Τελευταία Νέα
Πολιτική

Θεοδωρικάκος από Έβρο: Η Τουρκία να λάβει το ισχυρό μήνυμα για αποτελεσματική φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων

Θεοδωρικάκος από Έβρο: Η Τουρκία να λάβει το ισχυρό μήνυμα για αποτελεσματική φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων
Κοινή επίσκεψη Θεοδωρικάκου με 27 πρέσβεις από χώρες της ΕΕ στον φράχτη του Έβρου
Σχετικά Άρθρα
"Η σημερινή συνάντηση με τους πρέσβεις των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και με τη Μεγάλη Βρετανία και την Ελβετία, έχει στεφθεί από επιτυχία και στέλνει ένα πολύ ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης στην Ευρώπη, ενότητας και αποφασιστικότητας στην προστασία, στη φύλαξη των συνόρων της Ελλάδας με την Τουρκία, τα οποία είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία.
Αυτό το μήνυμα είναι ισχυρό, είναι μήνυμα εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου και πιστεύω πρέπει να το λάβει η Τουρκία", δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τ. Θεοδωρικάκος από τον φράχτη του Έβρου.
Ο κ. Θεοδωρικάκος και οι 27 πρέσβεις από χώρες της ΕΕ, των συνδεδεμένων χωρών με τη συνθήκη Σένγκεν και της Μεγάλης Βρετανίας, μετά τη συνάντησή τους στην Αλεξανδρούπολη, επισκέφτηκαν από κοινού τον φράχτη στα ελληνοτουρκικά σύνορα, στην περιοχή Φερών Έβρου.
Ο κ. Θεοδωρικάκος περπάτησε κατά μήκος του φράχτη και χαιρέτισε τους άντρες της δύναμης που έχει αναλάβει τη φύλαξη των συνόρων.
Στη συνέχεια, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης υποστράτηγος Πασχάλης Συριτούδης ενημέρωσε τον υπουργό και τους πρέσβεις για την πορεία κατασκευής του φράχτη κατά μήκος της μεθορίου του Έβρου.

Η συνάντηση στην Αλεξανδρούπολη

«Η ασφάλεια των ευρωπαϊκών κρατών και των πολιτών τους έχει ως προϋπόθεση την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και -συνεπώς- τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων εδώ στον Έβρο. Για αυτό, το έργο της φύλαξης από την ΕΛ.ΑΣ. και τις Αρχές ασφάλειας συνολικά, χρειάζεται τη στήριξη όχι μόνο του ελληνικού Κράτους, αλλά και της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ευρωπαϊκών κρατών ξεχωριστά», τόνισε νωρίτερα το Σάββατο 21/1 από την Αλεξανδρούπολη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τ. Θεοδωρικάκος, κατά τη συνάντησή του με 27 πρέσβεις από χώρες της ΕΕ, χώρες συνδεδεμένες με τη Συνθήκη Σένγκεν και τη Βρετανία.
«Η σημερινή συνάντησή μας εδώ, στέλνει μήνυμα ενότητας και αλληλεγγύης και εκφράζει την κοινή βούλησή μας για αποτελεσματική φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων με την Τουρκία, για την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου, και την αποφασιστικότητά μας για σταθερότητα και συνεργασία στην περιοχή», τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος στην παρέμβασή του.
«Υπερασπιζόμαστε τα σύνορα της Ευρώπης, υπερασπιζόμαστε τις Αρχές και τις Αξίες του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, εργαζόμαστε με αποφασιστικότητα, αποτελεσματικότητα, ανθρωπιά και αλληλεγγύη, αλλά δεν μπορεί να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας για το τι πραγματικά συμβαίνει και το ποιες είναι οι πραγματικές επιδιώξεις κάποιων και το πραγματικό διακύβευμα για όλους μας», τόνισε προς τους πρέσβεις και επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει καταγγείλει την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικου από την Τουρκία.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος μετά τη σύσκεψη επισκέφθηκε με τους πρέσβεις τον Φράχτη στις Φέρρες, περιέγραψε στους διπλωματικούς εκπροσώπους των ευρωπαϊκών χωρών την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα και ανέφερε ότι στη διάρκεια του 2022 απετράπη η είσοδος 260.000 παρανόμων μεταναστών, ενώ συνελήφθησαν περί τους 1.500 διακινητές. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, καθημερινά περίπου 300-400 παράνομοι μετανάστες αποτρέπονται από τις ελληνικές αρχές φύλαξης των συνόρων, να περάσουν τα σύνορα.
Πρόσθεσε ότι μόνο τις 14 πρώτες ημέρες του 2023, η Ελληνική Αστυνομία έχει συλλάβει στην περιοχή του Έβρου 26 διακινητές, καθώς αυτή την περίοδο επιχειρούν να περάσουν τα σύνορα 300 – 400 άτομα καθημερινά, ακόμη και στο μέσον του χειμώνα.
Όπως τόνισε, «οι μεταναστευτικές ροές είναι συνεχείς και εντεινόμενες. Το 2022 οι δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομία απέτρεψαν – με την εγρήγορση και την παρουσία τους- την παράνομη είσοδο στην Ευρώπη σε 260 χιλιάδες παράνομους μετανάστες. Πρόκειται για δυστυχισμένους ανθρώπους που φτάνουν στα σύνορά καθοδηγούμενοι από αδίστακτα δουλεμπορικά κυκλώματα. Με την ανοχή και ορισμένες φορές με τη βοήθεια των τουρκικών Αρχών!
Χωρίς την παρουσία αυτών των σύγχρονων Ευρωπαίων ακριτών, των ανδρών και γυναικών της Ελληνικής Αστυνομίας και της Frontex, που λειτουργούν αποτρεπτικά και αποτελεσματικά, θα είχαν κινηθεί στα σύνορα τα εκατομμύρια των μεταναστών που περιμένουν να μπουν στην Ευρώπη.
Πρόκειται για μία βάρβαρη εργαλειοποίηση της ανθρώπινης ανάγκης στα όρια της ασύμμετρης απειλής και του υβριδικού πολέμου. Γιατί, στο μυαλό κάποιων, στόχος φαίνεται να είναι η ανατροπή της ισορροπίας και της κοινωνικής συνοχής. Στόχος τους είναι η υπονόμευση θεσμών και αξιών. Δεν ενδιαφέρονται για το μέλλον αυτών των δυστυχισμένων ανθρώπων. Τους εκμεταλλεύονται οικονομικά και τους εντάσσουν στις δικές τους επιδιώξεις.
Δεν είναι τυχαίο ότι έχει αναπτυχθεί και λειτουργεί ένα οργανωμένο δίκτυο υποστήριξης, αμφιβόλου ηθικής συγκρότησης, που εργάζεται με μία ξεκάθαρα πολιτική ατζέντα, καθώς στρέφεται ευθέως κατά των ευρωπαϊκών θεσμών.
Η γνωστή πλέον υπόθεση της ομάδας των 38 μεταναστών το περασμένο καλοκαίρι είναι χαρακτηριστική».
theodorikakos2.JPG
Πολλές οι ευθύνες της Τουρκίας

Ο κ. Θεοδωρικάκος υπογράμμισε ότι «οι ευθύνες της Τουρκίας για αυτή την κατάσταση που εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε είναι πολλές».
Υπενθύμισε ότι η Άγκυρα, βάσει της Κοινής Δήλωσης ΕΕ.-Τουρκίας, της 18ης Μαρτίου 2016, θα έπρεπε να εντείνει τις προσπάθειές της, με τελικό στόχο τον μηδενισμό των ροών, την πρόληψη διάνοιξης νέων οδών παράνομης μετανάστευσης προς την Ε.Ε. και την εξάρθρωση των δικτύων διακινητών που δρουν στο έδαφός της, αλλά και ότι η χρηματοδότηση της Τουρκίας για τις ανάγκες των προσφύγων που φιλοξενεί στο έδαφός της συνεχίζεται απρόσκοπτα από την ΕΕ με επιπλέον 3 δις ευρώ μέχρι τέλος του 2023.
«Δυστυχώς, η γειτονική χώρα, όχι μόνο δεν ενεργεί για την αποτελεσματική πρόληψη των ροών, όπως δεσμεύεται βάσει της ως άνω Δήλωσης, αλλά αντίθετα προωθεί μετανάστες στα σύνορά μας. Μάλιστα, χρησιμοποιεί νέες πρακτικές εργαλειοποίησης, μέσω της προώθησης προσφύγων σε νησίδες του Έβρου, όπως αυτή για την οποία σας μίλησα, με την ανοχή ή και ενεργή εμπλοκή των τουρκικών Αρχών.
Η Ελλάδα έχει καταγγείλει την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία και ταυτόχρονα έχει συμπαρασταθεί σε άλλα κράτη μέλη (π.χ. Λιθουανία) που υπήρξαν θύματα παρόμοιας πολιτικής από τη Λευκορωσία, τονίζοντας την ανάγκη αποτελεσματικής πρόληψης καταστάσεων εργαλειοποίησης», συμπλήρωσε ο υπουργός.

Μέσα στο 2023 η συνοριοφυλακή μας ενισχύεται με άλλα 400 άτομα

Αναφέρθηκε στον θετικό ρόλο της Frontex και ανακοίνωσε ότι μέσα στο 2023 η συνοριοφυλακή μας ενισχύεται με άλλα 400 άτομα. Οι 250 αναλαμβάνουν υπηρεσία μέσα στο Φεβρουάριο. Στην περιοχή υπηρετούν σήμερα 1.800 συνοριοφύλακες και αποτελούν τους σύγχρονους Ακρίτες της Ευρώπης.
«Χωρίς την παρουσία αυτών των σύγχρονων Ευρωπαίων ακριτών, που λειτουργούν αποτρεπτικά και αποτελεσματικά, θα είχαν κινηθεί στα σύνορα τα εκατομμύρια των μεταναστών που περιμένουν να μπουν στην Ευρώπη», υπογράμμισε.
Κάνοντας λόγο για ανάπτυξη ενός οργανωμένου δικτύου υποστήριξης αμφιβόλου ηθικής συγκρότησης, που εργάζονται με μία ξεκάθαρα πολιτική ατζέντα, καθώς στρέφονται ευθέως κατά των ευρωπαϊκών θεσμών. «Στόχος φαίνεται να είναι η ανατροπή της ισορροπίας και της κοινωνικής συνοχής. Στόχος τους είναι η υπονόμευση θεσμών και αξιών», πρόσθεσε.

Για το σχέδιο «Ακρίτας» και φράχτη στον Έβρο

Για τον περιορισμό της παράνομης μετανάστευσης, ο κ. Θεοδωρικάκος ενημέρωσε τους ευρωπαίους διπλωμάτες, ότι η κυβέρνηση έλαβε την απόφαση για αναβάθμιση των μέτρων προστασίας στα σύνορα, μέσω της υλοποίησης του σχεδίου «Ακρίτας» που υλοποιεί το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα προχωρεί, σε πρώτη φάση, στην κατασκευή άλλων 35 χιλιομέτρων του Φράχτη στον Έβρο, ο οποίος επί του παρόντος εκτείνεται σε 37,5 χιλιόμετρα. Το έργο έχει προϋπολογισμό 100 εκατομμύρια ευρώ και καλύπτεται στο σύνολο του από τον κρατικό προϋπολογισμό της Ελλάδας.
Να υπάρξει μεταξύ των κρατών μελών δίκαιος καταμερισμός ευθυνών
Η Ελλάδα, όπως σημείωσε, η οποία επωμίζεται μεγάλο βάρος των παράνομων μεταναστευτικών ροών, δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην πτυχή της ασφάλειας και της προστασίας των ευρωπαϊκών εξωτερικών συνόρων.
«Αποτελεί πάγια θέση μας ότι τα κράτη-μέλη πρώτης υποδοχής δεν μπορεί να είναι οι μοναδικοί ευρωπαϊκοί προορισμοί. Θα πρέπει να υπάρξει αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών και δίκαιος καταμερισμός ευθυνών. Η στενή συνεργασία και η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των χώρων μας είναι απαραίτητη, προκειμένου να διαχειριστούμε αποτελεσματικά το μείζον αυτό πρόβλημα. Ο στενός συντονισμός είναι απαραίτητος, όπως κάνουμε ήδη με γειτονικές χώρες, όπως η Βουλγαρία, με την οποία έχουμε εξαίρετη συνεργασία για το θέμα», πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης