Το αναπτυξιακό πρόγραμμα για την μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας στη μετά το λιγνίτη εποχή περιλαμβάνει περισσότερα από 380 έργα, συνολικού ύψους 4 δισ. ευρώ
«Η φυσιολογική πορεία των πραγμάτων δεν είναι άλλη από τη σημαντική μείωση του λιγνίτη στο ενεργειακό μας μείγμα», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση πια να πιστεύουμε ότι έχουμε προδιαγράψει ένα μέλλον το οποίο είναι πράγματι πιο αισιόδοξο ότι θα οδηγήσει σε αυξημένα εισοδήματα, σε περισσότερες και καλύτερες δουλειές, σε καλύτερη ποιότητα ζωής, σε καλύτερη ποιότητα εκπαίδευσης, καλύτερο περιβάλλον, μακριά από τις επιπτώσεις του λιγνίτη».
Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η Δυτική Μακεδονία θα είναι πρωταγωνίστρια και στην επόμενη φάση της ενεργειακής μετάβασης.
Για το φυσικό αέριο που θα φτάσει στην περιοχή, υπενθύμισε ότι είναι μεταβατικό καύσιμο και πιο φθηνό από τον λιγνίτη (μόνο για κάποιους μήνες το φυσικό αέριο ήταν πιο ακριβό από το λιγνίτη, είπε) και τόνισε πως θα δώσει εναλλακτικές πηγές τροφοδοσίας σε ενέργεια σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην περιοχή.
Παράλληλα, επέστησε την προσοχή πως «όποια υποδομή φυσικού αερίου δρομολογείται και χρηματοδοτείται σήμερα θα πρέπει να είναι έτοιμη να υποδεχτεί αύριο το υδρογόνο που είναι το καύσιμο του μέλλοντος, το οποίο η Δυτική Μακεδονία θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο».
Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στον κλάδο της γούνας, ο πρωθυπουργός είπε ότι χρειάζεται ένα ξεχωριστό πρόγραμμα. Μάλιστα, ανακοίνωσε ότι οι αναστολές που αφορούν στους εργαζόμενους στη γούνα, για το Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, έχουν ήδη πιστωθεί και αύριο θα τις δουν οι δικαιούχοι.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμα πως η Δυτική Μακεδονία είναι η πιο ελκυστική περιοχή για επενδύσεις.
Την εκδήλωση που έγινε στο αμφιθέατρο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας συντόνισε ο υπουργός Επικρατείας 'Ακης Σκέρτσος και πριν μιλήσει ο πρωθυπουργός, πήραν το λόγο αρκετοί υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί, οι οποίοι παρουσίασαν συγκεκριμένα στοιχεία για το έργο κάθε υπουργείου στην περιοχή.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών