Ποια σχέση μπορεί να έχει η κατάρριψη ενός κατασκοπευτικού αεροσκάφους των ΗΠΑ από τη Σοβιετική Ένωση το '60 με το κινεζικό μπαλόνι που κατέρριψαν οι ΗΠΑ;
Τα αναγνωριστικά αεροσκάφη μεγάλου ύψους U2S "Dragon Lady" της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (USAF) φέρονται να χρησιμοποιήθηκαν για την παρακολούθηση και τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με το κινεζικό μπαλόνι επιτήρησης που κατέρριψε ένα F-22 Raptor της USAF στις 4 Φεβρουαρίου.
Αξιωματούχος της αμερικανικής άμυνας φέρεται να επιβεβαίωσε ότι το U-2S χρησιμοποιήθηκε στο πλαίσιο της ευρύτερης αντίδρασης στο κινεζικό αερόστατο επιτήρησης.
Ωστόσο, σύμφωνα με το Eurasian Times, δεν είναι ακριβώς σαφές σε ποια σημεία κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του αερόστατου που διήρκεσε περισσότερο από μία εβδομάδα μέσω του εναέριου χώρου των ΗΠΑ και του Καναδά, αναπτύχθηκαν τα U-2.
Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, το αερόστατο εισήλθε για πρώτη φορά στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ πάνω από τις Αλεούτιες Νήσους στις 28 Ιανουαρίου.
Δύο ημέρες αργότερα, πέρασε στον εναέριο χώρο του Καναδά πριν επιστρέψει στις ΗΠΑ πάνω από το βόρειο Άινταχο στις 31 Ιανουαρίου.
Στη συνέχεια, το αερόστατο κινήθηκε κατά μήκος μιας ευρείας νοτιοανατολικής τροχιάς στις συνορεύουσες Ηνωμένες Πολιτείες προτού απομακρυνθεί πάνω από τον Ατλαντικό στα ανοικτά της Νότιας Καρολίνας, όπου το Raptor το κατέβασε τελικά.
Σύμφωνα με αναφορές, τουλάχιστον δύο U-2S χρησιμοποιήθηκαν από την USAF για βοήθεια στην παρακολούθηση του αερόστατου ενώ αυτό πετούσε πάνω από τις μεσοδυτικές πολιτείες. Τα εν λόγω U-2S φέρονται να χρησιμοποίησαν τα διακριτικά Dragon 01 και Dragon 99.
Επίσης, τουλάχιστον ένα U-2S ήταν σε επαφή κατά καιρούς με τον Ανατολικό Τομέα Αεράμυνας της USAF (EADS), που αναφέρεται επίσης με το διακριτικό Huntress, το οποίο αποτελεί μέρος της αμερικανο-καναδικής Διοίκησης Αεροδιαστημικής Άμυνας Βόρειας Αμερικής (NORAD) και είναι υπεύθυνο για την προστασία του εναέριου χώρου πάνω από το ανατολικό μισό περίπου των συνεχόμενων Ηνωμένων Πολιτειών.
Δεν είναι βέβαιο τι ρόλο μπορεί να διαδραμάτισαν τα U-2S στην παρακολούθηση του αερόστατου.
Ωστόσο, είναι γνωστό ότι το Dragon Lady ήταν εξοπλισμένο με ένα ευρύ φάσμα αισθητήρων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη συλλογή οπτικών εικόνων υψηλής ποιότητας του αερόστατου και την ανίχνευση τυχόν ηλεκτρονικών εκπομπών που μπορεί να προέρχονται από αυτό.
Το πιο σημαντικό είναι ότι το U-2 είναι γνωστό ότι είναι το μόνο στρατιωτικό αεροσκάφος των ΗΠΑ που είναι ικανό να πετάει επίμονα σε ύψη που ξεπερνούν εκείνα του κινεζικού μπαλονιού, το οποίο λέγεται ότι πετούσε περίπου μεταξύ 60.000 και 70.000 ποδών καθ' όλη τη διάρκεια του ταξιδιού του στις ΗΠΑ και τον Καναδά.
Το U-2 "Dragon Lady" είναι ένας από τους λίγους τύπους αεροσκαφών που έχουν υπηρετήσει την USAF για περισσότερα από 50 χρόνια, όπως το στρατηγικό βομβαρδιστικό Boeing B-52, το τάνκερ Boeing KC-135 και τα μεταφορικά αεροσκάφη Lockheed C-130 και C-5.
Ως εκ τούτου, το U-2 είναι ένα από εκείνα τα εμβληματικά αμερικανικά αεροσκάφη που έχουν μια πολύ περιπετειώδη ιστορία από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, όχι πολύ διαφορετικό από το θρυλικό βομβαρδιστικό B-52, το οποίο αποτελεί προπύργιο του στόλου των βομβαρδιστικών της USAF για σχεδόν 70 χρόνια και θα συνεχίσει να παραμένει για τις επόμενες δεκαετίες, καθώς η υπηρεσία δεν σκοπεύει να αποσύρει το βομβαρδιστικό σύντομα.
Όλη αυτή η ιστορία με τα κινεζικά μπαλόνια ξύπνησε μνήμες από την κρίση του U-2 το 1960, η οποία προκάλεσε μια έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των ΗΠΑ και της Σοβιετικής Ένωσης (ΕΣΣΔ).
Η κρίση του U-2 του 1960
Οι ΗΠΑ είχαν πετάξει κατασκοπευτικά αεροσκάφη U-2 πάνω από το σοβιετικό έδαφος από τα μέσα της δεκαετίας του 1950.
Ενώ και οι δύο πλευρές γνώριζαν ότι συνέβαινε, οι Αμερικανοί πετούσαν στον σοβιετικό εναέριο χώρο ατιμώρητοι, ενθαρρυμένοι από την ικανότητα του U-2 να ταξιδεύει σε ύψος 70.000 ποδών, το οποίο για χρόνια παρέμενε εκτός της εμβέλειας των σοβιετικών συστημάτων αεράμυνας και των μαχητικών αεροσκαφών.
Είναι ενδιαφέρον ότι πριν από τα U-2, ακόμη και οι ΗΠΑ έστελναν "μπαλόνια κατασκοπείας" πάνω από τη Σοβιετική Ένωση, σύμφωνα με τον Michael Beschloss, συγγραφέα του βιβλίου "Mayday: Eisenhower, Khrushchev, and the U-2 Affair", το οποίο εκδόθηκε το 1986.
"Το έκαναν αυτό για να ανιχνεύσουν κάθε κίνδυνο επικείμενης σοβιετικής αιφνιδιαστικής επίθεσης και για να εκτιμήσουν το μέγεθος του σοβιετικού στρατιωτικού συγκροτήματος, ώστε ο Τρούμαν και ο Αϊζενχάουερ να μπορούν να εκτιμήσουν πόσα έπρεπε να δαπανήσουν για την άμυνα", δήλωσε ο Beschloss.
Πρόσθεσε ότι ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ντουάιτ Ντι Αϊζενχάουερ πίστευε ότι τέτοιες αποστολές κατασκοπείας εξυπηρετούσαν την ειρήνη αποτρέποντας μια περιττή κούρσα εξοπλισμών που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε πόλεμο.
Το 1956, η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA) άρχισε να στέλνει αεροπλάνα U-2 πάνω από το σοβιετικό έδαφος, βασιζόμενη στις λανθασμένες εκτιμήσεις ότι τα σοβιετικά ραντάρ δεν μπορούσαν να ανιχνεύσουν τα U-2 στα 70.000 πόδια.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών