O Χριστόφορος Σεβαστίδης μέλος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων αποδομεί τα επιχειρήματα της κυβέρνησης για το εκλογικό μπλόκο
«Θα ήταν πολύ εύκολο να απαλλαγεί η κοινωνία μια για πάντα από τον ναζισμό αν ήταν θέμα ψήφισης ενός νόμου η έκδοση μιας δικαστικής απόφασης. Δυστυχώς, όμως, όταν δεν εξαλείφονται οι κοινωνικές και οικονομικές αιτίες που γεννούν το “τέρας”, η νομοθέτηση διατάξεων αμφίβολης συνταγματικότητας ενισχύει την ιδεολογική του επικράτηση τελικά» δήλωσε ο κ. Σεβαστίδης.
Αναφερόμενος στην τροπολογία – μπλόκο που υπεψηφίστηκε για το κόμμα Έλληνες, καθώς και στη σύνθεση του Αρείου Πάγου τόνισε: «Το Α1 Τμήμα που είναι αρμόδιο για τις εκλογές είναι ενδεκαμελές. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων, οι συνθέσεις των τμημάτων που κρίνουν τις υποθέσεις είναι πάντα πενταμελής, που σημαίνει ότι ο πρόεδρος του κάθε τμήματος ορίζει για κάθε υπόθεση πέντε δικαστές που σκέπτονται και αποφασίζουν. Ποτέ δεν προβλέπονταν, μέχρι τώρα, η συμμετοχή του συνόλου του τμήματος των έντεκα σε μια υπόθεση. Έρχεται τώρα η κυβέρνηση, παραμονές των εκλογών, και εισάγει μια ρύθμιση που αλλάζει τη σύνθεση του δικαστικού σχηματισμού που θα κρίνει, δείχνοντας πρώτα απ όλα φανερή δυσπιστία στο τμήμα του Αρείου Πάγου. Το ίδιο τμήμα που επί δεκαετίες ήταν αρμόδιο για τον έλεγχο των τυπικών προϋποθέσεων ως προς τη συμμετοχή των κομμάτων στις εκλογές».
Ψευδές επιχείρημα
Αναφορικά με το επιχείρημα του υπουργείου Εσωτερικών ό,τι η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου κρίνει καλύτερα από τους πέντε δικαστές, το χαρακτήρισε «ψευδές».
«Η ορθότητα και η αντικειμενικότητα μιας δικαστικής απόφασης δεν αποτελεί συνάρτηση τόσο πολύ του αριθμού των δικαστών που συμμετέχουν στη σύνθεση, αλλά καθορίζεται πρωτίστως από την τήρηση της συνταγματικής αρχής, του φυσικού δικαστή, δηλαδή της σύνθεσης -αν είναι πολυμελής σύνθεση- που καθορίζεται εκ των προτέρων.
«Η δική μας ανακοίνωση, της μειοψηφίας ήταν εντελώς διαφορετική. Αναφερθήκαμε σε δίκαιοκρατικό ολίσθημα με θύμα τη δικαιοσύνη για την τροπολογία», πρόσθεσε.
Ο κ. Σεβαστίδης συμπλήρωσε ότι έτυχε το Α1 (τμήμα) να αποτελείται από περιττό αριθμό δικαστών, έντεκα δηλαδή λέγοντας ότι υπάρχουν τμήματα στον Άρειο Πάγο, που σε πλήρη σύνθεση έχουν ζυγό αριθμό.
Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι σε αυτή την περίπτωση δεν ισχύει η διπλή ψήφος του προέδρου του δικαστηρίου καθώς «ο Κώδικας Οργανισμού Δικαστηρίων ορίζει πενταμελείς συνθέσεις και βιάστηκε χθες ο νομοθέτης να ψηφίσει μια τροπολογία».
Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι θα υπάρξουν αγωγές στα δικαστήρια σε περίπτωση που απαγορευθεί στο κόμμα Έλληνες να κατέλθει στις εκλογές απάντησε ότι αυτό είναι κάτι που θα φανεί στο μέλλον. «Δεν μπορώ να κρίνω εγώ αν θα υπάρχουν προβλήματα. Θεωρώ ότι είναι πρόχειρη η νομοθέτηση» είπε ο κ. Σεβαστίδης για να προσθέσει στη συνέχει ότι η Βουλή, σε χρόνο προγενέστερο των εκλογών, θα μπορούσε να αλλάξει τη νομοθεσία και τον αριθμό των δικαστών για να μη δημιουργείται καμία υπόνοια ότι η ρύθμιση είναι φωτογραφική.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών