Phoenix Capital: Περηφανεύομαστε ότι προβλέψαμε την κατάρρευση των dot.com και τη μεγάλη οικονομική κρίση του 2008 και δίνουμε για πρώτη φορά μετά το 2008 καθαρό σήμα πώλησης
Όμως αυτό είναι ένα τεράστιο λάθος, γράφει η Phoenix Capital.
Το τραπεζικό σύστημα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και δεν αρκεί η διάσωση των καταθετών της Silicon Valley Financial Group με 25 δισεκατομμύρια δολάρια που σχεδίασε η Fed για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις.
Επιπλέον, έγινε γνωστό ότι και δεύτερη περιφερειακή τράπεζα, η Signature έκλεισε, ενώ οι περισσότερες από τις περιφερειακές τράπεζες στην Καλιφόρνια έχουν δει τις μετοχές τους να περνούν σε ελεύθερη πτώση.
Τι τα προκαλεί όλα αυτά;
Δύο πράγματα:
Πρώτον για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια, οι καταθέτες μπορούν να έχουν αποδόσεις κερδίσουν 4% ή 5%
Δεύτερον, οι τράπεζες είναι γεμάτες με ομόλογα σκουπίδια που αγόρασαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Στην παρούσα φάση, οι περισσότερες τράπεζες πληρώνουν τώρα επιτόκιο για καταθέσεις γύρω στο 0,05% ή και χαμηλότερο, ενώ οι λογαριασμοί της χρηματαγοράς και η τοποθέτηση σε βραχυπρόθεσμα έντοκα γραμμάτια του αμερικανικού δημοσίου έχουν αποδόσεις περί το 4% ως 5%.
Κατά συνέπεια, οι καταθέτες έχουν αρχίσει να τραβούν χρήματα από τις τράπεζες για να τα επενδύσουν στις χρηματαγορές ή σε βραχυπρόθεσμα έντοκα γραμμάτια.
Και επειδή οι τράπεζες πρέπει να έχουν συγκεκριμένα επίπεδα μόχλευσης, ανάλογα με την κεφαλαιακή τους βάση, αναγκάζονται να πουλήσουν περιουσιακά στοιχεία (απομόχλευση).
Το χρήματα αυτά δεν είναι λίγα.
Οι καταθέσεις των μικρών/περιφερειακών τράπεζες στις ΗΠΑ ξεπερνούν τα 5,5 τρισ. δολάρια.
Αυτό μας φέρνει στο δεύτερο.
Η SIVB έκανε τρομερά σφάλματα με τον δανεισμό της κατά τη διαχείριση του άπειρου φτηνού χρήματος που πρόσφερε αφειδώς η Fed με την εφαρμογή των προγραμμάτων νομισματικής χαλάρωσης της πανδημίας.
Η SIVB ήταν η τράπεζα που χρηματοδότησε:
1) Περίπου 1.500 εταιρείες τεχνολογίας κλίματος και ενέργειας.
2) Πάνω από το 60% των εταιρειών που ασχολούνται με την ηλιακή ενέργεια.
3) Αμέτρητα προγράμματα που χρηματοδοτούσαν πολιτικά δικτυωμένες startups.
Μια τράπεζα μπορεί να δανείζει χρήματα σε όποιον θέλει… αλλά όποιος παραβιάζει τα ορθά πρότυπα δανεισμού και δανείζει αποκλειστικά και μόνο με βάση μια πολιτική προσέγγιση υπέρ των πράσινων τεχνολογιών (χωρίς να λαμβάνει υπόψη αν ένα άτομο ή μια επιχείρηση θα μπορέσει να σε αποπληρώσει), στο τέλος απλά καταστρέφεται.
Κάπως έτσι, η SIVB, ενώ ήταν η 42η θέση σε μέγεθος τράπεζα στις ΗΠΑ, έγινε η 15η μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα, μέσα σε τρία μόλις χρόνια.
Το παρακάτω γράφημα δεν αφορά μια τεχνολογική startup ή μια εταιρεία της μικρής κεφαλαιοποίησης.
Είναι το γράφημα μιας τράπεζας, της οποίας η μετοχή πήγε από τα 150 δολάρια στα 750 δολάρια μέσα σε δύο χρόνια.
Κι αυτό μας φέρνει στο σήμερα.
Η SIVB δεν είναι η μόνη τράπεζα με αυτά τα προβλήματα, όπως και η Bear Stearns δεν ήταν η μόνη τράπεζα με μεγάλη έκθεση σε στεγαστικά δάνεια υψηλού κινδύνου το 2008.
Δεν υπάρχει εύκολος τρόπος να ξεφύγουμε από το παρόν χάος.
Αν λάβουμε υπόψη ότι οι αμερικανικές περιφερειακές τράπεζες έχουν καταθέσεις ύψους 5,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, είναι να απορεί κανείς πως η Fed μπορεί να πιστεύει ότι ένα ταμείο διάσωσης ύψους 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων μπορεί να στηρίξει τις τράπεζες καθώς τεράστια ποσά φεύγουν από αυτές για να αναζητήσουν υψηλότερες αποδόσεις.
To Phoenix Capital καταλήγει:
«Περηφανεύομαστε ότι προβλέψαμε την κατάρρευση των dot.com το 2001 και τη μεγάλη οικονομική κρίση του 2008 και δίνουμε για πρώτη φορά μετά το 2008 καθαρό σήμα πώλησης».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών