Η ΡΑΕ φαίνεται πως αποφάσισε να διατηρήσει στα ίδια επίπεδα το WACC αλλά να αποδεχθεί άλλες δαπάνες και έτσι να εξισορροπήσει έως ένα βαθμό το αρνητικό effect δίνοντας ανάσα στα κέρδη
Τρόπο να βελτιώσει τα έσοδα του ΑΔΜΗΕ φαίνεται πως βρήκε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας - ΡΑΕ, σύμφωνα με πληροφορίες, χωρίς να αλλάξει ωστόσο το WACC, που είναι ο δείκτης που εξετάζουν οι αναλυτές και οι επενδυτές.
Weighted average cost of capital (WACC)... σημαίνει σταθμισμένο κόστος κεφαλαίου
Υπενθυμίζεται, πως ο ΑΔΜΗΕ είχε επανέλθει με αίτημα στη ΡΑΕ να αλλάξει το WACC και από 6,51% να αυξηθεί τουλάχιστον στο 8,51% που είχε ζητήσει και τον Οκτώβριο 2022.
Και αυτό γιατί σημείο αναφοράς από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας είχε ληφθεί το γερμανικό δεκαετές που τότε βέβαια ήταν στο 0,5% αλλά πλέον είναι πολύ υψηλότερα και άρα θα πρέπει η ΡΑΕ να αυξήσει το WACC.
Επιπλέον και το κόστος δανεισμού του Διαχειριστή αν και έχει χρησιμοποιηθεί το 2,8%, το επιτόκιο δανεισμού των τραπεζών είναι 5%.
Η ΡΑΕ φαίνεται πως αποφάσισε να διατηρήσει στα ίδια επίπεδα το WACC αλλά να αποδεχθεί άλλες δαπάνες και έτσι να εξισορροπήσει έως ένα βαθμό το αρνητικό effect και δίνει μία ανάσα στα κέρδη.
Όμως, δεν είναι ξεκάθαρο αν η απόφαση θα ισχύσει για τα κέρδη του 2022 ή από το 2023.
Σύμφωνα με πληροφορίες η απόφαση ενισχύει τα καθαρά κέρδη κατά 5 εκατ. ευρώ, ενώ γίνονται μεγαλύτερες αναγνωρίσεις τα επόμενα χρόνια και αναβαθμίζονται περαιτέρω τα κέρδη.
Όπως και να έχει η απόφαση αυτή δεν είναι ξεκάθαρο ότι θα ικανοποιήσει τη διοίκηση του ΑΔΜΗΕ, καθώς οι αναλυτές και όσοι παρακολουθούν την εταιρεία αξιολογούν το WACC.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως για το 2022 η απώλεια εσόδων από το WACC που είναι σε ισχύ έναντι αυτού που ζητούσε ο ΑΔΜΗΕ ανέρχεται στα 50 εκατ. ευρώ.
Η αναθεώρηση κρίνεται σημαντική καθώς ο ΑΔΜΗΕ υλοποιεί ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα σε μία περίοδο μάλιστα που η χώρα προσπαθεί να απεξαρτηθεί από εισαγωγές φυσικού αερίου και να γίνει πιο «πράσινη».
Η πορεία αυτή μπορεί να λάβει χώρα χωρίς να περάσει από τα δίκτυα που ετοιμάζει ο ΑΔΜΗΕ.
Υπενθυμίζεται πως ο ΑΔΜΗΕ τον περασμένο Ιούνιο όταν η ΡΑΕ είχε υπολογίσει το WACC είχε κάνει λόγο για λάθη στον καθορισμό των παραμέτρων και σεβόμενος το ρόλο της ΡΑΕ είχε αναφέρει πως με αυτήν την απόφαση δεν προστατεύεται ο καταναλωτής αλλά δυσχεραίνεται η προσπάθεια του διαχειριστή να πετύχει τους στρατηγικούς στόχους που έχουν συμφωνηθεί από κοινού με τη ΡΑΕ και την Πολιτεία.
Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών