Τι συμβαίνει με την PEGA;
Ειδικότερα, σήμερα 5 Απριλίου, ο πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής του ΕΚ για τη διερεύνηση της χρήσης του λογισμικού Pegasus και αντίστοιχου κατασκοπευτικού λογισμικού παρακολούθησης δήλωσε, απαντώντας σε χθεσινά δημοσιεύματα επί του θέματος πως κανένα αίτημα δεν έχει δεχθεί ως Αρχή για την εκκίνηση διαδικασιών:
«Σε συνέχεια χτεσινών δημοσιευμάτων στα ΜΜΕ, σύμφωνα με τα οποία η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) έχει ξεκινήσει έρευνα, κατόπιν αιτήματος της επιτροπής PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σχετικά με τη χρήση του παράνομου κατασκοπευτικού λογισμικού Predator στο πλαίσιο των καταγγελιών περί σκανδάλου παρακολούθησης στην Ελλάδα, ο πρόεδρος της PEGA Jeroen Lenaers (ΕΛΚ, Ολλανδία) τονίζει ότι κανένα τέτοιο αίτημα δεν έχει αποσταλεί από την επιτροπή στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία».
Ωστόσο, με ανάρτηση του ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης, διευκρινίζει πως έχει κληθεί ήδη ως μάρτυρας για να καταθέσει, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «η έρευνα δεν ξεκίνησε με επιστολή της PEGA, αλλά με επιστολή ευρωβουλευτή μέλους της Επιτροπής PEGA».
Η ανάρτηση Κουκάκη
Κάποιοι συνάδελφοι που διάβασαν το tweet της @EP_PegaInquiry θεώρησαν πως δεν υπάρχει έρευνα της Ευρωπαΐκής Εισαγγελίας. Ως ένας από τους μάρτυρες που κλήθηκαν να καταθέσουν τους καλώ να διαβάσουν πιο προσεκτικά το τι ακριβώς είπε ο πρόεδρος της PEGA.
Το δημοσίευμα (4/3)
Όπως ανέφερε χθες 4/3 το EURACTIV, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) έχει ξεκινήσει έρευνα για τη χρήση του παράνομου spyware Predator στην Ελλάδα.
Αρκετές πηγές επιβεβαίωσαν στην EURACTIV ότι κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δηλαδή της εξεταστικής επιτροπής που διερευνά τη χρήση παράνομου spyware σε ολόκληρο το μπλοκ, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έχει ξεκινήσει έρευνα για διάφορες πτυχές του σκανδάλου.
Η έρευνα της Επιτροπής PEGA επικεντρώθηκε στην παράνομη εξαγωγή λογισμικού κατασκοπείας Predator από την Ελλάδα σε χώρες της Ασίας, της Αφρικής και αλλού, καθώς και σε ισχυρισμούς ότι οι εταιρείες που εμπλέκονται στο λεγόμενο Predator-gate εμπλέκονταν σε φοροδιαφυγή.
Σε επαφή με το EURACTIV, ένας εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει ότι η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.
«Κατά γενικό κανόνα, δεν σχολιάζουμε τις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη, ούτε επιβεβαιώνουμε δημόσια σε ποιες υποθέσεις εργαζόμαστε. Αυτό γίνεται για να μην τεθεί σε κίνδυνο οι συνεχιζόμενες διαδικασίες και το αποτέλεσμά τους», είπε ο εκπρόσωπος στην EURACTIV.
«Όποτε μπορούμε να πούμε κάτι για οποιαδήποτε από τις έρευνές μας, θα το κάνουμε προληπτικά», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
ΣΥΡΙΖΑ: Τα περιθώρια για όσους κατέλυσαν το κράτος δικαίου στενεύουν
«Ο κ. Μητσοτάκης, που στην αρχή δήθεν δεν γνώριζε για το Predator, για να αποκαλυφθεί εν συνεχεία ότι έδινε άδειες εξαγωγής του σε τρίτες χώρες, βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος με τον Ευρωπαίο Εισαγγελέα», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
«Και ως γνωστόν, ο Ευρωπαίος εισαγγελέας δεν έχει τη συνήθεια να ψάχνει να βρει ποιος διέρρευσε την αλήθεια για να τον απειλήσει με φυλάκιση, αλλά ποιος διέπραξε το έγκλημα», αναφέρει και τονίζει:
«Η παρέμβαση των ευρωπαϊκών εισαγγελικών Αρχών για τις παράνομες εξαγωγές του κακόβουλου λογισμικού παρακολούθησης με κυβερνητική άδεια από τον στενό συνεργάτη του κ. Μητσοτάκη, κ. Σμυρλή, αλλά και για εκτεταμένη φοροδιαφυγή και φορολογικές απάτες από τις εμπλεκόμενες εταιρίες, αποτελεί κόλαφο για το παρακράτος Μητσοτάκη και την επιχείρηση συγκάλυψης».
«Τα περιθώρια για όσους κατέλυσαν το κράτος δικαίου στενεύουν. Μετά τις 21 Μαΐου τίποτα και κανένας δεν θα μείνει στο σκοτάδι», καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών