«Το κόστος του FDIC βαρύνει τις τράπεζες», εξήγησε ο Warren Bufftet...
Όπως είπε, η τραπεζική κρίση, που κλυδώνισε το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, δεν έχει παρέλθει…
Και παρότι οι καταθέτες μάλλον δεν χρειάζεται να ανησυχούν, μάλλον θα πρέπει να αναμένουμε ακόμα περισσότερες τραπεζικές χρεοκοπίες.
«Δεν έχουμε ξεπεράσει τις χρεοκοπίες, αλλά οι καταθέτες δεν έχουν κρίση», είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο CNBC.
«Οι τράπεζες καταρρέουν, αλλά οι καταθέτες δεν πρόκειται να πληγούν».
Ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι είναι πρόθυμος να στοιχηματίσει 1 εκατ. δολάρια ότι κανένας φορολογούμενος δεν θα υποστεί κούρεμα στις καταθέσεις του λόγω τραπεζικής πτώχευσης.
Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως τα συγκεκριμένα σχόλια διατυπώνονται στον απόηχο των καταρρεύσεων περιφερειακών τραπεζών όπως οι Silicon Valley Bank και Signature Bank, οι οποίες προκάλεσαν ένα τεράστιο κύμα αναλήψεων (bank run) και παρ’ ολίγον συστημική κρίση, καθώς την ίδια στιγμή τα assets των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων υποχώρησαν σε αξία.
Για να περιορίσουν τη ζημιά στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ παρείχαν εγγύηση για όλους τους καταθέτες, ακόμη και εκείνους των οποίων ο λογαριασμός υπερέβαινε το συνηθισμένο όριο του FDIC, ήτοι τα 250.000 δολ.
«Οι τραπεζίτες έκανα χαζές κινήσεις…
Αυτές οι χαζές κινήσεις τις οποίες έκαναν έρχονταν περιοδικά στο φως, συμπεριλαμβανομένης της αμφισβητήσιμης λογιστικής και της μετατόπισης μεταξύ περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων» είπε ο Buffet προσθέτοντας: «Οι τραπεζίτες μπήκαν στον πειρασμό να το κάνουν για πάντα.
Οι λογιστικές διαδικασίες οδήγησαν ορισμένους τραπεζίτες να κάνουν κάποια πράγματα που βοήθησαν λίγο τα τρέχοντα κέρδη τους…
Έτσι μπήκαν στον επαναλαμβανόμενο πειρασμό να διευρύνουν τα κέρδη τους».
«Το κόστος του FDIC βαρύνει τις τράπεζες», εξήγησε στη συνέχεια ο Buffet. «Οι τράπεζες δεν κόστισαν ποτέ στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση ούτε μια δεκάρα.
Το κοινό δεν το καταλαβαίνει αυτό».
Για Bitcoin
Στο μεταξύ, ο Buffet επέκρινε για άλλη μια φορά το Bitcoin (BTC).
Μάλιστα, το χαρακτήρισε «κουπόνι τζόγου» χωρίς εγγενή αξία, επαναλαμβάνοντας τον σκεπτικισμό του προς το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα στον κόσμο.
Στο παρελθόν, το μάντης της Ομάχα χαρακτήριζε το κρυπτονόμισμα «ποντικοφάρμακο στο τετράγωνο» ενώ έχει προειδοποιήσει τους επενδυτές να μην τοποθετήσουν τα χρήματά τους στο ευμετάβλητο ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο.
Παρά την αυξανόμενη αποδοχή των κρυπτονομισμάτων στον κύριο χρηματοοικονομικό τομέα, ο Buffett παραμένει σταθερός στην άποψή του ότι το κορυφαίο κρυπτονόμισμα δεν είναι κάτι περισσότερο από ένα κερδοσκοπικό στοίχημα.
Παραδοχή - σοκ για τον γεωπολιτικό κίνδυνο
Παράλληλα, ο Warren Buffett απέδωσε στις γεωπολιτικές εντάσεις το κίνητρο της απόφασης της Berkshire Hathaway να πουλήσει το μεγαλύτερο μέρος της συμμετοχής της στην ταϊβανέζικη εταιρεία κατασκευής τσιπ TSMC, λίγους μήνες μετά την αγορά της.
Η Berkshire είχε αγοράσει πάνω από 4,1 δισ. δολάρια μετοχές της Taiwan Semiconductor Manufacturing μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου 2022, αλλά τον Φεβρουάριο δήλωσε ότι είχε πουλήσει το 86% της συμμετοχής της μέχρι το τέλος του έτους.
Το μέγεθος της επένδυσης υποδήλωνε ότι ο Buffett, και όχι κάποιος από τους διαχειριστές χαρτοφυλακίου της Berkshire, είχε αγοράσει τις μετοχές για λογαριασμό της Berkshire και η πώληση ήταν απροσδόκητη δεδομένης της προτίμησης του δισεκατομμυριούχου να επενδύει μακροπρόθεσμα.
Σε συνέντευξή του στο Nikkei, ο Buffett περιέγραψε την TSMC ως μια καλά διαχειριζόμενη εταιρεία, αλλά δήλωσε ότι η Berkshire έχει καλύτερα μέρη για να διαθέσει κεφάλαια.
Ο Buffett βρισκόταν στην Ιαπωνία για να συναντηθεί με πέντε ιαπωνικούς εμπορικούς οίκους στους οποίους επενδύει η Berkshire.
Η Κίνα διεκδικεί την Ταϊβάν ως δική της, κάτι που η Ταϊβάν απορρίπτει.
Οι εντάσεις σχετικά με το δημοκρατικά διοικούμενο νησί έχουν αυξηθεί, ιδίως όταν η πρόεδρος της Ταϊβάν Tsai Ing-wen συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Kevin McCarthy την περασμένη εβδομάδα.
Η Berkshire κατέχει αρκετές δεκάδες επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων ο σιδηρόδρομος BNSF και η ασφάλεια αυτοκινήτων Geico.
Επενδύει επίσης σε δεκάδες μετοχές, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευάστριας εταιρείας iPhone Apple, την οποία ο Buffett θεωρεί περισσότερο ως καταναλωτική εταιρεία παρά ως εταιρεία τεχνολογίας.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών