Επιβεβαιώνεται σε CCC+ η Αργεντινή από την S&P
«Οι αρνητικές προοπτικές αντανακλούν τους κινδύνους που περιβάλλουν οι έντονες οικονομικές ανισορροπίες και αβεβαιότητες πολιτικής, πριν και μετά τις εθνικές εκλογές του 2023. Οι παγκόσμιες κεφαλαιαγορές είναι κλειστές για την Αργεντινή. Επιπλέον, η διαφωνία εντός του κυβερνητικού συνασπισμού και οι εσωτερικές διαμάχες μεταξύ της αντιπολίτευσης περιορίζουν την ικανότητα της χώρας να εφαρμόσει έγκαιρες αλλαγές στην οικονομική πολιτική», σχολιάζει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης.
Στις 18/1, η κυβέρνηση της Αργεντινής ανακοίωσε πως θα προχωρήσει στην επαναγορά ξένων ομολόγων που αντιστοιχούν σε πάνω από 1 δισεκ. δολάρια για να βελτιώσει το προφίλ χρέους της δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομίας Sergio Massa, επιδιώκοντας να στείλει ένα θετικό μήνυμα στις αγορές παρά τα χαμηλά επίπεδα αποθεματικών.
Η κίνηση θα επικεντρωθεί σε κρατικά ομόλογα που λήγουν το 2029 και το 2030, πρόσθεσε ο υπουργός, ενώ το πρόγραμμα θα ξεκινήσει άμεσα, όπως είπε, καθώς η χώρα επιδιώκει να επωφεληθεί από ένα "παράθυρο ευκαιρίας" μετά την πρόσφατη πτώση του δείκτη κινδύνου χρέους.
Η ασυνήθιστη κίνηση, η οποία, όπως δήλωσε ο Massa, θα μπορούσε να βοηθήσει στην ενίσχυση της πρόσβασης της χώρας στις κεφαλαιαγορές, έρχεται καθώς η Αργεντινή μάχεται για την αναπλήρωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων, τη συγκράτηση του ανεξέλεγκτου πληθωρισμού και τη στήριξη του αποδυναμωμένου τοπικού νομίσματος πέσο.
"Αυτό είναι ένα πρώτο βήμα", δήλωσε ο Massa, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση στόχευε σε ομόλογα μικρής διάρκειας μετά την πτώση πάνω από 1.000 μονάδες βάσης στον debt risk index από την κορύφωσή του στα μέσα του περασμένου έτους.
"Αναμφίβολα τους επόμενους μήνες, προσκαλώντας τον ιδιωτικό τομέα να συνοδεύσει το αργεντίνικο κράτος σε αυτή τη δουλειά της βελτίωσης του προφίλ του (χρέους), θα πραγματοποιήσουμε και άλλα μέτρα όπως αυτό που λαμβάνουμε σήμερα", πρόσθεσε.
Τα κρατικά ομόλογα της Αργεντινής φυτοζωούν σε προβληματικό έδαφος παρά τις σημαντικές αναδιαρθρώσεις των τελευταίων ετών με τους ιδιώτες πιστωτές και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), με το οποίο προχώρησε πέρυσι συμφωνία ύψους 44 δισεκ. δολαρίων για να καθυστερήσει τις αποπληρωμές.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών