σύμβολα :
ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
Το ελληνικό Χρηματιστήριο ήταν υπερτιμημένο, οι τραπεζικές μετοχές ήταν φούσκα και πολλές μη τραπεζικές μετοχές στον FTSE 25 άγγιζαν τα όρια της παράνοιας
Ενώ όλοι επισημαίνουν πως λόγω του πολύνεκρου δυστυχήματος στα Τέμπη ακυρώθηκε η ανοδικότητα, η πραγματικότητα είναι πως αυτό ήταν η αφορμή και όχι η αιτία για το ξεφούσκωμα της αγοράς.
Το ελληνικό Χρηματιστήριο ήταν υπερτιμημένο, οι τραπεζικές μετοχές ήταν φούσκα και πολλές μη τραπεζικές μετοχές στον FTSE 25 άγγιζαν τα όρια της παράνοιας.
Οι έξι λόγοι
1. Έχει καλλιεργηθεί η ψευδαίσθηση ότι η Νέα Δημοκρατία θα αποκτήσει αυτοδυναμία στον β’ γύρο των εκλογών – αν υπάρξει.
Όλες οι δημοσκοπήσεις συγκλίνουν στην άποψη πως ο στόχος της αυτοδυναμίας είναι ανέφικτος, οπότε νομοτελειακά θα οδηγηθούμε σε συγκυβέρνηση.
Επομένως, η ΝΔ δεν θα μπορεί να ασκήσει απρόσκοπτα την πολιτική της.
Ακόμα και στο σενάριο της αυτοδυναμίας θα έχει περίπου 151 – 152 βουλευτές, οπότε θα έχει μια αδύναμη μειοψηφία.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επέδειξε για άλλη μία φορά πολιτικό καιροσκοπισμό λόγω του αρνητικού κλίματος για την κυβερνώσα παράταξη.
Εξαιτίας των 57 νεκρών στη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη, ο πρωθυπουργός πήρε την απόφαση να μεταθέσει τις εκλογές, πιστεύοντας πως η υπόθεση θα ξεχαστεί…
Στην Τουρκία που σκοτώθηκαν πάνω από 45.000 άτομα ο πρόεδρος Erdogan δεν μετέθεσε τις εκλογές.
Η σύγκριση λέει πολλά...
2. Το Ουκρανικό υποτιμάται από τους παράγοντες της οικονομίας και των αγορών κυρίως γιατί υποχώρησε το ενεργειακό κόστος.
Ωστόσο, η νίκης της Ρωσίας στο πεδίο και η ήττα της Δύσης, που έρχεται, θα αλλάξουν σημαντικά το status quo σε οικονομικό επίπεδο.
Συνεπώς, η κυριαρχία του δολαρίου αμφισβητείται και το διεθνές κεφάλαιο θα προσεγγίσει διαφορετικά τις αγορές.
3. Με λογιστικού τύπου τρικ ωραιοποιείται ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ, ενώ παρουσιάζεται η μείωσή του ως οικονομική επιτυχία της Ελλάδος
Η πραγματικότητα είναι πως η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο χρέος στην Ευρωζώνη και αποτελεί την πιο αδύναμη οικονομία στον ευρωχώρο.
Συνεπώς, με επικοινωνιακά τεχνάσματα δεν φτιάχνεις οικονομία.
4. Η άνοδος των τραπεζικών μετοχών ήταν μια ακραία φούσκα, και η τρέχουσα υποχώρησή τους είναι εύλογη και αιτιολογημένη.
Οι τράπεζες ενέγραψαν υπερκέρδη 5,5 δισεκ. ευρώ τη διετία 2022 -2023, αλλά αυτά προέρχονται από έκτακτα κέρδη ή από τη μεγάλη βοήθεια εκ μέρους της ΕΚΤ, δεδομένου ότι το Εuribor τριών μηνών βρίσκεται στο 2,85%
Σημειώνεται πως το Εuribor αποτελεί τη βάση για όλα τα δάνεια που χορηγούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες.
5. Πολλές μετοχές του FTSE 25 είχαν φτάσει τεχνικά και τεχνηέντως σε υψηλά επίπεδα.
Η αλήθεια είναι ότι στηρίχθηκαν σε επαναγορές ιδίων.
Την ίδια στιγμή, διαμορφώθηκε ένα ειδυλλιακό περιβάλλον, ότι δήθεν πολλές εταιρείες παρουσιάζουν αναπτυξιακές προοπτικές.
Ωστόσο, πολλές μετοχές είναι απλώς «φούσκες»…
6. Η Ελλάδα ποντάρει στην επενδυτική βαθμίδα την οποία, σε καμία περίπτωση, δεν αξίζει.
Πιθανότατα να δοθεί στους επόμενους μήνες, αλλά αυτό θα είναι αποτέλεσμα πολιτικής παρέμβασης, και όχι αντικειμενικής αξιολόγησης από τους οίκους πιστοληπτικής διαβάθμισης
Η Ελλάδα δεν αξίζει να αναβαθμιστεί…
Συμπέρασμα
Για όλους αυτούς τους λόγους το Ελληνικό Χρηματιστήριο δεν αξίζει να είναι στις 1.150 μον. – 1.170 μον.
Αντίθετα, η δίκαιη αποτίμησή του θα πάει στις 950 μον., όπου, όπως φαίνεται, διαμορφώνεται το fair value, δηλαδή η δίκαιη τιμή.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών