Στον κίνδυνο αποστολής ειρηνευτικών στρατευμάτων από την ΕΕ στην Ουκρανία αναφέρθηκε ο Ούγγρος πρωθυπουργός Viktor Orban
«Η ουγγρική κυβέρνηση δεν συμμερίζεται την θέση ότι η Ρωσία απειλεί την ασφάλεια της Ουγγαρίας και όλης της Ευρώπης.
Στην περίπτωση των πυρηνικών όπλων, είναι αλήθεια ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία περισσότερο αυξάνει παρά μειώνει τον κίνδυνο χρήσης τους», επισήμανε ο Orban . κατά τη διάρκεια ομιλίας του όσον αφορά τον οικονομικό και πολιτικό απολογισμό του 2023
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Ευρώπη μετά την προμήθεια όπλων στο Κίεβο μπορεί να φτάσει στην αποστολή «ειρηνευτικών στρατευμάτων», επισημαίνοντας τον κίνδυνο πολεμικής εμπλοκής της Γηραιάς Ηπείρου.
Η Ευρώπη βρίσκεται έμμεσα σε πόλεμο με τη Ρωσία λόγω της στρατιωτικής της υποστήριξης προς την Ουκρανία, δήλωσε ο Ούγγρος πρωθυπουργός Viktor Orban αναφερόμενος στην άρνησή του να στείλει όπλα στο Κίεβο.
«Η Ευρώπη βυθίζεται στον πόλεμο, στην πραγματικότητα είναι ήδη έμμεσα σε πόλεμο με τη Ρωσία», υπογράμμισε στην ετήσια ομιλία του για την κατάσταση του έθνους, προβλέποντας ότι οι μάχες στην Ουκρανία μπορεί να συνεχιστούν για χρόνια.
Ο Orban, ο οποίος είναι ο ηγέτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τους στενότερους δεσμούς με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin, επανέλαβε ότι η Ουγγαρία δεν θα προμηθεύσει όπλα στον ανατολικό γείτονά της και ότι η Βουδαπέστη δεν βλέπει τη Μόσχα ως απειλή για την ασφάλεια ούτε τη δικής της ούτε και της Ευρώπης
Ο ηγέτης της Ουγγαρίας, η οποία είναι μέλος της ΕΕ και του Οργανισμού Βορειοατλαντικής Συνθήκης, είπε ότι το στρατιωτικό μπλοκ πρέπει να παραμείνει αμυντική συμμαχία αντί να χρησιμοποιηθεί για «συλλογική επίθεση σε τρίτη χώρα».
Ταυτόχρονα, υπογράμμισε ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι «υπαρξιακή» για την Ουγγαρία και ότι στην αντιπαράθεση μεταξύ Ουγγαρίας και Ρωσίας το πρώτο μέλημα είναι το συμφέρον της χώρας του.
Διαπραγματεύσεις Ρωσίας - ΗΠΑ
Η σύγκρουση στην Ουκρανία μπορεί να τελειώσει μόνο με διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, αυτό θα συμβεί αναπόφευκτα, αλλά όσο αργότερα, τόσο υψηλότερο είναι το τίμημα για όλους, δήλωσε ο Orban
«Γνωρίζουμε ότι δεν θα γίνουν διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών.
Η ειρήνη θα έρθει όταν Αμερικανοί και Ρώσοι διαπραγματευτούν μεταξύ τους.
Αυτό θα συμβεί αναπόφευκτα, αλλά όσο αργότερα, τόσο μεγαλύτερο το τίμημα το οποίο θα πρέπει να πληρώσουν όλοι», σημείωσε.
Πώς διαλύθηκε το.. στρατόπεδο της ειρήνης με ευθύνη της Γερμανίας
Επί του παρόντος, μόνο η Ουγγαρία και το Βατικανό αντιτίθενται στην κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία, άλλες χώρες, όπως η Γερμανία, δεν μπόρεσαν να αντισταθούν στην εξωτερική πίεση και μετακόμισαν στο στρατόπεδο του πολέμου, δήλωσε ο Ούγγρος πρωθυπουργός»
Έχουμε μείνει δύο από εμάς (στο στρατόπεδο της ειρήνης): Η Ουγγαρία και το Βατικανό.
Δεν υπάρχει λόγος να παραπονεθούμε, αλλά πρέπει να υπολογίσουμε τις σοβαρές συνέπειες.
Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το γεγονός ότι ο πόλεμος θα γίνεται όλο και πιο άγριος και σκληρός, επομένως πρέπει να προετοιμαστούμε καλά για το γεγονός ότι ο τόνος απέναντί μας θα γίνεται επίσης όλο και πιο σκληρός και ανελέητος: Προκλήσεις, απειλές και εκβιασμός. Δεν μπορώ να υποσχεθώ ότι θα είναι εύκολο, αλλά μπορώ υπόσχεση ότι θα σταθούμε στο ύψος μας»,
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι είχαν χάσει τους υπόλοιπους συμμάχους τους στο «στρατόπεδο της ειρήνης» τον περασμένο χρόνο.
«Πριν από ένα χρόνο, δεν ήμασταν μόνοι στο "στρατόπεδο ειρήνης."
Υπήρχαν, για παράδειγμα, Γερμανοί που δεν προμήθευαν (την Ουκρανία) με όπλα, μόνο κράνη.,
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Γερμανοί «κατατάχθηκαν μαζί με τους άλλους, και οι υπόλοιποι ακολουθησαν τους Γερμανούς, οπότε το «στρατόπεδο ειρήνης» διαλύθηκε.
«Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει ότι οι Γερμανοί άλλαξαν στάση με τη θέλησή τους.
Σήμερα συμπεριφέρονται σαν να ήταν πάντα έτσι.
Σύμφωνα με τη νέα στάση της η Γερμανία δηλώνει ανοιχτά ότι είναι πρόθυμος σύμμαχος των ΗΠΑ και χαρακτήρισε «μη σοβαρή» αυτή την πολιτική που ακολουθεί η ισχυρή ευρωπαϊκή χώρα.
Πολιτισμικό σοκ και επιλογή στρατοπέδιου
Ο Orban έχει πει στο παρελθόν ότι οι πολιτικές της Γερμανίας και της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen κατά τη διάρκεια της κρίσης του προκάλεσαν «πολιτιστικό σοκ» και μείωσαν την πίστη των Ούγγρων στο γερμανικό πρακτικό πνεύμα.
Από την αρχή της σύγκρουσης, η Ουγγαρία αντιτίθεται σταθερά στις κυρώσεις σε ρωσικούς ενεργειακούς πόρους και στην αποστολή όπλων στην Ουκρανία.
Στις αρχές Μαρτίου, το ουγγρικό κοινοβούλιο εξέδωσε διάταγμα που απαγόρευε την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία από το έδαφος της χώρας. '
Ο υπουργεός Εξωτερικών Peter Szijjarto εξήγησε ότι η Βουδαπέστη επιδίωκε να εξασφαλίσει την επικράτεια της Υπερκαρπάθιας, όπου ζουν Ούγγροι, καθώς η προμήθεια όπλων μέσω της επικράτειάς της θα γινόταν νόμιμος στρατιωτικός στόχος.
Θα ήταν λάθος η ουγγρική κυβέρνηση να βάλει τα συμφέροντα της Ουκρανίας πάνω από τα ουγγρικά, δήλωσε o Orban.
«Η Ουγγαρία αναγνωρίζει το νόμιμο δικαίωμα της Ουκρανίας στην αυτοάμυνα... αλλά από οποιαδήποτε άποψη, συμπεριλαμβανομένης της ηθικής, δεν θα ήταν σωστό να θέσουμε τα συμφέροντα της Ουκρανίας πάνω από τα ουγγρικά συμφέροντα», είπε
Υπενθύμισε τέλος ότι η Ουγγαρία δεν αποστέλει όπλα στο Κίεβο , επειδή αυτό είναι αντίθετο με τα εθνικά της συμφέροντα, αλλά παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια στους Ουκρανούς πρόσφυγες που φτάνουν στη χώρα.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών