Οι Ουκρανοί ζητούν τώρα τις θανατηφόρες βόμβες διασποράς που είναι γνωστές για την πρόκληση εκτεταμένης καταστροφής
Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, αφού εξασφάλισαν τις κατευθυνόμενες βόμβες Joint Direct Attack Munition-Extended Range (JDAM-ER) ζητούν τώρα τις θανατηφόρες βόμβες διασποράς που είναι γνωστές για την πρόκληση εκτεταμένης καταστροφής.
Σύμφωνα με δύο Αμερικανούς βουλευτές, η Ουκρανία έχει αυξήσει το εύρος των αιτημάτων της και θέλει τις αμφιλεγόμενες βόμβες διασποράς, οι οποίες είναι όπλα που έχουν σχεδιαστεί για να διασκορπίζονται σε μεγάλες περιοχές, που περιέχουν αρκετές εκατοντάδες «μίνι-βόμβες» που ονομάζονται υποπυρομαχικά.
Καμία διάκριση στους στόχους
Αυτές οι μικροσκοπικές βόμβες ή υποπυρομαχικά δεν κάνουν καμία διάκριση μεταξύ στρατιωτικών ή πολιτικών στόχων και προκαλούν τεράστιες παράπλευρες ζημιές.
Αυτός είναι ο λόγος που οι βόμβες διασποράς έχουν απαγορευθεί σε περισσότερες από 120 χώρες.
Σύμφωνα με τους αμερικανικούς ισχυρισμούς, η Ρωσία χρησιμοποιεί τις εν λόγω βόμβες διασποράς στις ουκρανικές πόλεις.
Το Κίεβο ζήτησε από τα μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ να πιέσουν τον Λευκό Οίκο για να εγκρίνει την αποστολή αυτού του φονικού όπλου, αλλά δεν είναι καθόλου εγγυημένο ότι η κυβέρνηση Biden θα συμφωνήσει.
Οι Αμερικανοί βουλευτές Jason Crow και Adam Smith,, μέλη της Επιτροπής Ενόπλων Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων έκαναν γνωστό πως η Ουκρανία θέλει να αγοράσει τη βόμβα διασποράς MK-20.
Ωστόσο, η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι θα χρησιμοποιήσει τη MK-20 για να αντιμετωπίσει τα drones και όχι για να επιτεθεί σε ρωσικές θέσεις.
Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις φέρεται να έχουν τροποποιήσει πολιτικά drones για να πλήξουν στόχους εντός της Ρωσίας.
Η Ουκρανία αρνήθηκε να αναλάβει την ευθύνη για επιθέσεις με drones αλλά δεν επεδίωξε να πολλαπλασιάσει τη θνησιμότητα των drones στο οπλοστάσιό της.
Πώς να δώσεις ένα τόσο φονικό όπλο;
Ωστόσο, η προσθήκη ενός πυρομαχικού διασποράς θα μπορούσε πιθανότατα να παραμείνει ένα «όνειρο» λόγω των ερωτημάτων που εγείρονται σχετικά με τη χρήση τους από τους στρατιώτες σε βάρος και αθώων πολιτών.
Αμερικανοί βουλευτές αποκάλυψαν στο Reuters ότι Ουκρανοί αξιωματούχοι άσκησαν πίεση στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου.
Το Κίεβο φέρεται να επικαλέστηκε το επιχείρημα ότι αυτά τα πυρομαχικά διασποράς προορίζονται να δώσουν το στρατιωτικό του πλεονέκτημα στην εξαντλητική σύγκρουσή του με Ρώσους στρατιώτες στην ανατολική Ουκρανία.
Το αίτημα έρχεται όταν η μάχη στο Bakhmut γίνεται μέρα με τη μέρα πιο έντονη και καταστροφική για τους Ουκρανούς.
Σύμφωνα με αναφορές, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν σχεδόν καταλάβει ολόκληρη την ουκρανική πόλη, η οποία σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg θα μπορούσε να πέσει σε λίγες μέρες.
Επικαλούνται το Bakhmut για τις βόμβες διασποράς
Οι εκκλήσεις της Ουκρανίας για πυρομαχικά διασποράς γίνονται πιο δυνατές
Η ουκρανική κυβέρνηση έχει δηλώσει επανειλημμένα την επιθυμία της για αμερικανικά πυρομαχικά διασποράς.
Ο βαθύτερος λόγος, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι ότι το Κίεβο γνωρίζει πως εξαντλεί γρήγορα τα αποθέματα όπλων του, τα οποία γενικά χρειάζονται χρόνο για να αναπληρωθούν ακόμη και με την υποστήριξη του ΝΑΤΟ.
Οι χώρες του ΝΑΤΟ, με επικεφαλής τις ΗΠΑ δεν ικανοποιούν αυτά τα αιτήματα λόγω του αμφιλεγόμενου χαρακτήρα τους.
Η Σύμβαση για τα πυρομαχικά διασποράς είναι μια διεθνής συνθήκη που απαγορεύει τη χρήση, τη μεταφορά, την παραγωγή και την αποθήκευση τέτοιων βομβών.
Ωστόσο, το Κίεβο συνεχίζει να επαναλαμβάνει τα αιτήματά του λέγοντας ότι δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος σε καμία τέτοια σύμβαση.
Σύμφωνα με αναφορές, η Ουκρανία είχε καλέσει νωρίτερα τις ΗΠΑ να μεταφέρουν βόμβες διασποράς 155 χλστ.
Οι Αμερικανοί βουλευτές υποστήριξαν πως η Ουκρανία χρειάζεται τα βλήματα πυροβολικού, γνωστά ως Συμβατικά Βελτιωμένα Πυρομαχικά Διπλής Χρήσης (DPICM), για να σταματήσει το «κύμα» επιθέσεων που έχει πραγματοποιήσει η Ρωσία στην πολύμηνη εκστρατεία της για την κατάληψη της πολιορκημένης ανατολικής πόλης Bakhmut .
Υπάρχουν 88 υποπυρομαχικά σε κάθε οβίδα.
Ισχυρά εκρηκτικά
Ωστόσο, δεν υπάρχουν προηγούμενες πληροφορίες σχετικά με την αναφορά για τις MK-20, γνωστές και ως CBU-100.
Είναι ένα συμβατικό όπλο ελεύθερης πτώσης που ζυγίζει λιγότερο από 500 κιλά.
Τα ισχυρά εκρηκτικά, αντιαρματικά (HEAT) υποπυρομαχικά των βομβών 247 Mk 118 απελευθερώνονται όταν το κάνιστρο που τα μεταφέρει ανοίγει κατά τη διάρκεια της πτήσης, χτυπώντας την περιοχή από κάτω.
Το σχέδιο κατανομής των βομβών στο έδαφος από κάτω καθορίζεται από το ύψος στο οποίο έχει ρυθμιστεί να ανοίγει το δοχείο.
Ορισμένα μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ ανέφεραν επίσης ότι εάν η Ουκρανία δεσμευθεί να μην αναπτύξει αυτά τα πυρομαχικά ως διασποράς, θα μπορούσαν επίσης να υποστηρίξουν το αίτημα.
Επιπλέον, ορισμένοι άλλα μέλη του Κογκρέσου πιστεύουν ότι η αποστολή των πυρομαχικών διασποράς 155 χιλιοστών θα ελαφρύνει το βάρος της αποστολής των βλημάτων πυροβολικού στην Ουκρανία, η οποία έχει γίνει επίπονη καθώς εξαντλούνται γρήγορα.
Επιπροσθέτως, οι βόμβες διασποράς MK-20 δεν κατασκευάζονται πλέον, αλλά ο αμερικανικός στρατός έχει ακόμα ένα απόθεμα του όπλου από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.
Η Ουκρανία έχει πλέον επικεντρωθεί στην απόκτηση αυτών των αμφιλεγόμενων όπλων από τις Ηνωμένες Πολιτείες, η αποστολή των οποίων θα μπορούσε να είναι μοιραία για ολόκληρο τον κόσμο, καθώς δεν γνωρίζει ποια θα είναι η οργισμένη απάντηση της Ρωσίας.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών