Γιατί η Ουκρανία έχει χάσει τον πόλεμο προτού αρχίσει την ειδική στρατιωτική επιχείρηση στις 24/2/2022 ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin
Το συμπέρασμα είναι ότι η Ουκρανία «έχασε τον πόλεμο».
Το ουκρανικό καθεστώς έχει χάσει τον πόλεμο για τον απλούστατο λόγο, πως δεν διαθέτει δύο βασικά όπλα για τη διεξαγωγή πολέμου: Αεροπορία και Ναυτικό ενώ δεν έχει και καμία θαλάσσια διέξοδο.
Επίσης στην αναμέτρηση αυτή βασικό ρόλο έχει η Τουρκία, η οποία ταυτίζει τα μελλοντικά σχέδια και συμφέροντά της με τη Ρωσία.
Ήττα από την αρχή
Αλλά αυτό που έχει ιδιαίτερη αξία να επισημανθεί είναι πως η Ουκρανία είχε χάσει τον πόλεμο προτού καν αρχίσει, επισημαίνει ο καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Οτάβα και βραβευμένος συγγραφέας Michel Chossudovsky.
Από την πρώτη μέρα, η Ρωσία συμμετείχε ως μέρος της «Ειδικής Επιχείρησής» της σε επιθέσεις «ακριβείας» εναντίον ουκρανικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων, οι οποίες ξεκίνησαν ώρες πριν από την τηλεοπτική ομιλία του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin στις 24 Φεβρουαρίου 2022.
«Αναφέρομαι στην επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά, το οποίο μετακινεί τη στρατιωτική του υποδομή όλο και πιο κοντά στα ρωσικά σύνορα.
Είναι γεγονός ότι τα τελευταία τριάντα χρόνια προσπαθούσαμε υπομονετικά να καταλήξουμε σε συμφωνία με τις κορυφαίες χώρες του ΝΑΤΟ…Σε απάντηση, αντιμετωπίζαμε πάντα είτε κυνική εξαπάτηση και ψέματα είτε απόπειρες πίεσης και εκβιασμού», έλεγε τότε ο Ρώσος πρόεδρος.
Από τη μια εβδομάδα στην άλλη, η Ουκρανία έμεινε χωρίς Ναυτικό και χωρίς Πολεμική Αεροπορία, καθώς τα δύο όπλα καταστράφηκαν στην αρχή στα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου 2022.
Το προφανές: Πώς θα μπορούσε η Ουκρανία να κερδίσει έναν πόλεμο χωρίς Πολεμική Αεροπορία και Ναυτικό;
Το ρωσικό Γενικό Επιτελείο αποκάλυψε ότι η ουκρανική αεροπορία και η αεράμυνα έχουν καταστραφεί σχεδόν ολοκληρωτικά (Μάρτιος 2022), ενώ το Πολεμικό Ναυτικό της χώρας δεν υπάρχει πλέον και περίπου το 11,5% του συνόλου του στρατιωτικού προσωπικού έχει τεθεί εκτός μάχης.
Η Ουκρανία έχει χάσει πολλά από τα μαχητικά της οχήματα (τανκς, τεθωρακισμένα οχήματα κ.λπ.), το ένα τρίτο των συστημάτων πολλαπλών πυραύλων εκτόξευσης και πάνω από τα 3/4 των συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας πυραύλων και τακτικών πυραυλικών συστημάτων Tochka-U.
Επιπλέον 16 στρατιωτικά αεροδρόμια στην Ουκρανία έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας, 39 βάσεις αποθήκευσης και οπλοστάσια καταστράφηκαν (τα οποία περιείχαν έως και το 70% όλων των αποθεμάτων στρατιωτικού εξοπλισμού, υλικού και καυσίμων και περισσότερους από 1. 054.000 τόνους πυρομαχικών.)
Η Ουκρανία όχι μόνο έχει χάσει τη ναυτική της δύναμη στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά απώλεσε και τη θαλάσσια πρόσβαση στην Αζοφική Θάλασσα και στην Ανατολική Ουκρανία.
Αυτό συνέβη τον Φεβρουάριο-Μάρτιο του περασμένου έτους.
Το στενό του Κερτς στην ανατολική Κριμαία ελέγχεται από τη Ρωσία. Αποτελεί μια στενή θαλάσσια πύλη που συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα με την Αζοφική Θάλασσα, επισημαίνει ο Michel Chossudovsky.
Όλα τα μεγάλα λιμάνια στην Αζοφική Θάλασσα βρίσκονται επί του παρόντος υπό ρωσικό έλεγχο.
Η θάλασσα του Δνείπερου
Το Δέλτα του κύριου ποταμού Δνείπερου της Ουκρανίας ελέγχεται από τη Ρωσία, παρά την απόσυρση της Ρωσίας από την Kherson.
Ο Δνείπερος είναι ένας στρατηγικός θαλάσσιος δρόμος που εκτείνεται από τη Λευκορωσία, τη Βόρεια Ουκρανία και το Κίεβο μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα.
Ο Δνείπερος είναι ένας σημαντικός διάδρομος για τη μεταφορά φορτίου σιτηρών της Ουκρανίας και το θαλάσσιο εμπόριο εμπορευμάτων από τη Μαύρη Θάλασσα, η οποία ελέγχεται από τη Ρωσία σε συνεργασία με την Τουρκία.
Εξαντλημένος ο ουκρανικός στρατός
Τα ρωσικά στρατεύματα έχουν εξαντλήσει τις δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.
Οι μάχες για το Bakhmut αποσπούν την προσοχή του ουκρανικού στρατού και υπονόμευσαν τις πιθανότητες του Κιέβου να διεξάγει αντεπιτιθέμενες επιχειρήσεις προς άλλες κατευθύνσεις.
Την ίδια στιγμή, οι δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας συνεχίζουν να αυξάνουν τις προμήθειες όπλων και προετοιμάζονται να στείλουν τεθωρακισμένα οχήματα και άρματα μάχης στο Κίεβο, τα οποία θα αργήσουν πολύ πιθανώς στα μέσα της άνοιξης ή στις αρχές καλοκαιριού, ειδικά τα αμερικανικά Abrams.
Ο ρόλος της Τουρκίας
Βαρύνουσα σημασία στη σύγκρουση διαδραματίζει η Τουρκία μέλος του πυρήνα του ΝΑΤΟ, η οποία έχει συνάψει συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας με τη Ρωσία.
Αυτό σημαίνει ότι υπό τις παρούσες συνθήκες ένας πόλεμος ΗΠΑ-ΝΑΤΟ εναντίον της Ρωσίας είναι αδύνατος.
Η Μαύρη Θάλασσα είναι στρατηγική.
Ενώ η ακτογραμμή της Ουκρανίας ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από τη Ρωσία, η Τουρκία ελέγχει ολόκληρη τη νότια ακτογραμμή της Μαύρης Θάλασσας καθώς και την πρόσβαση στη Μεσόγειο. (σύμφωνα με το πρωτόκολλο Montreux).
Η Τουρκία παίζει διπλό παιχνίδι, δεν ενεργεί για λογαριασμό του ΝΑΤΟ στο πολεμικό θέατρο.
Συνεργάζεται «ανεπίσημα» με τη Ρωσία.
Οι αποτυχημένες ειρηνευτικές συμφωνίες του Μαρτίου 2022 στην Κωνσταντινούπολη φιλοξενήθηκαν από την κυβέρνηση Erdogan.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών