα για τα οποία ήταν υπεύθυνος κατά τη διάρκεια της θητείας του.
Και οι συναντήσεις που αφορούν την πολιτική της ΕΕ μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο εάν οι λομπίστες είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο διαφάνειας της ΕΕ, μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων των ομάδων ειδικών συμφερόντων.
Η Fight Impunity δεν ήταν στο εν λόγω μητρώο.
Τι απαντά ο Αβραμόπουλος
Σε σημερινές του δηλώσεις ο κ.Αβραμόπουλος είπε ότι δεν υπάρχει καμία εντολή για έρευνα από την Κομισιόν εναντίον του για την υπόθεση του Qatargate και τη συμμετοχή του στη ΜΚΟ του Panzeri, κάνοντας λόγο για διερεύνηση και όχι έρευνα.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά τα όσα γράφτηκαν, κυρίως από ιταλική εφημερίδα, που είχε και αυτό τη σκοπιμότητά τους, έκρινε σκόπιμο να ερευνήσει κατά πόσο τα όσα είχαμε συμφωνήσει πριν από τρία χρόνια, όταν ζήτησα επίσημα την άδεια για να γίνω μέλος της τιμητικής επιτροπής αυτού του οργανισμού, ο οποίος είχε συγκεκριμένο σκοπό και έκανε τότε πάρα πολύ καλή δουλειά», είπε σε δηλώσεις του ο κ.Αβραμοπουλος, ο οποίος τόνισε ότι του έγινε πρόταση να γίνει μέλος της τιμητικής επιτροπής αυτού του οργανισμού, έστειλε επιστολή στην Κομισιόν ζητώντας να μάθει εάν η οργάνωση είναι σωστή και εάν του επιτρέπει να γίνει μέλος της.
«Η απάντηση της Ursula von den Leyen ήρθε γραπτώς», είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι την έχει, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν είχαν σχέση με τις άλλες δραστηριότητες του Panzeri.
«Ολο αυτό το θέμα μας ήταν εντελώς ξένο.
Γιατί αν είχαμε πάρει χαμπάρι τι έκανε, θα είχαμε φύγει από την πρώτη στιγμή», είπε ο κ.Αβραμόπουλος, αναφέροντας ότι αργότερα, «στο χρόνο επάνω» (τον Φεβρουάριο του 2022) επειδή είδε ότι η οργάνωση είχε πέσει σε αδράνεια ζήτησε να σταματήσει η μισθοδοσία του, η οποία όπως είπε ήταν δηλωμένη και φορολογημένη στην Ελλάδα.
Συνεχείς αποκαλύψεις, εμπλοκή νέων ονομάτων
Πάντως, οι αποκαλύψεις συνεχίζονται με καταιγιστικό ρυθμό.
Σύμφωνα με πληροφορίες της ιταλικής εφημερίδας La Repubblica, ο Francesco Giorgi περιγράφοντας το σχέδιο του Κατάρ στις εισαγγελικές αρχές αναφέρθηκε σε ακόμα μία ΜΚΟ, ενώ αποκάλυψε ότι ήταν ύποπτος ο ρόλος της Μαυριτανίας.
Στην ίδια κατεύθυνση, σύμφωνα με άρθρο της ιταλικής «Il Fatto Quotidiano», ο Giorgi είπε ότι υπήρχε επίσης συμφωνία με τη Μαυριτανία, παρόμοια με αυτή με το Κατάρ και το Μαρόκο.
Επίσης, Giorgi και Panzeri φέρονται να κατέθεσαν ότι ο Ιταλός ευρωβουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος, Andrea Cozzolino, γνωστός για τη δραστηριότητα του στις σχέσεις ΕΕ με τον αραβικό κόσμο, χρηματίστηκε από το Κατάρ.
Ο Cozzolino έχει ζητήσει την άρση της ασυλίας του και επιδιώκει να καταθέσει στην Εισαγγελία του Βελγίου.
Πέρα από τον Cozzolino, αναφορές των δύο συλληφθέντων για το QatarGate έχουν γίνει και για τον Βέλγο ευρωβουλευτή, Marc Tarabella αλλά και για τη Βελγίδα Maria Arena.
Στην κατάθεση του ο Panzeri έχει υποστηρίξει ότι ο σκοπός του χρηματισμού ήταν να μην εγκριθούν από το Ευρωκοινοβούλιο ψηφίσματα με αρνητικό περιεχόμενο για τις ενδιαφερόμενες χώρες, αναφέροντας πως το κύκλωμα στήθηκε μετά την αποχώρησή του από την Ευρωβουλή το 2019.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών