Νέες αποκαλύψεις για την εμπλοκή της CIA στη σύλληψη του Nelson Mandela
Μια πρόσφατα ανακαλυφθείσα συνέντευξη μαζί με αποχαρακτηρισμένα έγγραφα υποδεικνύουν τη συμμετοχή της CIA στη σύλληψη του ηγέτη κατά του απαρτχάιντ Nelson Mandela το 1962 από την κυβέρνηση του απαρτχάιντ που ήταν φιλική προς τις ΗΠΑ.
Εκείνη την εποχή, στο αποκορύφωμα του Ψυχρού Πολέμου, ο Mandela θεωρούνταν μέλος της κομμουνιστικής αντιπολίτευσης.
Το περιοδικό Time σε μια νέα έκθεση-βόμβα θέτει το ερώτημα "Πρόδωσε η CIA τον Νelson Mandela;" καταλήγει στο συμπέρασμα ότι υπήρξε κομβική ανάμειξη της ισχυρότερης κατασκοπευτικής υπηρεσίας της Αμερικής.
Οι λεπτομέρειες έρχονται στο φως με βάση το έργο του Richard Stengel, συνεργάτη στην αυτοβιογραφία του Mandela, "Long Walk to Freedom".
Ο Stengel επανήλθε σε μια αδημοσίευτη ηχητική συνέντευξη του 1993 που είχε καταγράψει με τον Mandela, στην οποία ο διάσημος ακτιβιστής κατά του απαρτχάιντ και μετέπειτα πρόεδρος της Νότιας Αφρικής του είπε ότι είχε μάθει ότι ένας Αμερικανός πρόξενος με διασυνδέσεις με τη CIA είχε ενημερώσει τις νοτιοαφρικανικές αρχές για τις ταξιδιωτικές συνήθειες του Mandela.
Αυτό συνέβαλε στη σύλληψη και φυλάκιση του Mandela για 27 χρόνια ως επικεφαλής του παράνομου Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ANC).
Επιπλέον, τα αποχαρακτηρισμένα πλέον έγγραφα της CIA είχαν χαρακτηρίσει τον Mandela "πιθανότατα κομμουνιστή" και επιβεβαίωναν ότι η υπηρεσία τον παρακολουθούσε στενά κάθε φορά που έβγαινε από τη Νότια Αφρική.
Αυτό συνέβαινε κατά τη διάρκεια της προεδρίας του John F. Kennedy.
Οι αποκαλύψεις για την εμπλοκή της CIA
Σύμφωνα με το Axios, "Στο σύνολό τους, λέει ο Stengel, οι λεπτομέρειες προσθέτουν σημαντικά στις αποδείξεις ότι η CIA παρακολουθούσε τον Mandela και βοήθησε τις νοτιοαφρικανικές αρχές να τον συλλάβουν καθώς ταξίδευε από το Ντέρμπαν στο Γιοχάνεσμπουργκ το 1962".
Και σύμφωνα με περαιτέρω λεπτομέρειες που αποκαλύπτονται στο ρεπορτάζ του Time:
Μια ιστορία της Johannesburg Star το 1986 επικαλείται έναν "συνταξιούχο ανώτερο αξιωματικό της αστυνομίας" που λέει ότι η νοτιοαφρικανική αστυνομία είχε ενημερωθεί για το πού βρισκόταν ο Mandela από έναν Αμερικανό διπλωμάτη στο Ντέρμπαν, ο οποίος ήταν "ο πράκτορας της CIA για εκείνη την περιοχή".
Τέσσερα χρόνια αργότερα, η Atlanta Journal-Constitution ανέφερε ότι ένας "συνταξιούχος αξιωματούχος των [αμερικανικών] μυστικών υπηρεσιών" αναγνώρισε έναν "ανώτερο πράκτορα της CIA" που έδωσε στη Νότια Αφρική κάθε λεπτομέρεια για το πού βρισκόταν.
Οι λεπτομέρειες συνάδουν επίσης με τον τρόπο με τον οποίο η αμερικανική κυβέρνηση διαβάθμισε τον Mandela και το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο του καθ' όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980 και του 1990.
Παρά το γεγονός ότι αξιωματούχοι και μέσα ενημέρωσης των ΗΠΑ επαινούν τώρα την κληρονομιά του για τα πολιτικά δικαιώματα ως ενοποιητή, η πραγματικότητα είναι ότι διαδοχικές αμερικανικές κυβερνήσεις τον θεωρούσαν "τρομοκράτη" και αντιτάχθηκαν ενεργά σε αυτόν και στο κίνημά του για τη φυλετική ισότητα.
Ένα ρεπορτάζ του NBC το 2013 επεσήμανε την ιστορική ειρωνεία και υποκρισία των αξιωματούχων των ΗΠΑ ως εξής:
"Μέχρι πριν από πέντε χρόνια, ωστόσο, οι ΗΠΑ θεωρούσαν επίσημα τον Mandela τρομοκράτη.
Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, τόσο το State Department όσο και το υπουργείο Άμυνας χαρακτήρισαν το πολιτικό κόμμα του Mandela, το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο, τρομοκρατική ομάδα και το όνομα του Νοτιοαφρικού ηγέτη παρέμεινε στη λίστα παρακολούθησης τρομοκρατών των ΗΠΑ μέχρι το 2008".
Όπως αναφέρει η έκθεση:
Αλλά το 1986, ο Reagan καταδίκασε την ομάδα του Mandela, το ANC, το οποίο ηγείτο του αγώνα των μαύρων κατά του καθεστώτος του απαρτχάιντ, λέγοντας ότι συμμετείχε σε "υπολογισμένη τρομοκρατία ... την εξόρυξη δρόμων, τις βομβιστικές επιθέσεις σε δημόσιους χώρους, με σκοπό να επιφέρει περαιτέρω καταστολή".
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών