Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι Κινέζοι πάνε Ρωσία - Στις 20/3 η συνάντηση Xi - Putin - Αποφασίζουν για Ουκρανία, Δύση

Οι Κινέζοι πάνε Ρωσία - Στις 20/3 η συνάντηση Xi - Putin - Αποφασίζουν για Ουκρανία, Δύση
Ρωσία και Κίνα διαμηνύουν πως θέλουν να βάλουν τέλος στην κυριαρχία των ΗΠΑ, τις οποίες κατηγορούν ότι επιβάλλει νέο Ψυχρό Πόλεμο
Σχετικά Άρθρα
(upd) Ως μια από τις πιο κρίσιμες συναντήσεις του 2023 που θα διαμορφώσουν την επόμενη ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία, τις εξελίξεις στην Ταϊβάν αλλά και τις πολιτικές, οικονομικές και γεωπολιτικές ισορροπίες στην παγκόσμια σκηνή θεωρείται αυτή που θα έχουν την ερχόμενη εβδομάδα στη Μόσχα οι πρόεδροι της Ρωσίας, Vladimir Putin και της Κίνας, Xi Jinping.
Όπως έγινε γνωστό, οι δύο πρόεδροι θα συναντηθούν την ερχόμενη Δευτέρα 20 Μαρτίου, θα υπάρξουν περαιτέρω διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών την Τρίτη 21 Μαρτίου ενώ την Τετάρτη 22 Μαρτίου θα ολοκληρωθούν οι επαφές με την έκδοση ενός κοινού ανακοινωθέντος.
Η απόφαση του Xi Jinping, ο οποίος πρόσφατα εξελέγη στην προεδρία της Κίνας για τρίτη συνεχόμενη θητεία, κάτι που δεν έχει προηγούμενο από την εποχή του Mao, να είναι ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin ο πρώτος ηγέτης ξένης χώρας που θα συναντήσει, επιβεβαιώνει τη μεγάλη σημασία που δίνει ο Κινέζος πρόεδρος στη συμμαχία του με τη Ρωσία.

Η ατζέντα

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, κατά τη διάρκεια της συνάντησης τους Putin και Xi Jinping θα συζητήσουν για όλα τα διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, για την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων και της στρατηγικής τους συνεργασίας, ενώ κύριος στόχος – όπως επισημαίνει το Πεκίνο – είναι η περαιτέρω εμβάθυνση της διμερούς εμπιστοσύνης.
Επιπλέον, οι δύο ηγέτες αναφέρεται πως θα υπογράψουν μια σειρά από σημαντικά διμερή έγγραφα και συμφωνίες
Για επίσκεψη ειρήνης κάνει λόγο το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας, επισημαίνοντας πως όσον αφορά την ουκρανική κρίση η Κίνα θα λάβει μια αντικειμενική θέση
«Θα παίξουμε εποικοδομητικό ρόλο για την προώθηση των ειρηνευτικών συνομιλιών» υποστήριξε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Wang Wenbin.

Δεν στρεφόμαστε κατά κανενός

«Πεκίνο και Μόσχα σκοπεύουν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους που δεν στρέφεται κανενός τρίτου» είπε ο Wenbin, τονίζοντας πως Ρωσία και Κίνα δεν θέλουν να δημιουργήσουν μια συμμαχία που να είναι σε αντιπαράθεση με άλλες χώρες.
«Κίνα και η Ρωσία προωθούν τον εκδημοκρατισμό των διεθνών σχέσεων και συμβάλλουν στην παγκόσμια ανάπτυξη βελτιώνοντας το σύστημα παγκόσμιας διακυβέρνησης» ανέφερε ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, επισημαίνοντας ότι αυτή η επίσκεψη θα βοηθήσει στην προώθηση της στρατηγικής συνεργασίας και της ουσιαστικής αλληλεπίδρασης μεταξύ Ρωσίας και Κίνας και ότι Xi Jinping και Putin θα συζητήσουν διεξοδικά «σημαντικά παγκόσμια και περιφερειακά ζητήματα».

Πρόταση ειρήνης

Είναι προφανές πως στη συνάντηση αυτή Putin και Jinping θα μιλήσουν για όλα τα «καυτά» ζητήματα.
Το πιθανότερο είναι ο Xi Jinping να παρουσιάσει λεπτομερώς στον Ρώσο ομόλογό του την πρόταση της Κίνας για το πώς θα μπορούσε να κηρυχθεί μια κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία και να αρχίσουν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.
Πρόσφατα η Κίνα παρουσίασε την πρόταση των 12 σημείων της για το πώς θα μπορούσε να επέλθει η ειρήνη στην Ουκρανία, η οποία ωστόσο αντιμετωπίστηκε με επιφυλάξεις από τη Δύση.
Η Μόσχα, αν και έσπευσε να υποστηρίξει πως εξετάζει με ιδιαίτερη προσοχή κάθε πρόταση που διατυπώνει η Κίνα, έχει διαμηνύσει πολλές φορές το τελευταίο διάστημα πως δεν διαφαίνεται καμία προοπτική για ειρηνευτικές συνομιλίες.
Ωστόσο, η πληροφορία ότι ο Xi Jinping μετά τη συνάντηση του με τον Putin, θα έχει και μια διαδικτυακή συνομιλία με τον Ουκρανό πρόεδρο, Volodymyr Zelensky, ενισχύει το σενάριο περί της προσπάθειας για έναρξη διαπραγματεύσεων.

Μέτωπο με τη Δύση

Και ενώ οι σχέσεις τους με τις ΗΠΑ και τη Δύση χαρακτηρίζονται αν όχι θλιβερές, τουλάχιστον προβληματικές, Κίνα και Ρωσία υποστηρίζουν πως οι διμερείς σχέσεις τους είναι στο καλύτερο ιστορικά σημείο τους και πως η συνεργασία τους ολοένα και θα ενισχύεται σε έναν κόσμο ασταθή και γεμάτο προκλήσεις.
Putin και Jinping διαμηνύουν πως πρέπει να μπει τέλος στο μονοπώλιο της κυριαρχίας των ΗΠΑ και της Δύσης και ότι πρέπει να διαμορφωθεί μια νέα «πολυπολική» διεθνής πραγματικότητα, όπου θα υπάρχουν πολλά και διαφορετικά κέντρα λήψης αποφάσεων, τα οποία θα διέπονται όχι από μια ψυχροπολεμική προσέγγιση, αλλά από σεβασμό στο διεθνές Δίκαιο.

Ψυχρός Πόλεμος

Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι αναλυτές τόσο στη Ρωσία όσο και στην Κίνα, οι οποίοι υποστηρίζουν πως η Δύση διεξάγει ένα νέο Ψυχρό Πόλεμο κατά της Ρωσίας και της Κίνας.
Μάλιστα υποστηρίζουν πως τον πόλεμο αυτόν, τον επέβαλε η ίδια η Δύση σε δύο μέτωπα.
Στο δυτικό μέτωπο, όπου μαίνονται οι συγκρούσεις στην Ουκρανία και στο ανατολικό, στην Ταϊβάν, όπου όπως υποστηρίζουν, οι προετοιμασίες για έναν πόλεμο βρίσκονται στο τελικό τους στάδιο.
Οι αναλυτές τονίζουν ότι η ένταση γύρω από την Ταϊβάν ολοένα και κλιμακώνεται, τη στιγμή που νέα στρατιωτικά μπλοκ, όπως το AUKUS μεταξύ Αυστραλίας, Μεγάλης Βρετανίας και Ηνωμένων Πολιτειών και το QUAD που περιλαμβάνει την Αυστραλία, την Ινδία, τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, δημιουργούνται στην περιοχή της Ασίας – Ειρηνικού.

Φόβοι ΗΠΑ

Απέναντι στο σινο-ρωσικό αυτό μέτωπο, η Δύση ή μάλλον οι ΗΠΑ εκφράζουν τον φόβο για το ενδεχόμενο η Κίνα να προμηθεύσει με όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό τη Ρωσία.
Αν και επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι το Πεκίνο έχει προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση, τονίζουν ότι το σενάριο αυτό δεν έχει φύγει από το τραπέζι, αν και Ευρώπη και Ουκρανία λένε πως δεν υπάρχει καμία τέτοια πρόθεση από την Κίνα.
Είναι ωστόσο προφανές ότι στην περίπτωση εκείνη που η Κίνα αποφασίσει να προμηθεύσει με όπλα τη Ρωσία, τότε θα μιλάμε για μια επικίνδυνη κλιμάκωση που θα φέρει πιο κοντά έναν Γ’ Παγκόσμιο πόλεμο.

Μηνύματα για Ταϊβάν

Ωστόσο, το Πεκίνο δεν φαίνεται να συνηγορεί προς αυτήν την κατεύθυνση.
Σε ομιλία του στο Εθνικό Λαϊκό Συνέδριο ο Jinping είπε πως προτεραιότητα του είναι ο εκσυγχρονισμός της εθνικής άμυνας και των ενόπλων δυνάμεων ώστε ο στρατός να γίνει όπως είπε, το σινικό ατσάλινο τείχος.
Μάλιστα, υπογράμμισε πως θα συνεχίσει να πιέζει σταθερά για την επανένωση της Κίνας με την Ταϊβάν, επισημαίνοντας εκ νέου ότι πρόκειται για εσωτερική της υπόθεση και στέλνοντας σαφές μήνυμα στις ΗΠΑ.

Διδάγματα από την Ουκρανία

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο Jinping έβγαλε πολύ χρήσιμα συμπεράσματα από την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία, τα οποία θα επηρεάσουν σημαντικά το τι ενδεχομένως προτίθεται να πράξει στην Ταϊβάν.
Το βασικότερο είναι ότι ο Κινέζος ηγέτης «μέτρησε» ότι το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη - με εξαίρεση τη Δύση και τους «δορυφόρους» της - αλλά και πολύ ισχυρές χώρες, όπως η Ινδία, η Βραζιλία, η Νότια Αφρική, κοκ, κράτησε μια ουδέτερη στάση απέναντι στον πόλεμο της Ουκρανίας, δεν ταυτίστηκε με τις ΗΠΑ και ούτε υιοθέτησε τις θέσεις της.
Πρόκειται για μια εξαιρετικά κρίσιμη διαπίστωση για τους σχεδιασμούς του Jinping.

Παγκόσμιος ηγέτης

Μετά την ανάδειξη του ως του απόλυτου ηγέτη της Κίνας και μετά την πρώτη δεκαετία της διακυβέρνησης του, ο Jinping θέλει να κάνει το βήμα εκείνο που θα τον φέρει πρώτο στη θέση του πάνθεον των Κινέζων ηγετών.
Ήδη έχει διαμηνύσει πως θέλει να καταστήσει την Κίνα ηγέτιδα δύναμη παγκοσμίως έως το 2049.
Αλλά για να το επιτύχει αυτό, θα πρέπει να «γκρεμίσει» την Pax Americana και τη σημερινή παγκόσμια τάξη πραγμάτων.
Πράγματι η Κίνα είναι η μόνη δύναμη που έχει την πρόθεση και τα μέσα να τα βάλει με την πρωτοκαθεδρία των ΗΠΑ
Και ο Jinping έχει ήδη αρχίσει να κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση με τον κλασικό κινεζικό τρόπο, σιωπηλά και μεθοδικά.
Και η βοήθεια του Putin προς αυτήν την επιδίωξη, είναι άκρως απαραίτητη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης