Το ενδεχόμενο ακυβερνησίας επηρεάζει την επενδυτική ψυχολογία, ενώ ανησυχίες προκαλεί και η τελευταία χρηματοπιστωτική κρίση
Θετικά επέδρασε το θετικό κλίμα στις διεθνείς αγορές, με τον Dax στη Γερμμανία +1,1% ενώ ανοδικά κινούνται και οι αγορές στην Wall Street, με κέρδη +1% .
Ωστόσο στο εσωτερικό, η πολιτική αβεβαιότητα ενόψει των εθνικών εκλογών στις 21 Μαΐου (2 Ιουλίου οι δεύτερες) με το ενδεχόμενο ακυβερνησίας θα επηρεάζει την επενδυτική ψυχολογία.
Το ενδιαφέρον θα εστιαστεί κυρίως στις προεκλογικές εξαγγελίες για την οικονομία, τις επιχειρήσεις, τη φορολογία κ.α. ενώ οι δημοσκοπήσεις που θα βγουν τις επόμενες μέρες επίσης θα τραβήξουν τα επενδυτικά βλέμματα.
Στα διεθνή οι ανησυχίες για τις αντοχές του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος έχουν μετριαστεί ωστόσο η έλλειψη εμπιστοσύνης - από πελάτες, επενδυτές ή αντισυμβαλλόμενους - μπορεί να αποβεί μοιραία για μια τράπεζα, εάν το κεφάλαιό της δεν μπορεί να απορροφήσει τις ζημίες ή δεν μπορεί να καλύψει την εκροή καταθέσεων.
Οι παραπάνω κίνδυνοι επιβεβαιώνουν το σενάριο διόρθωσης της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς προς τις 950 μονάδες και ακολουθούν οι 900 μονάδες,
Αναλυτικά, στις τράπεζες, ανοδικά έκλεισαν Πειραιώς +2,24%, Alpha Bank +1,57% και Εθνική +1,24% ενώ ήπια υποχώρησε η Eurobank -1,1%.
Στα μη τραπεζικά blue chips, εκτός του ΟΤΕ +3,33% ανοδικά ξεχώρισε η Τέρνα Ενεργειακή +3,10%..ενώ πιέσεις ασκήθηκαν στην Motor Oil -2,45%
Αναζωπυρώνονται οι πληροφορίες για πώληση της Τέρνα Ενεργειακής, χωρίς ωστόσο να υπάρξει επίσημη ανακοίνωση.
Πληροφορίες αναφέρουν πως το θέμα από την πλευρά της εισηγμένης έχει κλείσει και υπάρχει συμφωνία, αλλά η ολοκλήρωση κολλάει στη χρηματοδότηση ενώ άλλες πληροφορίες αναφέρουν πως το τίμημα θα είναι λίγο χαμηλότερο από την αρχική εκτίμηση.
Στο 3,9% διαμορφώθηκε το επιτόκιο για το νέο 5ετές ομόλογο που εξέδωσε σήμερα ο ΟΔΔΗΧ, με τις προσφορές να ξεπερνούν τα 15,9 δισ. ευρώ.
Ο συντελεστής κάλυψης έφτασε το 6,3 για τα 2,5 δισ. ευρώ που ζητούσε το ελληνικό Δημόσιο για τον τίτλο λήξης 15 Ιουνίου 2028.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται στα πρώτα στοιχεία του πληθωρισμού της Ευρωζώνης για τον Μάρτιο, την Παρασκευή 31/3.
Με υποσχετική για αναβάθμιση και μετοχές ο Μητσοτάκης ποντάρει στην επανεκλογή
Ο Μητσοτάκης, εμφανίζει αδύναμο πολιτικό αφήγημα… έχοντας χάσει 4 χρόνια χωρίς μεταρρυθμίσεις και αντιμετωπίζοντας προκλήσεις… που κάλυπτε με παροχές.
Επί ημερών Μητσοτάκη το ελληνικό δημόσιο χρέος μαζί με τα repos έφθασε στα 400 δισεκ. ποτέ η Ελλάδα δεν είχε 400 δισεκ. χρέος, δεν το λες επιτυχία αυτό σε καμία περίπτωση, ενώ στιγματίστηκε από την Τραγωδία στα Τέμπη, παρακολουθήσεις, κατασπατάληση δημοσίου χρήματος...
Από την άλλη, η εξυγίανση των τραπεζών είναι μεγάλης σημασίας για την οικονομία αφού τα NPEs από 85 δισεκ. μειώθηκαν στα 7 δισεκ. αλλά στην πραγματικότητα τα 85 δισεκ. βγήκαν από τους ισολογισμούς των τραπεζών αλλά παρέμειναν άλυτο πρόβλημα για την κοινωνία.
Για να επανεκλεγεί η Νέα Δημοκρατία και ο Μητσοτάκης παρουσιάζουν το αδύναμο αφήγημα της επενδυτικής βαθμίδας που ανόητα χαρακτήρισαν εθνικό στόχο και της ανόδου του χρηματιστηρίου και των τραπεζικών μετοχών.
Η επενδυτική βαθμίδα ή investment grade ή αποχαρακτηρισμός ομόλογα σκουπίδια των ελληνικών ομολόγων είναι ένας οικονομικός στόχος, όχι εθνικός στόχος.
Θα φέρει νέους ξένους επενδυτές και το ελληνικό χρηματιστήριο για 1 με 2 μήνες θα κάνει πάρτι και μετά τέλος.
Δεν είναι ισχυρό το αφήγημα της επενδυτικής βαθμίδας που η πλειοψηφία της κοινωνίας όχι μόνο δεν κατανοεί αλλά και δεν την αγγίζει.
Η Ελλάδα θα έχει επενδυτική βαθμίδα αλλά στο χρηματιστήριο με όρους MSCI θα είμαστε αναδυόμενη αγορά – emerging market… θα έχει πλάκα όλο αυτό…
Ο Μητσοτάκης υποστήριξε τον κόσμο του χρηματιστηρίου αλλά εάν το σκεφθούμε οι επιδόσεις της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς προ της πρόσφατης τραπεζικής κρίσης ήταν μετριότητα εμπρός σε άλλες χρηματιστηριακές αγορές, οπότε και στο σκέλος αυτό… δεν έγινε και τίποτα σπουδαίο.
Ακούμε ότι με τον Μητσοτάκη θα πάει το χρηματιστήριο στις 1300 με 1400 ή και 1500 μονάδες, αυτό όντως μπορεί να συμβεί αλλά αφορά 150.000 με 170.000 έλληνες σε σύνολο 10,8 εκατ…
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση
Ήπια ανοδικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο +0,32% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,69%.
Στο πρώτο μισάωρο, με ανοδικές τάσεις στις τράπεζες, με κέρδη πλησίον του +1,5% ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +1,42% και ο Γενικός Δείκτης στο +0,47%.
Περί τις 11:30, με πιέσεις σε Πειραιώς -2,32%, Eurobank -2,36% .. ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -1,86% και ο Γενικός Δείκτης στο -0,84%.
Στο κλείσιμο της συνεδρίασης, με την πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips σε θετικό πρόσημο και με τον δεικτοβαρή ΟΤΕ +3,49% ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,83%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,70% στις 1.030 μονάδες έχοντας υψηλό στις 1.031,97 μονάδες και χαμηλό τις 1.014,84 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips..
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 73,8 εκατ. ευρώ, ο όγκος στα 32 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 18,7 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 3,02 εκατ. ευρώ και όγκου 1,24 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Alpha Bank διακίνησε 600 χιλ. τεμάχια αξίας 644 χιλ. ευρώ, η Eurobank 559 χιλ. τεμάχια αξίας 679 χιλ. ευρώ και η Motor Oil 78,1 χιλ. τεμάχια αξίας 1,7 εκατ. ευρώ.
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.030 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τη ζώνη των 1.050 – 1.060 μονάδων και ακολουθούν οι 1.080 και οι 1.100 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκεται το ψυχολογικό σημείο των 1.000 μονάδων και ακολουθούν οι 970, οι 950 και οι 900 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 749 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 800 μονάδες και ακολουθούν οι 850 μονάδες .
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 720 μονάδες και οι 700 και οι 680 μονάδες.
Σταθεροποιητικές τάσεις στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 4,19% - Το spread με την Ιταλία στις 5 μ.β.
Σταθεροποιητικές τάσεις καταγράφονται στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης, με το κλίμα να παραμένει εύθραυστο εν μέσω φόβων για τη σταθερότητα του τραπεζικού τομέα και περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων που επιβαρύνουν την οικονομική ανάπτυξη.
Διάχυτος είναι ο κίνδυνος για ένα τραπεζικό ντόμινο μετά τις χρεοκοπίες τραπεζών σε ΗΠΑ και Ελβετία αν και οι τελευταίες συντονισμένες ενέργειες έχουν ηρεμήσει προσώρας τις αγορές.
Στο επίκεντρο, οι αποφάσεις των Fed, ΕΚΤ, ΒοΕ για τα επιτόκια, πού συνεχίζουν τις αυξήσεις με κύριο στόχο την καταπολέμηση του πληθωρισμού χωρίς να υπάρχει πρόθεση να μειώσουν τα επιτόκια φέτος.
Αναλυτικά, το ελληνικό 10ετές κινείται στο 4,19%, το ιταλικό ομόλογο στο 4,14% και το γερμανικό 10ετές στο 2,30%.
Σταθεροποίηση και στα αμερικανικά ομόλογα, με το 10ετές στο 4,08% και το 2ετές στο 3,57% με την αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης να παραμένει.
Τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους κινδύνους που συνεπάγεται η αγορά τους.
Το επιτόκιο παρέμβασης της ΕΚΤ έφτασε στο 3% ενώ οι επόμενες συνεδριάσεις της ΕΚΤ 4 Απριλίου 2023 και 15 Ιουνίου 2023 θα μας οδηγήσουν σε τελικό παρεμβατικό επιτόκιο στο 4% ή 4,5%
Με επιτόκια παρέμβασης στο 4% από 2,5% σημαίνει επιτόκια στο 10ετές ομόλογο στο 6,5%.
Υπάρχει ένας άτυπος κανόνας το 10ετές Γερμανικό ομόλογο έχει παραπλήσιο επιτόκιο με το επιτόκιο παρέμβασης της ΕΚΤ περίπου 2,5%.
Η διαφορά μεταξύ ελληνικού 10ετές και αντίστοιχου Γερμανικού κινείται πλησίον του 2% με 2,5% ή 200 με 250 μονάδες βάσης, έχοντας απομακρυνθεί από τις 300 ή 350 μονάδες, επίπεδα που νομοτελειακά θα υπάρξει παρέμβαση της ΕΚΤ.
Οπότε όταν φθάσει το 10ετές Γερμανικό στο 4% το 10ετές ελληνικό θα βρίσκεται στο 6% με 6,5%.
Πώς θα βγάλουν κέρδη, οι εφοπλιστές (Thrivest) από τις μικρές τράπεζες; - Μέσω ΤΧΣ και σχέσης ανταλλαγής με Παγκρήτια…
Σήμερα θα αναλύσουμε πως θα βγουν κέρδη… για την Thrivest που είναι ο ιδιώτης επενδυτής.
Θα πρέπει να δούμε κάθε περίπτωση ξεχωριστά πριν αθροίσουμε το τελικό αποτέλεσμα.
Η Attica bank είναι μια διαχρονική αποτυχία αλλά αποφασίστηκε – για λόγους που γνωρίζουμε – να την σώσουν.
Η σωτηρία της Attica bank ονομάζεται Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).
Στην πρώτη αύξηση των 240 εκατ το ΤΧΣ επένδυσε 148 εκατ. δεν θα κάνουμε σχόλιο για Ellington και Rinoa ήταν ένα σκάνδαλο… προκλητικό όπου η Τράπεζα της Ελλάδος έκανε τα στραβά μάτια… μάλλον είχε μυωπία, πρεσβυωπία και αστιγματισμό μαζί η ΤτΕ όταν παρακολουθούσε την Attica bank…
Δεν θα ασχοληθούμε με την ΤτΕ ούτε θα υιοθετήσουμε ότι ήταν μέρος της λύσης, η Τράπεζα της Ελλάδος ήταν μέρος της αποτυχίας της Attica bank και όσοι γνωρίζουν ξέρουν καλά πως έκανε τα στραβά μάτια δεχόμενη μεγάλη κριτική από την Standard and Poor’s.
Να κατηγορεί ο αμερικανικός ελεγκτικός οίκος Standard and Poor’s την ΤτΕ για πλημμελείς ελέγχους στην Attica bank είναι πρωτόγνωρο.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας επένδυσε στην πρώτη αύξηση των 240 εκατ περίπου 148 εκατ.
Ξεκινάει άμεσα η δεύτερη αύξηση κεφαλαίου των 473,3 εκατ όπου το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα επενδύσει 330 εκατ ευρώ περίπου και 60 εκατ θα επενδύσει η Thrivest που θα αποκτήσει το 10% περίπου της Attica bank και το ΤΧΣ θα ελέγχει το 69,5% της τράπεζας.
Θυμίζουμε ότι η αύξηση των 473,3 εκατ στην τιμή των 13,5 ευρώ έχει το εξής χρονοδιάγραμμα
30 Μαρτίου έναρξη της διαπραγμάτευσης
19 Απριλίου τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης
25 Απριλίου κατανομή και διάθεση αδιάθετων μετοχών
28 Απριλίου έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών…
Θα ακολουθήσει και 3η αύξηση κεφαλαίου 400 εκατ η λεγόμενη αναπτυξιακή όπου 300 εκατ θα επενδύσει το ΤΧΣ και 100 εκατ η Thrivest.
Οπότε έχουμε Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας 148 εκατ + 330 εκατ + 300 εκατ = 778 εκατ ευρώ… κατά μια σύμπτωση οι ζημιές της Attica bank ανέρχονται σε 710 με 730 εκατ οπότε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας καλύπτει τις ζημιές της Attica bank…
Και πάλι όμως θα πρέπει να δούμε με πόσα κεφάλαια θα μείνει η Attica bank γιατί μια αναφορά της Ελένης Βρεττού της επικεφαλής της Attica bank μας προβλημάτισε… θα πουλήσει μόνο μια τιτλοποίηση NPEs και οι άλλες θα παραμείνουν για διαχείριση στην τράπεζα… αυτό σημαίνει ότι δεν θα εμφανιστεί όλο το πρόβλημα και η Attica bank θα συνεχίσει να διακρατά τοξικά assets.
Εικάζουμε ότι η 3η κατά σειρά ανακεφαλαιοποίηση των 400 εκατ θα είναι και το τελικό κεφάλαιο της Attica bank… θα έχουν επενδυθεί 240 εκατ + 473,3 εκατ + 400 εκατ = 1,1 δισεκ. ευρώ κεφάλαια για να έχει καθαρό κεφάλαιο η τράπεζα 400 εκατ… σε ένα ιδεατό σενάριο.
Το bonus της HSBC στην Παγκρήτια
Η Παγκρήτια είναι λίγο πιο καθαρή περίπτωση όχι μόνο λόγω του μικρότερου μεγέθους των NPEs αλλά γιατί η ενσωμάτωση της HSBC θα προσδώσει έως 130 εκατ λογιστικό κεφάλαιο (αρνητικό goodwill) και ταυτόχρονα η HSBC μεταφέρει επαρκείς προβλέψεις που θα χρησιμοποιηθούν για την εξυγίανση μέρους του χαρτοφυλακίου NPEs της Παγκρήτιας.
Η Παγκρήτια θα έχει περίπου 300 εκατ κεφάλαια μετά την ολοκλήρωση της εξυγίανσης.
Ωστόσο θεωρούμε ότι και λόγω της τρύπας των 35 εκατ της Συνεταιριστικής Κεντρικής Μακεδονίας – πρώην Σερρών – θα χρειαστεί μια ακόμη κεφαλαιακή ενίσχυση η Παγκρήτια η οποία είναι εφικτή.
Να σημειώσουμε ότι η Thrivest θα έχει επενδύσει σχεδόν 85 εκατ μαζί με την αγορά του ποσοστού του Μιχάλη Σάλλα στην Παγκρήτια συν τα νέα κεφάλαια που θα απαιτηθούν υπολογίζουμε 120 εκατ ευρώ ακόμη κεφάλαια στην Παγκρήτια.
Το άθροισμα όλων αυτών είναι 160 εκατ θα έχει επενδύσει η Thrivest στην Attica bank με την δεύτερη και τρίτη ανακεφαλαιοποίηση και άλλα 140 εκατ υπολογίζουμε στην Παγκρήτια μαζί με την νέα ανακεφαλαιοποίηση που δυνητικά θα υπάρξει.
Άθροισμα περίπου 300 εκατ ευρώ.
Έχουμε λοιπόν 300 εκατ η Thrivest των εφοπλιστών και 1,1 δισεκ. το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Επειδή εκτιμούμε ότι οι όροι ανταλλαγής της Attica bank και της Παγκρήτιας έχουν συμφωνηθεί με βάση τα μελλοντικά ίδια κεφάλαια η Παγκρήτια μπορεί να αποτελεί και το 70% της Attica bank όπερ σημαίνει ότι έχει ανατιμηθεί η Παγκρήτια στην σχέση ανταλλαγής.
Στην περίπτωση αυτή το σχήμα των συγχωνευόμενων τραπεζών θα έχει σε ένα ιδεατό σενάριο 600 εκατ κεφάλαια ή περίπου 650 εκατ – υπό τον όρο της ριζικής εξυγίανσης - ….
Βλέπουμε λοιπόν ότι οι όροι της σχέσης ανταλλαγής ευνοούν την Παγκρήτια την Thrivest δηλαδή ώστε να έχει πλεονέκτημα στο νέο σχήμα και να ελέγχει πάνω από το 50% της νέας τράπεζας Attica bank και Παγκρήτιας…
Αντιθέτως το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας εκτιμούμε ότι θα υποστεί μια ζημιά 700 εκατ τουλάχιστον όσο η ζημιά της χρεοκοπημένης Attica bank.
Και ενώ βλέπουμε τις ενδείξεις πως θα κερδίσει η Thrivest αφού να σημειωθεί ότι η απορροφούμενη θα είναι η Παγκρήτια και όλο αυτό το σχήμα θα είναι στο ελληνικό χρηματιστήριο θα πρέπει να δούμε εν συνεχεία την αξία της Attica bank ως νέα ενοποιημένη τράπεζα και εξυγιασμένη – μερικώς ή ολικώς – μετά από όλες αυτές τις ενέργειες.
Ας υποθέσουμε ότι η τράπεζα αξίζει 500 εκατ ήδη η Thrivest χωρίς… άλλες κινήσεις περίπου θα βρεθεί στα λεφτά που επένδυσε και θα ποντάρει σε υπεραξία.
Έτσι εξηγείται γιατί η σχέση ανταλλαγής μεταξύ Attica bank και Παγκρήτιας ήταν ζωτικής επενδυτικής σημασίας.
Οι εφοπλιστές της Thrivest θα κερδίσουν εάν καταφέρει και παράξει και κάποια κερδοφορία η νέα Attica bank που λογικά θα καταφέρει να δημιουργήσει κέρδη…
Άνοδος στις ασιατικές αγορές
Ανοδικά έκλεισαν οι περισσότερες ασιατικές αγορές.
Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +1,33%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +2,06%, ο δείκτης KOSPI στη Ν. Κορέα στο +0,37%, ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο +0,23% ενώ ο δείκτης Shanghai στην Κίνα στο -0,16%.
Άνοδος στις ευρωαγορές
Ανοδικά κινούνται σήμερα 29/3 οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς επιστρέφει σταδιακά η εμπιστοσύνη στις τράπεζες μετά την πρόσφατη αναταραχή με την ανησυχία όμως να παραμένει....
Κίνηση - έκπληξη από την UBSκαθώς επιστέφει ο Sergio Ermotti στη θέση του CEO,, μετά την πρόσφατη εξαγορά της Credit Suisse.
Η τοποθέτηση θα τεθεί σε ισχύ στις 5 Απριλίου, ανέφερε η UBS σε ανακοίνωσή της.
Ο Ermotti - ο οποίος ήταν CEO του ομίλου της UBS για εννέα χρόνια, από τον Νοέμβριο του 2011 έως τον Οκτώβριο του 2020 - θα αντικαταστήσει τον σημερινό CEO Ralph Hamers.
Εν τω μεταξύ, βελτίωση του γερμανικού καταναλωτικού κλίματος τον Απρίλιο αναμένει το Ινστιτούτο Gfk, καθώς οι τιμές της ενέργειας έχουν υποχωρήσει κάπως από τα υψηλά επίπεδα ρεκόρ, αν και η πλήρης ανάκαμψη δεν είναι ορατή σύντομα.
Το ινστιτούτο προέβλεψε ότι ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος θα βελτιωθεί στο -29,5 ενόψει Απριλίου από την αναθεωρημένη μέτρηση του -30,6 τον Μάρτιο, ελαφρώς κάτω από τις προσδοκίες των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters για -29,0.
Ήπια ανοδικά κινείται το φυσικό αέριο, με το ολλανδικό TTF Απριλίου στο +0,70% στα 43,05 ευρώ.
Ανοδικά κινούνται και στις τιμές του πετρελαίου, με τo brent +0,80% στα 78,76 δολ. το βαρέλι και το αμερικανικό αργό +1,10% στα 74,12 δολ. το βαρέλι.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +1,1%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +1,5%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο +1,3%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +1,3% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +1%.
Στη Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +0,75%, ο S&P 500 στο +0,95%, ο Nasdaq στο +1,3% και αμετάβλητο το ETF GREC ( 29,60 δολ. ) .
Μεικτά πρόσημα στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές
Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι τράπεζες , με κύριο χαρακτηριστικό την έντονη μεταβλητότητα και με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Η Εθνική έκλεισε στα 4,4140 ευρώ, με άνοδο +1,24%, με όγκο 1,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 4,04 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,10 ευρώ, με άνοδο +1,57% με όγκο 8,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,58 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,9425 ευρώ, με άνοδο +2,24%, με όγκο 2,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 2,43 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 πρ0 RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2022 στα 0,04303 ευρώ ή 0,71 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 1,2150 ευρώ, με πτώση -1,10% με όγκο 6,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 4,51 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 2,47 ευρώ, με πτώση -2,76% και κεφαλαιοποίηση 1,10 δισεκ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 12,86 ευρώ, με πτώση -1,83% με όγκο 968 τεμάχια
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,0660 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 16,5 ευρώ, με άνοδο +0,92% και κεφαλαιοποίηση 327 εκατ. ευρώ.
Ανοδικές τάσεις στα μη τραπεζικά blue chips με χαμηλές συναλλαγές
Ανοδικά έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Aegean, Autohellas....
Στον αντίποδα πτωτικά έκλεισαν Motor Oil, Sarantis, Ελλάκτωρ....
Η Coca Cola έκλεισε στα 24,70 ευρώ, με άνοδο +0,32% και κεφαλαιοποίηση στα 9,19 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 13,34 ευρώ, με άνοδο +3,33% και αποτίμηση 5,79 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 7,57 ευρώ, με άνοδο +1,34% και αποτίμηση 2,89 δισ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 15,00 ευρώ με άνοδο +0,81% και αποτίμηση 5,45 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 14,26 ευρώ, με πτώση -0,42% και κεφαλαιοποίηση 1,12 δισ. ευρώ.
Η ΓΕΚ Τέρνα έκλεισε στα 11,08 ευρώ, με άνοδο +0,73% και κεφαλαιοποίηση 1,15 εκατ. ευρώ.
Η Τέρνα Ενεργειακή έκλεισε στα 19,28 ευρώ, με άνοδο +3,10% και κεφαλαιοποίηση 2,23 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,20 ευρώ, με πτώση -0,14% και κεφαλαιοποίηση 2,20 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 21,46 ευρώ, με πτώση -2,45% και κεφαλαιοποίηση 2,38 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Jumbo έκλεισε στα 19,30 ευρώ, με άνοδο +0,89% και κεφαλαιοποίηση 2,63 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 25,28 ευρώ, με άνοδο +0,88% και κεφαλαιοποίηση 3,61 δισεκ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,50 ευρώ, με άνοδο +0,62% και κεφαλαιοποίηση 692 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,57 ευρώ, με άνοδο +0,51% και κεφαλαιοποίηση 588 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,2170 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 204 εκατ. ευρώ.
Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 4,19% - Το spread με την Γερμανία στις 189 μ.β.
Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 29/3 στα ελληνικά ομόλογα και στις υπόλοιπες αγορές της Ευρωζώνης.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 4,19% και το 10ετές ιταλικό 4,14% με το μεταξύ τους spread στις 5 μ.β.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 189 μονάδες βάσης από 186 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 93 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,93% ή 93 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 5 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 102 μονάδες βάσης.
Σταθεροποίηση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης
Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 29/3 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 29 Μαρτίου του 2023 στο 4,14%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 29/3/2023 στο 2,30%..
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 2,72% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 3,17% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 3,33% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 4,14% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,32% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 3,98%..
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών