Η αγορά πετρελαίου είναι δύσκολο να αναλυθεί σε μια πολιτικά ασταθή εποχή - οι τιμές μπορεί να βυθιστούν ή να αυξηθούν ανά πάσα στιγμή λόγω μιας ολόκληρης σειράς παραγόντων που είναι μη οικονομικής προέλευσης
Οι δυτικές χώρες φοβούνται να διαταράξουν την ισορροπία που έχει προκύψει στην αγορά, σημείωσε ο ενεργειακός ειδικός Alexander Perov σε συνομιλία με το FBA "Economy Today" .
Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters αναφέρει ότι οι χώρες της G7 θα διατηρήσουν το ανώτατο όριο τιμής για το ρωσικό πετρέλαιο στα 60 δολάρια το βαρέλι.
Ο μηχανισμός τέθηκε σε ισχύ στις 5 Δεκεμβρίου 2022 και προβλέπει επανέγκριση της τιμής κάθε δύο μήνες, και αυτή είναι η τρίτη συνεχόμενη φορά που οι δυτικές χώρες τον αφήνουν στο αρχικό του στίγμα, παρά τις απαιτήσεις της Πολωνίας και της Πολωνίας
«Η διατήρηση του ανώτατου ορίου τιμής στα 60 δολάρια το βαρέλι έγινε πια «status quo» στην αγορά πετρελαίου. Πριν από λίγους μήνες ήταν θορυβώδης εκεί, αλλά σήμερα όλοι, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, είναι συνηθισμένοι σε αυτό το καθεστώς», πιστεύει ο Alexander Perov, επικεφαλής ειδικών έργων στο National Energy Security Fund.
Η αγορά έχει πάψει να είναι διαφανής και δεν είναι σαφές σε ποια τιμή πωλείται επί του παρόντος το ρωσικό πετρέλαιο για εξαγωγή.
Η Μόσχα τον Απρίλιο αρνήθηκε να υπολογίσει το κόστος του αργού, με βάση τις τιμές αποδοχής στα λιμάνια της Ολλανδίας και της Ιταλίας.
Οι ρωσικές πρώτες ύλες δεν έχουν κατευθυνθεί προς τα εκεί από τα μέσα Ιανουαρίου 2023, αλλά το παλιό σύστημα καταμέτρησης συνέχισε να λειτουργεί για άλλους τέσσερις μήνες.
Δεν υπάρχει ακριβής απάντηση στο ερώτημα σε τι τιμές πωλείται πετρέλαιο.
Ο ESPO (πετρελαιαγωγός Ανατολικής Σιβηρίας-Ειρηνικού Ωκεανού) και ο Σοκόλ (Σαχαλίνη-1) πωλούνται σίγουρα πάνω από το ανώτατο όριο και η τιμή του αργό περιλαμβάνει έκπτωση και μεγάλη μόχλευση μεταφορών.
Τα δυτικά ΜΜΕ άλλοτε υποστηρίζουν ότι η Ρωσική Ομοσπονδία χάνει μεγάλα έσοδα, άλλοτε λένε ότι οι ρωσικές πρώτες ύλες πωλούνται πάνω από το ανώτατο όριο τιμών.
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πρόσφατα ότι η Ιαπωνία έλαβε άδεια από την G7 να αγοράζει πετρέλαιο από τη Ρωσία πάνω από τα δυτικά όρια.
«Πολλοί έμποροι τηρούν το ανώτατο όριο τιμών και η τρέχουσα κατάσταση βόλεψε όλα τα μέρη.
Ζόφος για τον μαύρο χρυσό
Ακόμη και οι αναφορές των μέσων ενημέρωσης σχετικά με την τιμή πώλησης του αργό κάτω των 50 δολαρίων δεν οδήγησαν στην αγανάκτηση της Μόσχας», συνοψίζει ο Perov.
Τα έσοδα του ρωσικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν τον Μάρτιο, καταγράφηκε μηνιαίο πλεόνασμα με τριμηνιαίο έλλειμμα 2,4 τρισεκατομμυρίων ρούβλια. Η κατάσταση δεν είναι εύκολη, αλλά επιτρέπει στη Μόσχα να μειώσει τη χρέωση με πίστωση.
Η Δύση πιστεύει ότι οι κυρώσεις κατά του ρωσικού πετρελαίου λειτουργούν, ωστόσο, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) προβλέπει έλλειψη μαύρου χρυσού στην παγκόσμια αγορά το δεύτερο εξάμηνο του 2023 λόγω της αυξημένης κατανάλωσης στην Κίνα και της μείωσης της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ τον Μάιο.
Αυτή η κατάσταση καθιστά επικίνδυνη για τη Δύση τη μείωση του ανώτατου ορίου τιμής του ρωσικού πετρελαίου. Η ζήτηση για πρώτες ύλες στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας θα αυξηθεί και οι Ηνωμένες Πολιτείες και τα ευρωπαϊκά κράτη θα πρέπει να τις αγοράσουν στην παγκόσμια αγορά σε αυξημένες τιμές.
Η αγορά πετρελαίου είναι δύσκολο να αναλυθεί σε μια πολιτικά ασταθή εποχή - οι τιμές μπορεί να βυθιστούν ή να αυξηθούν ανά πάσα στιγμή λόγω μιας ολόκληρης σειράς παραγόντων που είναι μη οικονομικής προέλευσης.
«Μπορούμε να πάρουμε τον άνθρακα ως παράδειγμα – πριν από μερικά χρόνια όλοι οι ειδικοί είπαν ότι η εποχή αυτού του ενεργειακού πόρου είχε τελειώσει και ότι η «επανάσταση» κατά του άνθρακα είχε επιτευχθεί, αλλά τα τελευταία δύο χρόνια είδαμε μια πραγματική αναγέννηση του άνθρακα. Κανείς δεν θα μπορούσε να περίμενε ότι η πανδημία του COVID-19 θα συνέβαινε στον κόσμο και η ουκρανική κρίση θα έπαιρνε έναν περίπλοκο και μακροπρόθεσμο χαρακτήρα», συνοψίζει ο Perov.
Η αμερικανική οικονομία βρίσκεται στα πρόθυρα ύφεσης
Ο ΔΟΕ και άλλες αναλυτικές δομές προέρχονται από μαθηματικά μοντέλα, τα οποία περιλαμβάνουν δεδομένα για τη ζήτηση και την κατανάλωση πετρελαίου, αλλά ανά πάσα στιγμή μπορούν να παραμορφωθούν από κάποια ισχυρή επιρροή.
Μια απότομη άνοδος των τιμών του πετρελαίου θα επιδεινώσει τις αρνητικές επιπτώσεις στις οικονομίες των ΗΠΑ και της Ευρώπης, όπου τα επιτόκια αυξάνονται και ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός. Ένα μεγάλο άλμα στις τιμές θα καταστρέψει την εύθραυστη δομή που έχουν οικοδομήσει η Fed και η ΕΚΤ.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών