σύμβολα :
Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος
Θετική η JP Morgan για τις ελληνικές τράπεζες...
Eιδικότερα, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές του αμερικανικού οίκου, «μετά το ταξίδι μας στην Ελλάδα επιστρέψαμε με πολύ θετικές εντυπώσεις για τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, χάρη στην υψηλή λειτουργική μόχλευσή τους, που οφείλεται στα μεγαλύτερα καθαρά έσοδα από τόκους (NII), στη συνεχή βελτίωση των δεικτών των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), αλλά και τη χρηστή διαχείριση του κόστους».
Παράλληλα, η JP Morgan εντάσσει την Εθνική Τράπεζα στο χαρτοφυλάκιο των top picks, με δείκτη τιμής προς ενσώματη λογιστική αξία στις 0,65 φορές (Ρ/TBV) και απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (ROTE) 9,7% για το 2024.
Σε κάθε περίπτωση, λέει η JP Morgan, «βλέπουμε τις ελληνικές τράπεζες ως μια ελκυστική μακροπρόθεσμη επενδυτική πρόταση, σε μια εξαιρετικά ενοποιημένη τραπεζική αγορά, αλλά τονίζουμε ότι θα μπορούσαμε να δούμε αστάθεια - ειδικά υπό το πρίσμα των επερχόμενων εκλογών».
Γενικότερα, τα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών τραπεζών, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, μέχρι στιγμής έχουν προκαλέσει θετική έκπληξη, με τα κέρδη ανά μετοχή για το 80% εξ αυτών να αναβαθμίζονται.
Οι τράπεζες παρείχαν επίσης βελτιωμένες προοπτικές/guidance για τα NII το 2023 λόγω:
i) συνεχών αναβαθμίσεων στις προσδοκίες για τα NII
και ii) χαμηλότερες τιμές από το αναμενόμενο beta καταθέσεις.
Σημειώνεται ότι κάθε αύξηση 0,25% στα επιτόκια οδηγεί σε αναβάθμιση κατά 3% στα κέρδη των ευρωπαϊκών τραπεζών.
Η JP Morgan αναμένει ότι οι τράπεζες με απόλυτους περιορισμούς κόστους θα ανταμειφθούν καθώς η αγορά προεξοφλεί υψηλότερο P/Ε που σχετίζονται με το κόστος σε σχέση με τα έσοδα (ακόμη και σταθερά NII).
Ποιότητα ενεργητικού...
Όσον αφορά αφορά την ποιότητα του ενεργητικού, οι διοικήσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών διατηρούν μια καλοήθη προοπτική εν συνόλω.
Ομολογουμένως, αναφέρει η JP Morgan, o κίνδυνος της ύφεσης είναι σχετικά πιο μικρός σε σχέση με το τέλος του έτους, αλλά οι επενδυτές θα προτιμήσουν «το καλύτερο και των δύο κόσμων», δηλαδή χαμηλό κόστος κινδύνου (συναίνεση κατά μέσο όρο 9%) και υψηλότερα επιτόκια - που θα μπορούσαν να προκαλέσουν απογοήτευση, αφού οι αυξήσεις επιτοκίων, σε ένα σενάριο αναγκαστικού «παροδικού αποπληθωρισμού», ενέχουν τον κίνδυνο αθετήσεων.
«Προβλέπουμε ότι το κόστος κινδύνου για τις ευρωπαϊκές τράπεζες θα αυξηθεί από 33 μονάδες βάσης το 2022 σε 45 μονάδες βάσης το 2023 και 47 μονάδες βάσης το 2024.
Πιστεύουμε ότι η συναίνεση, η οποία είναι 13% χαμηλότερη από τις προβλέψεις μας, συνεπάγεται μόνο προβλέψεις 39 μ.β., σύμφωνα με τα κανονικοποιημένα επίπεδα, έως το 2024/25».
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες με όρους P/E τελούν υπό διαπραγμάτευση τώρα με 7,9x και με 0,9x φορές με όρους ενσώματης λογιστικής αξίας (TBV) για δείκτη αποδοτικότητας ενσώματων κεφαλαίων RΟTE το 2024 11,9%, ενώ έχουν υπεραποδώσει σε σχέση με την αγορά (Stoxx Europe 600) κατά 8% φέτος.
Σε αυτό το πλαίσιο, η αμερικανική τράπεζα πιστεύει ότι η περαιτέρω υπεραπόδοση πρέπει να προέλθει από την αναβάθμιση της ποιότητας των κερδών, όπως τα καθαρά έσοδα από τόκους (NII) και την ισχυρή διαχείριση του κόστους.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών