Μια τέτοια εγκατάσταση όπως αυτη που σχεδιάζεται θα μπορούσε να παράγει έως και 6.000 ιρανικά σχεδιασμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη τα επόμενα χρόνια
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, ιρανική αντιπροσωπεία επισκέφτηκε την περιοχή Yelabuga στη δυτική Ρωσία στις 5 Ιανουαρίου, περιοδεύοντας σε πιθανή τοποθεσία για την εγκατάσταση του εργοστασίου.
Επικαλούμενη αξιωματούχους από κράτος σύμμαχο των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, η εφημερίδα ανέφερε ότι μια τέτοια εγκατάσταση θα μπορούσε να παράγει έως και 6.000 ιρανικά σχεδιασμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη τα επόμενα χρόνια προκειμένου να τα χρησιμοποιήσει η Ρωσία στην στρατιωτική εκστρατεία της εναντίον της Ουκρανίας.
Η υπογραφή της τελικής συμφωνίας
Η Washington Post ανέφερε τον Νοέμβριο ότι τα σχέδια για ένα τέτοιο εργοστάσιο ήταν σε τελικό στάσιο, αφού το Ιράν και η Ρωσία ολοκλήρωσαν μια συμφωνία εκείνο τον μήνα.
Η εφημερίδα ανέφερε ότι Ρώσοι αξιωματούχοι επισκέφθηκαν την Τεχεράνη για να συζητήσουν και να υπογράψουν την τελική συμφωνία.
Το Ισραήλ, οι ΗΠΑ και πολλές άλλες δυτικές χώρες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ Τεχεράνης και Μόσχας, καθώς και οι δύο αντιμετωπίζουν παγκόσμια απομόνωση μέσω κυρώσεων.
Ενίσχυση των δεσμών
Το Ιράν και η Ρωσία έχουν ενισχύσει τους δεσμούς τους μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με το Ιράν να προμηθεύει επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που έχουν πλήξει υποδομές και άλλους πολιτικούς στόχους σε ολόκληρη την Ουκρανία.
Αφού αρχικά αρνήθηκε ότι είχε εξοπλίσει τη Ρωσία, τον Νοέμβριο, το Ιράν αναγνώρισε τη μεταφορά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, ενώ ισχυρίστηκε ότι έλαβε χώρα πριν από την έναρξη του πολέμου - έναν ισχυρισμό που οι δυτικές δυνάμεις απορρίπτουν.
Σύνδεση των τραπεζικών συστημάτων
Τον περασμένο μήνα, η Μόσχα και η Τεχεράνη έκαναν ένα βασικό βήμα προς τη σύνδεση των τραπεζικών τους συστημάτων, ενισχύοντας τη συνεργασία τους ενόψει των δυτικών κυρώσεων.
Οι New York Times ανέφεραν τον Δεκέμβριο ότι οι ΗΠΑ είχαν ξεκινήσει μια μεγάλη προσπάθεια για να αναχαιτήσουν την ικανότητα του Ιράν να κατασκευάζει και να παραδίδει drones για χρήση από τη Ρωσία στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Επικαλούμενη πολλούς αξιωματούχους ασφαλείας στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, η εφημερίδα ανέφερε ότι το πρόγραμμα στοχεύει επίσης να δώσει στην Ουκρανία τη δυνατότητα να καταρρίψει οποιοδήποτε μη επανδρωμένο αεροσκάφος - «καμικάζι» που καταφέρνει να αποκτήσει η Ρωσία, καθώς και να στοχεύσει τις τοποθεσίες εκτόξευσης τους.
H εμπειρία του Ισραήλ
Οι New York Times ανέφεραν ότι η κυβέρνηση του προέδρου Joe Biden συνεργάζεται στενά με το Ισραήλ για το θέμα και βασίζεται στην εμπειρία της Ιερουσαλήμ για την αποτροπή επιθέσεων ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
Τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση Biden δήλωσε ότι η πώληση φονικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών από το Ιράν στη Ρωσία για χρήση στη συνεχιζόμενη εισβολή του στην Ουκρανία σήμαινε ότι η χώρα μπορεί να «συμβάλλει σε εκτεταμένα εγκλήματα πολέμου».
Η Ρωσία έχει πλήξει με drones την ουκρανική ενεργειακή υποδομή και άλλους στόχους.
Οι επικρίσεις από τις ΗΠΑ
Σε μια δήλωση τον περασμένο μήνα σχετικά με τις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον μιας ιρανικής εταιρείας κατασκευής μη επανδρωμένων αεροσκαφών που συνεργάζεται με τη Μόσχα, ο υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken επέκρινε σκληρά την Τεχεράνη για τον ρόλο της στον πόλεμο της Ουκρανίας.
«Το Ιράν έχει γίνει πλέον ο κορυφαίος στρατιωτικός υποστηρικτής της Ρωσίας», επισήμανε ο Blinken σε δήλωση.
«Το Ιράν πρέπει να σταματήσει την υποστήριξή του στον απρόκλητο επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε κάθε εργαλείο που έχουμε στη διάθεσή μας για να διαταράξουμε και να καθυστερήσουμε αυτές τις μεταφορές και να επιβάλουμε κόστος στους παράγοντες που εμπλέκονται σε αυτή τη δραστηριότητα».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών