Με την ισοτιμία ευρώ / δολαρίου να διαμορφώνεται στο 1,07, η bullish εκτίμηση της BofA το νόμισμα της ευρωζώνης είναι μάλλον μετριοπαθής
Ειδικότερα, όπως αναφέρει η αμερικανική τράπεζα, η ισοτιμία του δολαρίου έναντι του ευρώ θα διαμορφωθεί στο 1,10 το 2023 και στο 1,15 το 2024.
Με την ισοτιμία ευρώ / δολαρίου να διαμορφώνεται στο 1,07, η bullish εκτίμηση της BofA για το νόμισμα της ευρωζώνης είναι μάλλον μετριοπαθής – αν και πρόκειται για μια εκτίμηση πιο ανοδική από ό,τι προβλέπει η αγορά (1,08 και 1,10, το 2023 και το 2024, αντίστοιχα).
Επιπλέον, αναμένεται μια ισοτιμία της οποίας κύριο χαρακτηριστικό θα είναι η μεταβλητότητα, με το ευρώ να παρουσιάζεται αδύναμο στις αρχές του 2023 και ισχυρότερο αργότερα.
Σε κάθε περίπτωση, τα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ είναι ιδιαιτέρως κρίσιμα για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές, δεδομένου του πώς οι πρόσφατες καθοδικές εκπλήξεις βοήθησαν να δημιουργηθούν ελπίδες για επιβράδυνση των επιτοκιακών αυξήσεων εκ μέρους της Fed – γεγονός το οποίο θα φθηνύνει το δολάριο και θα ενισχύσει το ευρώ.
Οι κίνδυνοι…
Η BofA ανησυχεί ιδιαιτέρως μήπως το δολάριο θα δυναμώσει ξανά, στην περίπτωση που ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ αποδειχθεί επίμονος.
Παρά τις πρόσφατες ενθαρρυντικές ειδήσεις για τη μείωση των τιμών, η αγορά εργασίας εξακολουθεί να είναι ανθεκτική, με τις πιέσεις στους μισθούς να μην προιωνίζονται βιώσιμη πτώση των τιμών.
Σε μια τέτοια περίπτωση, οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες θα μπορούσαν να παραμείνουν επιθετικές για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, πυροδοτώντας νέους κινδύνους για το ευρώ.
Αν και η ΕΚΤ είναι επιθετική τώρα, περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ιδιαίτερα σε περίοδο ύφεσης, ως απάντηση στον πληθωρισμό θα προκαλέσει sell off στα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου και, μέσω αυτού του καναλιού, sell off στη βάση της ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου.
Εν προκειμένω να σημειωθεί πως η BofA βλέπει το μέγιστο επιτόκιο της ΕΚΤ στο ύψος του 3,5%.
Η αγορά εξακολουθεί να αντιλαμβάνεται τα κακά νέα ως καλά, εκτιμώντας ότι μια ύφεση θα αναγκάσει τις κεντρικές τράπεζες να σταματήσουν τη σύσφιξη.
«Ωστόσο, αμφιβάλλουμε ότι αυτό θα συμβεί σε ένα σενάριο στασιμοπληθωρισμού βραχυπρόθεσμα» λέει η BofA.
Η περιφέρεια παραμένει επίσης μια ανησυχία…
Μια hawkish ΕΚΤ δεν είναι πάντα θετική για το ευρώ όταν η περιφέρεια δέχεται πιέσεις.
Η ΕΚΤ μπορεί να ενεργοποιήσει το TPI (Transmission Protection Instrument), το οποίο θεωρητικά θα επιτρέψει στην κεντρική τράπεζα να διατηρήσει υπό έλεγχο τα spreadas κατά τη διάρκεια της νομισματικής σύσφιξης.
Ωστόσο, το TPI είναι «εργαλείο» που χρειάζεται πολλές διατυπώσεις και θα χρειαστεί χρόνος μέχρι να ενεργοποιηθεί.
Και, βέβαια, ακόμα αν η ΕΚΤ καταφέρει να διατηρήσει υπό έλεγχο τα spreads, η περιφέρεια θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει προβλήματα εάν οι αποδόσεις απλώς αυξηθούν λόγω… αυστηροποίησης.
Κρίσιμο στοιχείο είναι ο γεωπολιτικός κίνδυνος, με τον πόλεμο στην Ουκρανία να απειλεί με εκτίναξη τις τιμές των εμπορευμάτων, και δη στην Ενέργεια.
Μέρος της αδυναμίας του ευρώ στις αρχές του περασμένου έτους οφειλόταν σε αυτήν την απότομη ενεργειακή κρίση.
Τέλος, καταλύτης για τις ισορροπίας θα αποδειχθεί η επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας της Κίνας, σημαντικής εμπορικής εταίρου της ΕΕ.
Η επανένταξη της Κίνας στον κόσμο είναι θετική για το ευρώ, δεδομένης της σημαντικής έκθεσης της ευρωπαϊκής οικονομίας στην Κίνα και του ευρύτερου θετικού αντίκτυπου στην παγκόσμια ανάπτυξη.
Ωστόσο, η επαναλειτουργία θα είναι σταδιακή και θα υπόκειται σε πισωγυρίσματα…
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών