Σήμα για περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων μετά και τη συνεδρίαση του Μαρτίου εξέπεμψε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Philip Lane...
Eιδικότερα, υπέρ της επιθετικής αύξησης των επιτοκίων τάχθηκε ο Αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης και μέλος της ΕΚΤ, Robert Holzmann.
Μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, ο Holzmann υποστήριξε ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης σε κάθε μία από τις επόμενες τέσσερις συνεδριάσεις, καθώς ο πληθωρισμός επιμένει.
«Περιμένω ότι θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να μειωθεί ο πληθωρισμός», φέρεται να είπε ο Holzmann.
«Ελπίζω ότι μέσα στους επόμενους 12 μήνες θα έχουμε φτάσει στο αποκορύφωμα των επιτοκίων» τόνισε επίσης.
Τα τέσσερα βήματα που υποστήριξε ο Holzmann θα οδηγήσουν το επιτόκιο της ΕΚΤ στο 4,5%, πολύ πάνω από το ανώτατο επιτόκιο 4% που αναμένουν οι αγορές.
«Αν θέλουμε να επαναφέρουμε τον πληθωρισμό στο 2% στο άμεσο μέλλον, πρέπει να είμαστε περιοριστικοί», είπε ο Holzmann, υποστηρίζοντας ότι μόνο ένα επιτόκιο 4% θα αρχίσει να περιορίζει την ανάπτυξη.
Πληθωριστικές πιέσεις ισχυρές...
«Η αύξηση των επιτοκίων μετά και τον Μάρτιο συμβαδίζει με αυτό που υποδηλώνουν οι πληθωριστικές πιέσεις» υποστήριξε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Philip Lane.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ισχυρότερες πιέσεις στον πληθωρισμό υποδεικνύονται από το κόστος που σχετίζεται με τα τρόφιμα και τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας.
Στον αντίποδα, ασθενέστερες πιέσεις προκύπτουν από την ενέργεια, την οικονομική δραστηριότητα και τις δυσχέρειες στην πλευρά της προσφοράς.
Παράλληλα, ο Lane επεσήμανε ότι οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν ισχυρές αν και υπάρχουν κάποιες ενδείξεις χαλάρωσης.
Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως και οι αγορές αναμένουν συνέχεια στις αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ.
Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν η ΕΚΤ θα προβεί σε κάποια σταθερή «δέσμευση» μετά τη συνεδρίαση του Μαρτίου.
Υπενθυμίζεται πως τον Φεβρουάριο, η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης.
Στη συνέντευξη Τύπου, η Πρόεδρος της ΕΚΤ Christine Lagarde είπε ότι «σκοπεύουμε να αυξήσουμε τα επιτόκια κατά άλλες 50 μονάδες βάσης στην επόμενη συνάντησή μας τον Μάρτιο».
Καθώς δεν υπήρξαν ακραία γεγονότα έκτοτε, και με πολλούς υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να έχουν επιβεβαιώσει πρόσφατα ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν πράγματι κατά 50 μονάδες βάσης τον Μάρτιο, αυτό παραμένει το βασικό σενάριο.
Ως εκ τούτου, τα κύρια ερωτήματα για τη συνάντηση θα είναι τι - αν μη τι άλλο - σηματοδοτεί η ΕΚΤ για τη μελλοντική πολιτική και εάν θα πεί κάτι για τον ρυθμό του παθητικού QT στο εξάμηνο (μέχρι στιγμής έχει θέσει το ρυθμό από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο, στα 15 δισ. ευρώ ανά μήνα).
Χτύπημα
Συνολικά, με βάση τα μοντέλα της ΕΚΤ, το ΑΕΠ της ΕΕ θα μπορούσε να δεχθεί χτύπημα 3-4% ως αποτέλεσμα όλων των αυξήσεων, στα τέλη του 2023, ενώ οι αυξήσεις θα μειώσουν τον πληθωρισμό κατά 1-1,5%.
Φυσικά, υπάρχει μεγάλος βαθμός αβεβαιότητας.
Αλλά ακόμη και μοντέλα που παρουσιάζουν πιο μέτριο αντίκτυπο εξακολουθούν να δείχνουν μείωση τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ.
Αυτό είναι σημαντικό για μια οικονομία με ρυθμό ανάπτυξης τάσης 1-1,5%.
Πρωτοφανής διαφορά στα επιτόκια καταθέσεων - δανείων
Την ίδια στιγμή, εξακολουθεί να ισχύει πως τα νοικοκυριά δεν λαμβάνουν δάνεια, με τα στεγαστικά να είναι σε πρωτοφανή χαμηλά επίπεδα.
Από την άλλη, ο καταναλωτικός δανεισμός, κοντά στις αρχές του περασμένου έτους, έλαβε θετικά πρόσημα και παρέμεινε έτσι, σημειώνοντας αύξηση 1,8% τον Ιανουάριο – αν και αποτελεί μόνο το 22% του συνολικού αποθέματος χρέους των νοικοκυριών προς τις τράπεζες.
Σημειώνεται πως οι τιμές των διαμερισμάτων στην Ελλάδα αυξάνονται και πάλι με ταχείς ρυθμούς, ωστόσο αν η αγορά ακινήτων είναι φούσκα, κατά τα φαινόμενα δεν τροφοδοτείται από χρέη.
Πενιχρές αποδόσεις
Παράλληλα, οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα στις ελληνικές τράπεζες μειώθηκαν κατά 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ τον Ιανουάριο, στα 184,1 δισεκατομμύρια ευρώ.
Αν μη τι άλλο, πρόκειται για μεγάλη πτώση…
Εν τω μεταξύ, τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για τον Ιανουάριο έδειξαν ότι η διαφορά των επιτοκίων μεταξύ νέων δανείων και καταθέσεων συνέχισε να διευρύνεται.
Ο μέσος σταθμισμένος τόκος στα νέα δάνεια αυξήθηκε στο 5,36% από 5,06% τον προηγούμενο μήνα, ενώ για τις νέες καταθέσεις αυξήθηκε στο 0,12% από 0,1% (διαφορά 5,24%).
Είθισται όταν οι κεντρικές τράπεζες βρίσκονται σε έναν κύκλο σύσφιξης, τα επιτόκια δανεισμού να αυξάνονται νωρίτερα από τα επιτόκια καταθέσεων.
Ωστόσο, με τις ελληνικές τράπεζες να παρουσιάζουν ισχυρά κέρδη, ίσως θα πρέπει να το εξετάσουν ξανά…
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών