Οι ΗΠΑ δεν έχουν διαφύγει τον κίνδυνο ύφεσης, σύμφωνα με τον Lawrence Summers
«Πρέπει να προσέχουμε τις απατηλές αυγές. Θα επιμείνω στην άποψή μου ότι μια ύφεση φέτος είναι περισσότερο πιθανή παρά όχι», ανέφερε, σε δηλώσεις του στο Bloomberg.
Επίσης, χαρακτήρισε ως θετικά τα στοιχεία «μισθολογικής συγκράτησης», ενώ υπογράμμισε εκ νέου πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) οδεύει προς το τέλος της νομισματικής σύσφιξης.
«Είναι λίγο πρόωρο σε αυτό το σημείο να σκεφτόμαστε για παύση, αλλά πλησιάζουμε πολύ πιο κοντά σε εκείνη την ημέρα», είπε χαρακτηριστικά.
Ξεχάστε την εποχή των χαμηλών επιτοκίων, κλυδωνισμοί στην αγορά ομολόγων λόγω χρέους
Σε αντίθεση με τη συμβατική σοφία που θεωρούσε τον… πληθωρισμό παροδικό ενώ τώρα ομνύει στην εξομάλυνση των συνθηκών δανεισμού, ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Lawrence Summers επισήμανε το Σάββατο 7 Ιανουαρίου ότι δεν πιστεύει ότι η οικονομία θα επιστρέψει σε περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων το οποίο έλαβε τέλος εξαιτίας της πανδημία του COVID το διάστημα 2020 - 2021.
Να σημειωθεί ότι ο Summers στις μελέτες του είχε προβλέψει ότι τη χρηματοπιστωτική κρίση θα τη διεδεχόταν μια εποχή χαμηλών επιτοκίων την οποία είχε αποκαλέσει «παρατεταμένη (ή διαρθωτική) στασιμότητα» (secular stagnation).
Σε μια παρουσίαση στη συνάντηση της Αμερικανικής Ένωσης Οικονομικών στη Νέα Ορλεάνη, επισήμανε «η εικασία μου είναι ότι δεν θα επιστρέψουμε στην εποχή της πατατεμετεμένης στασιμότητας» όταν ο πληθωρισμός θα έχει εξημερωθεί.
Η επιστροφή των χαμηλών επιτοκίων είναι το βασικό σενάριο για τους διαπραγματευτές στην αγορά ομολόγων.
Σε συνέντευξή του στο Bloomberg σχετικά με την πρόβλεψή του, ο Summers επισήμανε ότι αυτη η παραδοχή θα οδηγήσει σε «αναταραχή» στην αγορά ομολόγων φέτος, όταν οι επενδυτές αναγνωρίζουν ότι οι υποθέσεις τους είναι εσφαλμένες.
«Θα θυμόμαστα το 2022 ως ένα έτος ανάπτυξης τύπου V όταν αναγνωρίσουμε ότι κατευθυνόμασταν σε μια διαφορετική εποχή για τις αγορές, με διαφορετικό καθεστώς των επιτοκίων», επισήμανε.
Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο
Στην ομιλία του, ο Summers συνέκρινε το τρέχον οικονομικό περιβάλλον με αυτό που δημιουργήθηκε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Καθώς ο πόλεμος πλησίαζε στο τέλος του, οι οικονομολόγοι εν γένει πίστευαν ότι η οικονομία θα μπορούσε να κατρακυλήσει ξανά στην ύφεση που παρατηρήθηκε μετά τη Μεγάλη Ύφεση, το 1929.
Όμως, η οικονομία των ΗΠΑ απογειώθηκε, μέσα από επενδύσεις στην ανάπτυξη των προαστίων των πόλεων, ενώ η κυβέρνηση ολοκλήρωσε το εθνικό σύστημα αυτοκινητοδρόμων και άλλα σημαντικά προϊόντα υποδομής.
Υποστήριξε επίσης ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλά και μετά την αποκλιμάκωση του πληθρωρισμού λόγω του μεγάλου ύψους του δημόσιου χρέους που εκδόθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Η ένταση μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας θα διατηρήσει υψηλά τις αμυντικές δαπάνες, πρόσθεσε για να τονίσει το κίνδυνο δημοσιονομικής εκτροπής.
Εκδόσεις ομολόγων 150 δισ. δολάρια σε 4 ημέρες!
Mε ομοβροντία εκδόσεων ομολόγων υποδέχθηκαν το 2023 κράτη και επιχειρήσεις, αντλώντας πάνω από 150 δισ. δολάρια μέσα σε μόλις τέσσερις ημέρες, εκμεταλλευόμενες τις προσδοκίες ότι το 2023 θα είναι μία καλύτερη χρονιά.
Το κύμα πωλήσεων εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο, από το Χονγκ Κονγκ που άντλησε 5,8 δισ.. δολάρια μέσω της μεγαλύτερης έκδοσης πράσινου ομολόγου που έχει κάνει ποτέ έως θυγατρικές της Credit Suisse Group που εκδώσανε συνολικά ομόλογα αξία 4,3 δισ. δολαρίων στο αμερικανικό νόμισμα και τη στερλίνα και το Μεξικό που διέθεσε ομόλογα αξίας 4 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.
Το ποδαρικό στη νέα χρονιά είναι εντυπωσιακό για μία αγορά, η οποία στιγματίστηκε πέρυσι από τις μεγάλες απώλειες των επενδυτών, οι οποίες ανήλθαν σε 16,25% μεσοσταθμικά.
Οι εκδότες αναζητούν παράθυρα ευκαιρίας
Εξηγείται, όμως, από το γεγονός ότι οι εκδότες χρέους, είτε είναι κράτη είτε επιχειρήσεις, προσπαθούν να εκμεταλλευθούν τα «παράθυρα ευκαιρίας» για έναν όσο το δυνατό πιο προσιτό κόστος δανεισμού σε μία περίοδο που οι αγορές έχουν μεγάλες διακυμάνσεις λόγω της υψηλής αβεβαιότητας.
Την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην αγορά εξήγησε η επικεφαλής της Barclays για κοινοπρακτικές εκδόσεις ομολόγων, Meghan Graper, σε εκδήλωση του Bloomberg στη Νέα Υόρκη τον περασμένο μήνα.
Με την αβεβαιότητα να είναι ακόμα πολύ μεγάλη αναφορικά με τον πληθωρισμό και την πορεία της οικονομίας, οι επενδυτές θα τείνουν να ζητούν μεγαλύτερες αποδόσεις κάθε φορά που τα στοιχεία για τον πληθωρισμό και την καταναλωτική εμπιστοσύνη ή δηλώσεις κεντρικών τραπεζιτών και άλλων αξιωματούχων δημιουργούν αρνητικό κλίμα.
Οι υψηλότερες αποδόσεις τρομάζουν τους δανειζόμενους, οι οποίοι προσπαθούν να προγραμματίσουν τις εκδόσεις τους κατά τις ημέρες που είναι μικρή η πιθανότητα κάποιας αρνητικής έκπληξης, δήλωσε η Graper.
Σε πέντε ημέρες οι εκδόσεις κάθε μήνα του 2022
«Τα τρία τέταρτα της προσφοράς (ομολόγων) όλους τους μήνες του 2022 σημειώθηκαν μέσα σε πέντε εργάσιμες ημέρες… Είχαμε ρεκόρ ημερών με μηδενικό όγκο στην πρωτογενή αγορά.
Και στη συνέχεια όλοι έσπευδαν να αξιοποιήσουν το ίδιο στενό παράθυρο ευκαιρίας», σημείωσε, προσθέτοντας ότι η τάση αυτή είναι πιθανόν να συνεχισθεί και το 2023.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών