Η Ρωσία αρνείται κατηγορηματικά την ύπαρξη οποιωνδήποτε σχεδίων ανατροπής της κυβέρνησης της Μολδαβίας
Στην Υπερδνειστερία, αποσχισθείσα περιοχή της Μολδαβίας, υπάρχει πληθυσμός με έντονα φιλορωσικά χαρακτηριστικά ενώ εκεί έχουν αναπτυχθεί ήδη από το 1992 ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, γεγονός που εντείνει τις ανησυχίες της Δύσης για μια νέα εστία στρατιωτικής ανάφλεξης.
Πριν από λίγες ημέρες, η πρόεδρος της Μολδαβίας Maia Sandu είχε υποστηρίξει πως κατόπιν ενημέρωσης από τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες, η Ρωσία σχεδίαζε πραξικόπημα με απώτερο στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης και την αποσταθεροποίηση της χώρας.
Συνέπεια αυτού ήταν να παραιτηθεί η προηγούμενη κυβέρνηση και να οριστεί μια νέα υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού, Dorin Recean, ο οποίος στις πρώτες του δηλώσεις με την ανάληψη των καθηκόντων του, αφού τόνισε πως η πορεία της Μολδαβίας είναι φιλοευρωπαϊκή και φιλοδυτική, κάλεσε τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις να αποχωρήσουν άμεσα από την Υπερδνειστερία.
Αντιρωσική ατζέντα και υστερία
Η Ρωσία, η οποία αρνείται κατηγορηματικά οποιαδήποτε συμμετοχή ή εμπλοκή σε πραξικόπημα στη Μολδαβία, κατηγόρησε την ηγεσία της Μολδαβίας για αντιρωσική ατζέντα και υστερία, επισημαίνοντας ότι οι σχέσεις των δύο κρατών είναι πολύ τεταμένες.
Σε σημερινές του δηλώσεις ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov υποστήριξε ότι η Ρωσία ενεργεί με υπευθυνότητα όσον αφορά τις ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις που έχει τοποθετήσει στην αποσχισθείσα περιοχή και προειδοποίησε τη Μολδαβία να μην κλιμακώνει περαιτέρω την κατάσταση.
«Οι σχέσεις μας με τη Μολδαβία είναι ήδη πολύ τεταμένες.
Η ηγεσία πάντα επικεντρώνεται σε οτιδήποτε αντιρωσικό, οδηγούνται σε αντιρωσική υστερία» υποστήριξε ο Peskov.
Διαδηλώσεις υπέρ της Ρωσίας
Στη Μολδαβία και παρά τον φιλοδυτικό προσανατολισμό της κυβέρνησης, υπάρχει ένα αρκετά μεγάλο μέρος του πληθυσμού που τάσσεται υπέρ της ρωσικής παρουσίας και παρέμβασης.
Είναι χαρακτηριστικό πως χθες Κυριακή 19 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε μια μεγάλη διαδήλωση στην πρωτεύουσα Chisinau κατά της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης με τους πολίτες να διαμαρτύρονται για το τεράστιο ενεργειακό κόστος που «καταπίνουν» μισθούς και συντάξεις.
Οι διαδηλώσεις οργανώθηκαν από το φιλορωσικό κόμμα Sor.
Πολλοί φιλορώσοι, μέλη του κόμματος Sor, δεν είναι αρνητικοί σε μια ρωσική παρέμβαση, τονίζοντας πως εάν η Ρωσία το ήθελε πραγματικά, θα μπορούσε να πάρει τη Μολδαβία μέσα σε μισή ημέρα ενώ άλλοι εμφανίζονται να δηλώνουν έτοιμοι να γίνουν μέρος της Ρωσίας.
Αρνείται η Μόσχα
Σημειώνεται πως πραξικόπημα που κατήγγειλε πριν μερικές εβδομάδες η πρόεδρος Sandu ανέφερε πως ξένοι, εκπαιδευμένοι σαμποτέρ που θα ήταν μεταμφιεσμένοι σε πολίτες, επρόκειτο να ανατρέψουν την κυβέρνηση της.
Μάλιστα την περασμένη εβδομάδα, η Μολδαβία έκλεισε τον εναέριο χώρο της ενώ απαγόρευσε την είσοδο σε 57 άτομα – από Σερβία, Μαυροβούνιο, κα – μετά από ελέγχους ασφαλείας.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι Μολδαβοί που υποστηρίζουν πως εάν η Ουκρανία χάσει τον πόλεμο, επόμενο θύμα της Ρωσίας θα είναι η Μολδαβία.
Πάντως η Ρωσία αρνείται κατηγορηματικά την ύπαρξη οποιωνδήποτε σχεδίων ανατροπής της κυβέρνησης της Μολδαβίας και κατηγορεί την Ουκρανία ότι προκαλεί ένταση ανάμεσα στη Ρωσία και τη Μολδαβία λέγοντας ότι το Κίεβο προσπαθεί να παρασύρει την Μολδαβία «σε μια σκληρή αντιπαράθεση με τη Ρωσία».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών