Το e-CNY αποτελέσει κάτι περισσότερο από ψηφιακό νόμισμα για την οικονομία της Κίνας. Η χρήση του στον διακανονισμό των εμπορικών συναλλαγών αποτελεί πρόκληση για το δολάριο
Εάν η Federal Reserve εξακολουθεί να θέλει ακόμη αποδείξεις για την πρόθεση της Κίνας να οδηγήσει σε παρακμή το αμερικανικό νόμισμα, δεν θα πρέπει να κοιτάξει παρά ένα μικρό αλλά ενδεικτικό των προθέσεων του Πεκίνου πείραμα που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή στο Χονγκ Κονγκ επισημαίνει ο αρθρογράφος του Bloomberg Andy Mukherjee .
Την περασμένη εβδομάδα, η Bank of China (Χονγκ Κονγκ), που διαθέτει το μεγαλύτερο ποσό σε καταθέσεις στην περιοχή, προσέφερε δοκιμάστικά 500 λογαριασμούς συνδεδεμένους με το e-CNY, την ηλεκτρονική έκδοση του επίσημου κινεζικού χρήματος, για διάστημα δύο ημερών
Στους πελάτες χαρίζονται 100 γιουάν σε ψηφιακή μορφή, τα οποία μπορούν να ξοδέψουν σε καταστήματα της ηπειρωτικής χώρας, στον ιστότοπο JD.com ή σε μια αλυσίδα σούπερ μάρκετ στο Χονγκ Κονγκ.
Παρά την μέτρια πρεμιέρα για το ψηφιακό νόμισμα κεντρικής τράπεζας (CBDC), αναδεικνύεται η αποφασιστικότητα του Πεκίνου: Ακόμη και προτού το ψηφιακό γουάν καταστεί κυρίαρχο μέσο πληρωμής στο εσωτερικό της χώρας, οι αρχές δοκιμάζουν τις δυνατότητές του σε άλλη αγορά.
Πώς θα λειτουργεί το σύστημα
Αναμένεται ότι οι δοκιμές θα επιταχυνθούν στο προσεχές διάστημα καθώς το e-CNY ενσωματώνεται στο λεγόμενο Faster Payment System του Χονγκ Κονγκ, ένα δίκτυο που επιτρέπει στους χρήστες να πραγματοποιούν μεταξύ του συναλλαγές και να διακανονίζουν τους λογαριασμούς σε πραγματικό χρόνο χρησιμοποιώντας αριθμούς κινητών τηλεφώνων, διευθύνσεις email ή κωδικούς QR.
Μόλις εγκατασταθεί αυτός ο σύνδεσμος, κάποιος με τραπεζικό λογαριασμό στο Χονγκ Κονγκ θα πρέπει να μπορεί να πραγματοποιεί αγορές με ψηφιακό γιουάν στους ιστότοπους Tmall και Taobao της Alibaba Group Holding Ltd. χωρίς τις χρεώσεις που σχετίζονται με τις συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες — ή τις καθυστερήσεις και την αβεβαιότητα κατά την πληρωμή μέσω τοπικών τραπεζικών λογαριασμών που συνδέονται με το ψηφιακό portfolio AlipayHK.
Εν αναμονή περισσότερες από 60 οικονομίες
Το Χονγκ Κονγκ είναι απλώς μια δοκιμαστική περίπτωση.
Ξεκινώντας με τη Νότια Κορέα στις αρχές της νέας χιλιετίας, περισσότερες από 60 οικονομίες έχουν δημιουργήσει τις δικές τους εκδόσεις συστημάτων λιανικής πληρωμών που βασίζονται σε smartphone, σε πραγματικό χρόνο.
Η Κίνα μπορεί να θέλει να συνδεθεί με περισσότερα από αυτά προκειμένου να διευρύνει τη χρήση του e-CNY, αλλά μόνο για τους διεθνείς διακανονισμούς των συναλλαγών.
Ως ειδική διοικητική περιοχή της Κίνας, το Χονγκ Κονγκ βρίσκεται σε μοναδική θέση, επισημαίνεται από τους ειδικούς.
Σε γενικές γραμμές, το Πεκίνο θα ήταν προσεκτικό να μην εμπλακεί περαιτέρω με το εγχώριο σύστημα πληρωμών, προκειμένου να μην κατηγορηθεί για καταπάτηση της νομισματικής κυριαρχίας άλλων εθνών.
Νέες δυνατότητες διεθνοποίησης
Το όφελος από την προώθηση του e-yuan στο εμπόριο θα είναι ότι ακόμη και οι πιο μικροί προμηθευτές της ηπειρωτικής χώρας θα μπορούν να αναφέρουν τιμές σε ξένους στο τοπικό νόμισμα.
Οι υψηλές χρεώσεις συναλλαγών στις πύλες διασυνοριακών πληρωμών δεν θα παρεμποδίσουν τη επέκτασή του.
Το μερίδιο του κινεζικού νομίσματος στις παγκόσμιες πληρωμές θα έχει την ευκαιρία να ανέβει από το 2% όπου έχει κολλήσει παρά τις δύο δεκαετίες προσπαθειών διεθνοποίησης του γιουάν.
Η απειλή για το δολάριο
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) δεν έχει αποφασίσει ακόμη εάν θα προχωρήσει στη δημιουργία του ψηφιακού δολαρίου.
Ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, όπως ο διοικητής της Fed, Christopher Waller, έχουν δηλώσει ότι ένα νέο μέσο πληρωμής μπορεί να μην είναι απαραίτητο για την προστασία της προνομιακής θέσης του δολαρίου ως παγκόσμου αποθεματικού νομίσματος.
Ωστόσο, η Ουάσιγκτον θα πρέπει να δώσει μεγαλύτερη προσοχή στο πώς το e-CNY θα μπορούσε δυνητικά να αποσπάσει το αμερικανικό νόμισμα από το περιφερειακό εμπόριο, τουλάχιστον στην Ασία και τη Μέση Ανατολή.
Η παγκόσμια ζήτηση για νομίσματα
Ένα κυρίαρχο νίομισμα, ένα μέσο που αλλάζει χέρια σχεδόν στο 90% όλων των συναλλαγών σε συνάλλαγμα, δεν θα ανατραπεί σε μια νύχτα.
Ωστόσο, μπορεί να έχει νόημα να θυμόμαστε πως εκτιμάται ότι το 36% έως το 40% της ζήτησης του δολαρίου προέρχεται από γεγονός ότι είναι ένα καλό «όχημα» για την έμμεση ανταλλαγή δύο νομισμάτων εκτός δολαρίου.
Αυτή η λειτουργία έχει κόστος.
Οι τράπεζες χρεώνουν 120 δισεκατομμύρια δολάρια - σχεδόν ισοδύναμο με το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν του Μαρόκου - για να μεταφέρουν 23,5 τρισεκατομμύρια δολάρια διασυνοριακά ετησίως, σύμφωνα με έρευνα των Oliver Wyman και JPMorgan Chase & Co.
Ένας Ταϊλανδός εισαγωγέας που πληρώνει κάτω από 3.000 δολ. σε έναν Ινδονήσιο εξαγωγέα πρέπει να πληρώσει 40 δολ. σε τέλη.
Πρώτον, η τράπεζα του εισαγωγέα πληρώνει για τη μεταφορά των κεφαλαίων σε ένα τραπαζικό ίδρυμα που θα ανταλλάξει το ταϊλανδικό μπατ σε δολάρια.
Αυτά τα δολάρια στη συνέχεια βρίσκουν το δρόμο τους σε ένα μεγάλο ίδρυμα που είναι μέλος του αμερικανικού τραπεζικού δικτύου εκκαθάρισης των διεθνών συναλλαγών.
Τα κεφάλαια μπορεί να χρειαστεί να μεταφερθούν ξανά για να φτάσουν σε άλλο μέλος του δικτύου που έχει λογαριασμό σε τράπεζα στην Ινδονησία.
Μόλις λάβει οδηγίες, αυτός ο μεσάζων θα ανταλλάξει τα δολάρια σε ρουπίες Ινδονησίας και θα τα παραδώσει στην τράπεζα του δικαιούχου, η οποία θα πληρώσει τον εξαγωγέα.
Υπάρχουν χρεώσεις σε κάθε στάδιο - που μειώνουν την κερδοφορία όλων των συντελεστών της παραγωγής.
Το κοινό blockchain και το mBridge,
Ολόκληρη αυτή η αλυσίδα θα μπορούσε να συρρικνωθεί και το κόστος να μειωθεί δραματικά, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία αποκεντρωμένης κατανομής της εκκαθάρισης των συναλλαγών (distributed ledger technology) .
Αυτή είναι η ιδέα πίσω από το mBridge, ένα κοινό project των νομισματικών αρχών της Κίνας, του Χονγκ Κονγκ, της Ταϊλάνδης και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Σε μια πιλοτική δοκιμή συγκεντρώθηκαν 20 από τα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματά τους σε ένα κοινό blockchain.
Εκεί, αντάλλαξαν πρωτότυπα ψηφιακά νομίσματα που εκδόθηκαν από τις κεντρικές τους τράπεζες για να διευθετήσουν διασυνοριακές απαιτήσεις των εταιρικών πελατών τους. Τα κεφάλαια δεν έπρεπε να μετακινηθούν από τη μια τράπεζα στην άλλη.
Οι τραπεζικές λειτουργίες που αφορούν την εκκαθάριση συναλλαγών σε διαφορετικά νομίσματα εμφανίστηκε στα τέλη του 1800, επομένως είναι φυσικό να αναμένουμε ότι μια μετατόπιση από το καθεστώε αυτό θα πάρει χρόνια, αν όχι δεκαετίες.
Αλλά τουλάχιστον τα εργαλεία για απομειωθεί η ισχύς του δολαρίου ως νομισμα διενέργειας διεθνών συναλλαγών αλλά και ως αποθεματικό νόμισμα στην ασιατική νομισματική περιφέρεια έχουν αρχίσει να εμφανίζονται.
Το γεωπολιτικό κίνητρο
Το e-CNY εξυπηρετεί δύο στόχους. ο πιο επείγον στόχος είναι καλύψει ένα εγχώριο κενό.
Η χρήση φυσικών μετρητών στην οικονομία της Κίνας μειώνεται, όπως συμβαίνει στη Σουηδία και σε ορισμένα άλλα μέρη της Ευρώπης.
Δεδομένου ότι η νομισματική κυκλοφορία εντός μιας εθνικής οικονομίας είναι πολύ σημαντική για να αφεθεί εξ ολοκλήρου στον ιδιωτικό τομέα, οι αρχές έχουν βρει μια ψηφιακή εναλλακτική για το νόμιμο χρήμα.
Ωστόσο, η διεθνοποίηση του e-CNY έχει ένα διαφορετικό, περισσότερο γεωπολιτικό, κίνητρο.
Το νέο αυτό μέσο πληρωμών δίνει στο Πεκίνο μια νέα ευκαιρία να πραγματοποιήσει τον μακροπρόθεσμο στόχο του να αναδιαμορφώσει την παγκόσμια νομισματική τάξη που αυτή τη στιγμή έχει επίκεντρο τις ΗΠΑ.
Για να κατανοήσει πλήρως την επερχόμενη πρόκληση, η Ουάσιγκτον ίσως πρέπει να εξετάσει πώς λειτουργεί το ψηφιακό γιουάν και τις νέες ανάγκες που ανακύπτουν στο νέο πεδίο διεξαγωγής των διεθνών συναλλαγών
Εκεί ενδέχεται να υπάρξει ο κίνδυνος βίαιης ανατροπής των συσχετισμών κατά του δολαρίου.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών