Να συναινέσει και να τα στείλει στην Ουκρανία τα Leopard καλούν τη Γερμανία, Πολωνία, Λιθουανία και Φινλανδία
H Γερμανία, η οποία έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο καθώς θεωρείται απαραίτητη η συγκατάθεση της για την αποστολή αυτών των τανκ στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, δεν φαίνεται ιδιαίτερα διατεθειμένη να προχωρήσει σε μια τέτοια ενέργεια, κυρίως λόγω της ανησυχίας της ότι αυτή η κίνηση, τη βάζει πιο βαθιά και πιο ενεργά στην ουκρανική σύγκρουση, κάτι που το Βερολίνο έχει διαμηνύσει επανειλημμένα πως δεν επιθυμεί.
Ωστόσο, η κυβέρνηση Scholz δέχεται πιέσεις από Ευρωπαίους ηγέτες να συναινέσει, αν και ολοένα και περισσότεροι αναλυτές υποστηρίζουν πως οι όποιες ενστάσεις του Βερολίνου θα καμφθούν, εφόσον οι ΗΠΑ ζητήσουν από τη γερμανική κυβέρνηση να προχωρήσει σε αυτήν την κίνηση.
Σε κάθε περίπτωση, κρίσιμες αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν την ερχόμενη Παρασκευή 20 Ιανουαρίου κατά τη συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών Άμυνας, αν και εκτιμάται πως ακόμα και αν η απόφαση είναι θετική, το Κίεβο δεν πρόκειται να παραλάβει τα Leopard πριν από το 2024.
Νέος υπουργός Άμυνας στη Γερμανία ο Boris Pistorius
Εν τω μεταξύ, η Γερμανία ανακοίνωσε πως νέος υπουργός Άμυνας αναλαμβάνει ο Boris Pistorius, Σοσιαλδημοκράτης, ο οποίος υπήρξε υπουργός Εσωτερικών στο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας.
Ο Pistorius είχε θέσει υποψηφιότητα και για την ηγεσία του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος το 2019 έχοντας απέναντι του τον Olaf Scholz.
Πρώτο μέλημα του Pistorius – μετά και την παραίτηση της προκατόχου του Christine Lambrecht – θα είναι το θέμα της αποστολής των Leopard.
Όχι – προς το παρόν - από την Ισπανία
Η Ισπανία δεν εξετάζει αυτή τη στιγμή την αποστολή αρμάτων μάχης Leopard στην Ουκρανία είπε ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών, Jose Manuel Albares Bueno, ο οποίος υποστήριξε πως τάσσεται υπέρ μιας συνεκτικής και συντονισμένης δράσης από την ΕΕ.
«Σε λίγες ημέρες θα πραγματοποιηθεί μια πολύ σημαντική συνάντηση των υπουργών Άμυνας της ΕΕ, στην οποία θα ληφθούν σημαντικές αποφάσεις.
Η Μαδρίτη τάσσεται υπέρ μιας συνεκτικής δράσης εντός της ΕΕ, καθώς θεωρεί πως αυτό είναι το «καλύτερο εργαλείο» για την εδραίωση της ειρήνης στην Ουκρανία.
Αυτή τη στιγμή, η πιθανότητα να στείλουμε τανκ, δεν εξετάζεται, αλλά σε κάθε περίπτωση θα κάνουμε ό,τι θεωρούμε καλύτερο για να βοηθήσουμε τους Ουκρανούς να εδραιώσουν την ειρήνη στην χώρα τους το συντομότερο δυνατό» υπογράμμισε ο Ισπανός ΥΠΕΞ.
Πληροφορίες ανέφεραν πως η Ισπανία εξέταζε το σενάριο αποστολής 10 Leopard στην Ουκρανία.
Υπέρ η Φινλανδία
Από την πλευρά του ο ΥΠΕΞ της Φινλανδίας Pekka Haavisto εξέφρασε την ελπίδα πως θα ληφθεί μια απόφαση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αποστολή των Leopard στην Ουκρανία και ότι η Φινλανδία είναι έτοιμη να συμμετάσχει στις παραδόσεις αυτού του τύπου αρμάτων μάχης.
«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε εντατικές συζητήσεις για το τι περισσότερο μπορούμε να κάνουμε ως Ευρωπαϊκή Ένωση, ως σκανδιναβικές χώρες για να βοηθήσουμε την Ουκρανία.
Η συζήτηση είναι σε εξέλιξη για τα Leopard.
Ελπίζω ότι αυτή η απόφαση θα γίνει πραγματικότητα και η Φινλανδία είναι σίγουρα έτοιμη να παίξει τον ρόλο της σε αυτή την υποστήριξη» υπογράμμισε ο Haavisto.
Διαρκείς πιέσεις
Εν αναμονή του καγκελάριου της Γερμανίας, Olaf Scholz στο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, πολλοί Ευρωπαίοι εντείνουν την πίεση τους στη Γερμανία να συναινέσει στην αποστολή των Leopard.
«Ελπίζουμε και προσπαθούμε να οργανώσουμε μια μεγαλύτερη υποστήριξη στην Ουκρανία.
Ελπίζουμε πως κάποιοι εταίροι, σύμμαχοι, θα δώσουν τανκ στην Ουκρανία» είπε ο πρόεδρος της Πολωνίας, Andrzej Duda ενώ και ο πρόεδρος της Λιθουανίας, Gitanas Nausėda εξέφρασε τη βεβαιότητα του πως η Γερμανία τελικά θα δώσει αυτά τα άρματα μάχης.
«Δεν έχουμε την πολυτέλεια για καθυστερήσεις.
Πρέπει να γίνει γρήγορα» ανέφερε ο Nausėda.
Έτοιμη και η Πολωνία
Έτοιμη να στείλει Leopard δηλώνει και η Πολωνία, η οποία έχει διαμηνύσει πως προτίθεται να στείλει και αυτή 10 Leopard στην Ουκρανία.
Πάντως, και πέρα από την ετοιμότητα της, δεν έχει γίνει γνωστό εάν η Πολωνία έχει καταθέσει και επίσημα το αίτημα αυτό στη γερμανική πλευρά, προκειμένου να πάρει και την απαιτούμενη τελική έγκριση.
Ωστόσο, όλα τα κράτη υποστηρίζουν πως η παράδοση αυτών των βαρέων, σύγχρονων αρμάτων μάχης θα πρέπει να γίνει στο πλαίσιο του διεθνούς συνασπισμού και όχι με μεμονωμένες κινήσεις.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών